Του Γιώργου Μιχαηλίδη
Σαρωτικές αλλαγές σε σχέση με τις κρίσεις αξιωματικών στην Εθνική Φρουρά φέρνουν οι κανονισμοί που αφορούν τους διορισμούς, την ιεραρχία, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις αξιωματικών που βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής. Στόχος να προλάβουν όλοι το ορόσημο του Μαρτίου οπότε θα γίνουν οι κρίσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Άμυνας Χρίστος Πιερής μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «όλα όσα έχουν σχέση με κανονισμούς εγκρίνονται από τη Βουλή. Εμείς αναμένουμε και ελπίζουμε μέχρι το Μάρτιο να είμαστε έτοιμοι». Ωστόσο, η Επιτροπή Άμυνας προσανατολίζεται να μην εγκρίνει άμεσα τους νέους κανονισμούς και οι κρίσεις του ερχόμενου Μαρτίου να γίνουν με το υφιστάμενο σύστημα.
Οι αλλαγές που συζητούνται για τις κρίσεις στην Ε.Φ. είναι: Ο Υπαρχηγός Εθνικής Φρουράς θα εκτελεί χρέη εισηγητή στο Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου. Παράλληλα, οι απόφοιτοι των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών θα αποκτούν το δικαίωμα να είναι αρχαιότεροι άλλων ομόλογων συναδέλφων τους όποτε και εάν διορίστηκαν.
Βάσει αλλαγών αξιωματικός που βρίσκεται σε προαφυπηρετική άδεια δεν θα μπορεί να διοριστεί ως μέλος του Συμβουλίου Κρίσεων.Παράλληλα, για τις κρίσεις θα λαμβάνεται υπόψη πειθαρχική ποινή είτε ποινική καταδίκη.
Στις περιπτώσεις που ο Υπουργός Άμυνας θα είναι πρόεδρος των Συμβουλίων Κρίσεων δεν θα μπορεί για λόγους καθαρά αμεροληψίας να παραπέμπει υποθέσεις στο Συμβούλιο Επανακρίσεων.
Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ζήτησε από την Επιτροπή να καταργηθεί η διαδικασία κύρωσης των πινάκων Κρίσεων αξιωματικών από τον Υπουργό και η παραπομπή τους στο Συμβούλιο Επανακρίσεων. Αυτό ζητήθηκε ώστε η διαδικασία να είναι αδιάβλητη, αφού ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επανακρίσεων είναι ο Υπουργός.
Μια σημαντική πτυχή των νέων αλλαγών είναι ότι πλέον θα λογίζεται ο χρόνος υπηρεσίας σε κάποιο βαθμό ως χρόνος Διοίκησης με σκοπό την προαγωγή. Η τροποποίηση αυτού του κανονισμού θα έχει αναδρομική ισχύ από το 2016.
Οι «αξιωματικοί γραφείου»
Η Βουλή ενέκρινε τους «αξιωματικούς γραφείου» δηλαδή όσους τραυματίστηκαν η αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και οι οποίοι θα έχουν ως ανώτατο βαθμό ανέλιξης τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Η απόφαση του υπουργού για χαρακτηρισμό ή μη αξιωματικού ως «αξιωματικού γραφείου» πρέπει να λαμβάνεται εντός είκοσι ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης ή, σε περίπτωση που ο αξιωματικός βρίσκεται υπό κρίση, πριν από τη σύνοδο του αρμόδιου συμβουλίου κρίσεων.
Με βάση τον κανονισμό, εφόσον αποκατασταθούν τα προβλήματα υγείας του αξιωματικού γραφείου μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενή του υπηρεσιακή κατάσταση. Ωστόσο, φαίνεται ανάμεσα σε βουλευτές να υπάρχουν διαφωνίες στην επάνοδο αξιωματικών στην προηγούμενη τους υπηρεσιακή κατάσταση.
Δείτε απόσπασμα από το Newsroom:
www.offsite.com.cy
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου