ΓΕΣ: Επιτέλους, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον Ελληνικό Στρατό









Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη ««χρηματοδοτική μίσθωση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ) αρμάτων LEO 2A4 – LEO1A5 για διάστημα 2 ετών», με «ανοικτή διαδικασία», ανακοίνωσε η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) «ΘΗΣΕΑΣ». Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δικαιολογητικών είναι η Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 και η αποσφράγιση των φακέλων που θα περιέχουν τα δικαιολογητικά θα διενεργηθεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ενώπιον της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού (ΕΔΔ) της ΑΣΔΥΣ. Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρονται ο προϋπολογισμός του προγράμματος, τα αντικείμενα της σύμβασης και το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων.



Στη βασική του μορφή ένα ΣΕΤΕ αποτελείται από ασύρματα υποσυστήματα που περιλαμβάνουν πομπούς λέιζερ, ανιχνευτές λέιζερ, συστήματα εξομοίωσης των αποτελεσμάτων προσβολής (που τοποθετούνται επί αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης / μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ / ΤΟΜΠ), τακτικών οχημάτων, κτιρίων, αμυντικών έργων, φορητού οπλισμού και ευθυτενούς τροχιάς βαρέων όπλων πεζικού) και τον εξοπλισμό και το υποσύστημα ιχνηλάτησης που επιτρέπει την εξαγωγή λεπτομερών αναφορών απενημέρωσης.


Το ΣΕΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στο περιβάλλον ενός κέντρου εκπαίδευσης μάχης (CTC: Combat Training Center) όπου διατίθενται μόνιμα εγκαταστημένα συστήματα επικοινωνιών και εξοπλισμός είτε με τη χρήση κινητών συστημάτων επικοινωνιών σε οποιαδήποτε περιοχή επιλεγεί.

Με την εκπομπή από τους πομπούς λέιζερ, ασφαλών για τον ανθρώπινο οφθαλμό δεσμών λέιζερ εξομοιώνονται τα πυρά του κύριου και δευτερεύοντος οπλισμού των οχημάτων, των ελαφρών και των ευθυτενούς τροχιάς βαρέων όπλων. Μάλιστα εντός της δέσμης εμπεριέχεται κωδικός ο οποίος περιέχει πληροφορίες για τον τύπο του πυρομαχικού που χρησιμοποιήθηκε για την προσβολή του στόχου και την ταυτότητα αυτού που έβαλε.



Η πρόσπτωση της δέσμης λέιζερ επί ενός ανιχνευτή λέιζερ ενεργοποιεί μία αντίδραση (ηχητικό σήμα, περιστρεφόμενο φανό, ή και πυροτεχνικό μέσο), ανάλογη με τον τύπου του πυρομαχικού που χρησιμοποιήθηκε και η οποία αναπαριστά τα αποτελέσματα της προσβολής.




Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατή η ημέρα και νύκτα, υπό ρεαλιστικές συνθήκες ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ασκούμενων μονάδων, η ακριβής καταγραφή των εύστοχων πυρών και η άμεση «απενεργοποίηση» προσωπικού και μέσων που προσβάλλονται ως «απωλειών». Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία συνεχώς εξελισσόμενη, δυναμική τακτική κατάσταση που αυξάνει δραματικά την αληθοφάνεια και την ποιότητα εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.



Ας σημειωθεί ότι συστήματα του τύπου, της οικογενείας I-MILES (Instrumentable Multiple Integrated Laser Engagement System), το εικονιζόμενο στη συνημμένη φωτογραφία I-MILES CVTESS εντάσσεται σε υπηρεσία από φέτος), είχαν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα στην μικρής κλίμακας, ελληνοαμερικανική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 21» («THRACIAN COOPERATION -21») που διεξήχθη από 11 έως 19 Μαρτίου 2021, στο Πεδίο Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης (στιγμιότυπα απεικονίζονται στο συνημμένο βίντεο).


Στην ΤΑΜΣ συμμετείχε Ουλαμός Μέσων Αρμάτων (ΟΥΜΑ) της 25ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων (25 ΕΜΑ) της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – ΕΦΕΣΟΣ» και ο Γ’ Λόχος (Charlie Company), με ουλαμό αρμάτων, διμοιρία μηχανοκίνητου πεζικού και διμοιρία ανιχνευτών του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Ιππικού (2-5 CAV «Lancers») της 1ης Τεθωρακισμένης Ομάδας Μάχης Ταξιαρχίας (1st Armored Brigade Combat Team – 1 ABCT) της 1ης Μεραρχίας Ιππικού (1st Cavalry Division), που εδρεύει στο Ft. Hood του Τέξας.




Παρά το περιορισμένο εύρος του διαγωνισμού, η προκήρυξη και θετική κατάληξη του αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τις μονάδες του Όπλου των Τεθωρακισμένων και γενικότερα των όπλων ελιγμού του Ελληνικού Στρατού.

Μια εξέλιξη που καθυστέρησε περίπου 25 χρόνια, καθώς περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990, «φωτισμένοι» επιτελείς του ΓΕΣ είχαν συντάξει τις πρώτες μελέτες για την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων του τύπου και τη δημιουργία του περιβόητου πεδίου ασκήσεων διπλής ενεργείας («force-on-force»), που αποτελεί την κορωνίδα όλου του εκπαιδευτικού οικοδομήματος.

Μία καθυστέρηση, που είναι επίσης ακατανόητη καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αντιλαμβανόμενος τη μεγάλη εκπαιδευτική αξία τους, ο Ελληνικός Στρατός είχε προμηθευτεί συστήματα εξομοιωτών πεδίου τύπου SIMFIRE – SIMKILL και μάλιστα ήταν από τους πρώτους πελάτες (βλέπε συνημμένη φωτογραφία του συστήματος επί άρματος μάχης AMX-30).

https://www.defence-point.gr/news/ges-epiteloys-oysiastiki-anavathmisi-tis-ekpaideysis-ston-elliniko-strato
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά