TYPOGRAPHY
ΘΕΜΑ : Οικονομική Ενίσχυση για τον Εμβολιασμό Ενάντια στην Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο Οροομάδας τύπου Β
ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 04/17.1.2022 και 02/17.1.2022 κοινό έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ. και Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.
Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο, που συντάχθηκε από κοινού από την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.) και την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.), με το οποίο ζητείται η συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω του προϋπολογισμού του, στην ελάφρυνση του κόστους αγοράς του εμβολίου ενάντια στη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο οροομάδας τύπου Β, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα αγοράς του με έκπτωση τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%), από τα κατά τόπους στρατιωτικά φαρμακεία, έως ότου προβλεφθεί η αποζημίωση των εμβολίων οροομάδας τύπου Β και για τις ομάδες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.
..............
ΘΕΜΑ : Εμβολιασμός Ενάντια στην Μηνιγγιτιδοκοκκική Νόσο Οροομάδαςτύπου Β
α. Επιδημιολογικά δεδομένα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην χώρα μας (2004 – 2020) του ΕΟΔΥ.
β. Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων (2020 – 2021) του Υπουργείου Υγείας.
γ. Επιστολή Ένωσης Ελευθεροπεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) προς Υπουργείο Υγείας
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα μέριμνας υπέρ στρατιωτικού προσωπικού αλλά και των προστατευόμενων μελών αυτών, σας παραθέτουμε παρακάτω έναν προβληματισμό ο οποίος είναι απόρροια και αντικείμενο συζητήσεων μελών της ενώσεώς μας, ζήτημα το οποίο επηρεάζει έντονα την κάθε μία οικογένεια στρατιωτικών και όχι μόνο, ιδιαίτερα σήμερα με την ανασφάλεια και αγωνία που επικρατεί.
Τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με το (β) σχετικό, καλύπτουν τον εμβολιασμό ενάντια στην νόσο του θέματος, μόνο των ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου ήτοι:
- Σε άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία ή ανεπάρκεια τελικών κλασμάτων συμπληρώματος,
- Άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα Eculizumab,
- Σε προσωπικό μικροβιολογικών εργαστηρίων που είναι δυνατόν να εκτεθούν σε καλλιέργειες μηνιγγιτιδοκόκκου,
- Άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο να νοσήσουν κατά την διάρκεια επιδημικών εξάρσεων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αφήνοντας εκτός ασφαλιστικής καλύψεως το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων.
Η γενικευμένη οικονομική και υγειονομική κρίση σε συνάρτηση με τις αυξημένες οικογενειακές δαπάνες και τις μεγάλες περικοπές των μισθών των στρατιωτικών, καταστούν πολλές φορές αδύνατη την ανταπόκριση ημών στις οικογενειακές απαιτήσεις ιδιαίτερα σε αυτές που άπτονται εν προκειμένω στην υγεία.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο του ΕΟΔΥ είναι μια νόσος η οποία μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων ή του σιέλου. Ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας της είναι η «NeisseriaMeningitidis». Η εν λόγω νόσος έχει παγκόσμια κατανομή, ενώ ποσοστό 5 – 10% του πληθυσμού είναι δυνατόν να είναι συμπτωματικοί φορείς της.
Κατατάσσεται σε ορότυπους βάσει του πολυσακχαριδικού αντιγόνου της κάψας, από τους οποίους οι ορότυποι Α, Β, C, Y και W135 συνδέονται με την εμφάνιση μηνιγγίτιδας. Ο ορότυπος του θέματος είναι υπεύθυνος για τα περισσότερα σποραδικά κρούσματα στις ΗΠΑ και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η πρόληψη είναι ο εμβολιασμός.
Η Ένωση Ελευθεροπεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.) με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Υγείας το 2018, έθιξε το θέμα αποζημίωσης του εμβολιασμού έναντι στην συγκεκριμένη οροομάδα με τα κάτωθι επιχειρήματα:
- Η πλειονότητα των κρουσμάτων κυρίως αφορά υγιή άτομα και όχι άτομα υψηλού κινδύνου.
- Η θνητότητα είναι σημαντικά υψηλότερη σε υγιή άτομα σε σχέση με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου,
- Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το 2018 θα έχει μηδενική συνεισφορά στην μείωση τόσο των συνολικών κρουσμάτων όσο και της θνητότητας. Με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση του οφέλους αυτής της επένδυσης.
Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι στις 24 Νοε 2018, στην 39η Ενημερωτική Ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, γνωστοποιήθηκαν μέσω μελέτης η οποία εκπονήθηκε από την κα Φαρμάκη Ευαγγελία Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ανοσολογίας, στοιχεία για την εν λόγω νόσο, στα οποία συν τοις άλλοις αναφέρθηκαν τα παρακάτω σχετικά με τον εμβολιασμό:
- Έως το 2018 είχαν χορηγηθεί 22 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα 700.000 δόσεις,
- Είχαν χρησιμοποιηθεί σε περιοχή του Καναδά με 77% μείωση επίπτωσης της νόσου,
- Για έλεγχο επιδημικών εξάρσεων χορηγήθηκαν σε τρία (3) πανεπιστήμια των Η.Π.Α. με αποτέλεσμα κανένα κρούσμα μεταξύ των εμβολιασμένων,
Με το (α) όμοιο είχαν κοινοποιηθεί από το ΕΟΔΥ επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας για τα έτη (2004 – 2020) από τα οποία ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου με γνωστή ηλικία ήταν 1.099 (υπήρχε 1 κρούσμα με άγνωστη ηλικία). Το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 4,60 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση προοδευτικά μειώνεται στις ηλικίες 5-14 ετών (1,17 ανά 100.000 πληθυσμού) και 15-24 ετών (1,02 ανά 100.000 πληθυσμού). Στις ηλικίες άνω των 25 ετών η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ιδιαίτερα μικρή και δεν ξεπερνά τις 0,23 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Κατά την περίοδο 2004-2020 καταγράφηκαν 66 θάνατοι από μηνιγγιτιδόκοκκο που αναλογεί σε θνητότητα 6%. Η μεγαλύτερη θνητότητα καταγράφηκε το έτος 2018 (11,8%) ενώ η μικρότερη το έτος 2020 (0%). Η μέση ετήσια δηλούμενη θνησιμότητα για την χρονική περίοδο 2004-2020 είναι 0,035 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού.
Εν κατακλείδι η εξαίρεση των ομάδων που δεν χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία και την ταυτόχρονη σύσταση των παιδιάτρων για εμβολιασμό ως προληπτικό μέτρο, στερεί από τις λοιπές ομάδες ασφαλισμένων το δικαίωμα για δημόσια υγεία επί ίσοιςόροις. Αυξάνει και καθιστά απαγορευτική την δαπάνη αγοράς των εμβολίων ενάντια στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο οροομάδας τύπου Β από μια οικογένεια δύο (2) τέκνων και άνω με ένα εισόδημα, διότι η αξία αγοράς των τεσσάρων (4) εμβολίων, δύο για κάθε τέκνο σε βάθος διμήνου, αγγίζει τα 420€ περίπου.
Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τον εμβολιασμό μόνο για τις μηνιγγιτιδοκοκικέςοροομάδεςA, C,W και Υ.
Όλες οι επιστημονικές ιατρικές μελέτες, βάσει των οποίων εξάγονται συμπεράσματα σύμφωνα με τα οποία αποφασίζονται τα κριτήρια και ο βαθμός καλύψεως από τα ασφαλιστικά ταμεία, στηρίζονται στους αριθμούς και στα ποσοστά θνητότητας και θνησιμότητας. Όμως η αξία της ζωής και το δικαίωμα σε αυτή είναι ανυπολόγιστη και δεν μπορεί να είναι ανθρώπινα αποδεκτός ο υπολογισμός της με αυτόν τον τρόπο.
Με γνώμονα το ίσο και άνευ όρων δικαίωμα στην υγεία και την στήριξη της ταλανιζόμενης οικογένειας από τις ολοένα και αυξανόμενες δαπάνες, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε ελαφρυνθεί μέρος τους κόστους αγοράς του κάθε εμβολίου με επιβάρυνση του ετήσιου προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ, δίδοντας το δικαίωμα αγοράς των εμβολίων με έκπτωση τουλάχιστον 50%, μόνο από τα κατά τόπους στρατιωτικά φαρμακεία, έως ότου προβλεφθεί η αποζημίωσή των εμβολίων οροομάδας τύπου Β και για τις ομάδες οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου