Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρέωση μου να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 μίλησε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλα ζητήματα που αφορούν την αμυντική ενίσχυση της χώρας.
Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί – και σε ποιο βαθμό – το ενδεχόμενο μιας πιθανής κλιμάκωσης και με θερμό επεισόδιο, ο πρωθυπουργός, απάντησε: «Το δεύτερο δεν με ανησυχεί ιδιαίτερα, έχω όμως μία υποχρέωση να πρέπει διαρκώς να ενισχύω – στα πλαίσια των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτω ν – την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν στη χώρα μας τα πρώτα Rafale. Σημαντικότατη προσθήκη η οποία μας δίνει μία, θα έλεγα, υπεροχή τουλάχιστον ως προς τον τύπο του αεροπλάνου αυτού σε σχέση με την γείτονα χώρα. Γνωρίζετε ότι έχει προχωρήσει το σημαντικότερο πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού μας Ναυτικού και αναμένουμε και άλλες ανακοινώσεις να γίνουν σύντομα».
Πρόσθεσε πως: «Έχουμε λοιπόν μία υποχρέωση, 10 χρόνια παρατημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις ως απότοκο και της κρίσης, να τις θωρακίσουμε για τα επόμενα 30 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις δεν είναι επενδύσεις οι οποίες γίνονται με ορίζοντα μόνο την επόμενη τετραετία ή την επόμενη 8ετία».
«Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει»
Ακολούθως επεκτάθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η θεωρία της εξαγωγής της κρίσης, επιτρέψτε μου, είναι λίγο απλοϊκή. Γιατί το λέω αυτό; Μία χώρα που αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση δεν θέλει ταυτόχρονα να εμπλακεί και σε γεωπολιτικές περιπέτειες. Θα είχε ακόμα πιο δραματικές συνέπειες για το νόμισμά της, για τον πληθωρισμό, θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια στην τουρκική οικονομία.
Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Η πόρτα του διαλόγου και η δική μου προσωπική δυνατότητα να συνομιλήσω με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπάρχει πάντα. Υπάρχουν σημεία και πεδία στα οποία και σήμερα συζητάμε, παραδείγματος χάρη η τουριστική συνεργασία. Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε.
Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας».
Το «casus belli» και η «Γαλάζια Πατρίδα»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του casus belli, λέγοντας: «Το casus belli είναι μία πραγματικότητα που μας συνοδεύει από το 1995 και καλά κάνουμε και σε κάθε ευκαιρία το επισημαίνουμε. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το casus belli.
Το πρόβλημα είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» ως ένα αφήγημα προβολής κυριαρχίας το οποίο αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία και τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υψώσει γραμμές άμυνας διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές. Έχουμε χτίσει συμμαχίες με πάρα πολύ μεγάλη ισχύ. Αναφέρομαι στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, στη Συμφωνία με τις ΗΠΑ».
Τί είπε για τις πωλήσεις όπλων από κράτη – μέλη της ΕΕ στην Τουρκία
Ερωτώμενος για την πώληση όπλων από κράτη – μέλη της ΕΕ προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργός, δήλωσε: Και οι πωλήσεις όπλων, σήμερα, δεν είναι αυτές που ήταν πριν από κάποια χρόνια. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο για αυτό. Η Ελλάδα όμως σήμερα έχει χτίσει ένα νέο πλαίσιο συμμαχιών, η Αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι εξαιρετικά σημαντική, όπως σημαντικός είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Κογκρέσο με την υποστήριξη του γερουσιαστή Μενέντεζ, που ουσιαστικά καλύπτει όλες τις Ελληνικές ανησυχίες και ικανοποιεί όλα τα Ελληνικά αιτήματα.
Φυσικό είναι αυτό να προκαλεί μία νευρικότητα στην Τουρκία αλλά οι δικές μας συμμαχίες δεν στρέφονται κατά οποιουδήποτε. Θα το ξαναπώ: Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, θα είμαστε γείτονες για πάντα, είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί και είναι στη χέρι της Τουρκίας να επιλέξει το δρόμο της συνεργασίας ή το δρόμο της έντασης. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο ενδεχόμενα, το έχουμε αποδείξει εξάλλου έμπρακτα».
Για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Όταν ρωτήθηκε για την πίεση της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε: «Πιέζει μία χώρα η οποία έχει μία μεγάλη αποβατική στρατιά στις ακτές της και η οποία έχει εισβάλει στην Κύπρο. Νομίζω ότι αυτή είναι η μόνη απάντηση που χρειάζεται να δώσω στο ζήτημα αυτό».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρέωση μου να θωρακίσω τις Ένοπλες Δυνάμεις - Newsbeast
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου