«Σάρκα και οστά» (και) στη Λάρισα αποκτά με την αυγή του 2022 η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής
Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Είναι η Συμφωνία που (σε τοπικό επίπεδο) βάζει και επίσημα στον χάρτη των στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ, εγκαταστάσεις της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο δημιουργώντας μόνιμες εγκαταστάσεις για την κάλυψη αναγκών της διοίκησης Ευρώπης - Αφρικής της Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE - AFAFRICA), αλλά και του Στρατού των ΗΠΑ. Η ελληνοαμερικανική συμφωνία αποτελεί πλέον νόμο των ΗΠΑ, αλλά είναι γνωστό πως η υπογραφή της δρομολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαιροποιήθηκε και υπογράφηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Στις 14 Δεκεμβρίου, και για μία ημέρα, βρέθηκε στη Λάρισα κλιμάκιο του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (NAVFAC) πλαισιωμένο από στελέχη της αμερικανικής κατασκευαστικής εταιρείας Environmental Chemical Corporation (ECC), της εταιρείας που ανέθεσε στην ελληνική «Άκτωρ» την κατασκευή και βελτίωση έργων υποδομής στην 110 Πτέρυγα Μάχης.
Οι πρώτοι τεχνικοί της «Άκτωρ» βρίσκονται ήδη στη Λάρισα, αλλά η εταιρεία θα εγκατασταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου σε 12 μήνες (σ.σ. το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2022) σύμφωνα και με τη ρήτρα, να παραδώσει τα έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν στην κατασκευή δύο υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών, ενός κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, την ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου εγκατάστασης εξοπλισμού, κ.λπ.
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί από την αμερικανική πλευρά, για ποια μέσα των ΗΠΑ θα αξιοποιηθούν αυτές οι υποδομές. Άλλωστε μέχρι πρόσφατα υπήρχαν ανοικτές εκκρεμμότητες, όπως η διάρκεια της συμφωνίας κ.λπ. Εκτιμάται ωστόσο, ότι ως αμιγώς στρατιωτικό το αεροδρόμιο της Λάρισας και με τις νέες υποδομές μπορεί να καλύψει εύρος αναγκών, όπως της φιλοξενίας Μοιρών Μαχητικών έως τη μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ (KC 135), ακόμη και των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών (Global Hawk).
Αυτό ωστόσο, αφορά το «τεχνικό» κομμάτι της συμφωνίας, γιατί για το επιχειρησιακό η 110 Π.Μ. εκτιμάται πως «αξιολογήθηκε» ικανοποιητικά από τις ΗΠΑ κατά την πρόσφατη, πολυήμερη, στάθμευση 15 αμερικανικών μαχητικών F-15E Strike Eagle. Τα οποία αεροσκάφη από τη βάση τους, την 336η Μοίρα της 4ης Πτέρυγας Μαχητικών της Αεροπορικής Βάσης, Σ. Τζόνσον στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Λάρισα και από την 110 Π.Μ. μεταστάθμευσαν για μερικές ημέρες σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Για να λάβουν έτσι μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge», άσκηση που στόχευε στο «να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» όπως είχε τονίσει ο διοικητής της USAFE - AFAFRICA και παράλληλα διοικητής της αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός πτέραρχος Τζ. Χαρίτζιαν, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποίησε ταξίδι - αστραπή στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας. Υπενθυμίζεται πως για τις ασκήσεις συνεκπαίδευσης μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών πιλότων, το ΓΕΕΘΑ με αφορμή την παρουσία των F-15 στη Λάρισα είχε ανακοινώσει πως «εκτελέστηκαν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό ΓΕΕΘΑ και EUCOM, στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, με κοινό στόχο τη συμβολή στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».
Ουσιαστικά λοιπόν, και με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, οι δυνάμεις των ΗΠΑ από τη βάση τους στη Λάρισα εκτιμάται πως -μεταξύ άλλων- θα επιχειρούν στο «υπογάστριο» της Ρωσίας, τη Μαύρη Θάλασσα. Ως προς το τεχνικό σκέλος, να διευκρινιστεί τέλος ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του Αμερικανικού Πενταγώνου των ΗΠΑ στη Λάρισα, επικαιροποιήθηκε ο σχεδιασμός στην έκταση όπου θα κατασκευαστούν οι νέες υποδομές, ενώ με τη λήξη γραφειοκρατικών θεμάτων (έκδοση άδειας κ.λπ.), η «Άκτωρ» θα εγκατασταθεί άμεσα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου