Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τοποθετήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, κατά τη Συζήτηση και Ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση Μνημονίων Σύστασης και Λειτουργίας Κέντρου Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιπυραυλική Άμυνα (IAMD COE).
Μετά τις τοποθετήσεις των Εισηγητών και εκπροσώπων των κομμάτων, ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβη στην ακόλουθη τοποθέτηση:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό και θα απαντήσω σε κάποια ψήγματα κριτικής που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης πριν κάνω μια στοιχειοθέτηση των βασικών σημείων των Μνημονίων Συνεργασίας που κυρώνουμε σήμερα.
Επί των οποίων θα ήθελα να επικεντρωθεί το κυρίως μέρος συζήτησης αλλά είναι αναπόφευκτο σε μία τέτοια περίσταση με ύλη που αφορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να μην επεκτείνεται η συζήτηση και σε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος βέβαια, ιδίως με γνώμονα τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ανάγκη η χώρα να διαχειριστεί αυτές τις εξελίξεις.
Θα ξεκινήσω από τα πολύ θεμελιώδη. Με το ΚΚΕ η διαφορά μας είναι γνωστή και θεμελιώδης. Το ΚΚΕ λέει «όχι» στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μία θα έλεγα συνεπής θέση. Δεν έχω καταλάβει όμως ποια είναι η αντιπρόταση, να μην είμαστε μέλη σε καμία Συμμαχία, να είμαστε και με όλους λίγο μαζί και με όλους λίγο απέναντι, να προχωρήσουμε κάπου αλλού; Όπως είπε πολύ σωστά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας ο κ. Μπουκώρος δεν υπάρχει πλέον το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Εκεί βέβαια δεν λέει πολλά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ δεν μας λέει παρά τις περισπούδαστες ας πούμε γεωπολιτικές αναλύσεις του για ποιο λόγο οι χώρες που κάποτε ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποτελούν σήμερα τους πιο σκληρούς υπέρμαχους του ΝΑΤΟ, τους πιο φανατισμένους, γιατί οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι, οι Ούγγροι, οι Σλοβένοι, οι Κροάτες, οι Πολωνοί είναι υπέρ της σκληρής γραμμής του ΝΑΤΟ πάντα; Μήπως γιατί η διαδρομή τους και η εμπειρία τους το άλλο αυτό στρατόπεδο που τώρα δεν υπάρχει τους έκανε σκληρούς απέναντι στις εμπειρίες που αυτό το καθεστώς τους έδωσε; Μήπως υπέφεραν μήπως αυτό το καθεστώς ανελευθερίας τελικά τους έκανε και βίωσαν άσχημα πράγματα πολύ χειρότερα από κάθε ΝΑΤΟ και για αυτό σήμερα εμφανίζονται τόσο υπέρμαχοι στο άλλο άκρο πολλές φορές υπέρ αυτής της Συμμαχίας;
Δεν προβληματίζεστε όπως κάνετε στις ευρυθέστατες γεωπολιτικές αναλύσεις πάνω στα υπόλοιπα θα έπρεπε κατά την άποψή μου. Γιατί ξέρετε, σε αυτό το καθεστώς ομνύετε και αυτό το καθεστώς δείχνετε ότι αποζητάτε και λόγω ιδεολογικού υποβάθρου. Αυτό το καθεστώς όμως δεν υπάρχει, εξέλιπε. Τώρα υπάρχει το ΝΑΤΟ το οποίο είναι στην ουσία μία Στρατηγική Συμμαχία είναι το στρατιωτικό σκέλος του στρατοπέδου της Δύσης και η Ελλάδα εκεί επέλεξε να ανήκει και φυσικά, να υπέχει δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως είπα κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή κι όπως λέω πάντα.
Η κριτική των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε σε ζητήματα ελλιπούς ενημέρωσης σε μεγάλα θέματα διεθνή και σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας σε αυτά, αλλά και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία πάντα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος να δοθεί η ενημέρωση, το έχουμε πει είτε μέσα από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, είτε μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, νομίζω ότι έλλειμμα ενημέρωσης τουλάχιστον από μας δεν υπάρχει εδώ. Κριτική επί θεμάτων Εξοπλισμών όταν επί των ημερών σας δεν αγοράστηκε ούτε βίδα, με συγχωρείτε δεν μπορώ να τη δεχθώ.
Εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε κενά πολλών ετών και η απόφαση για τις φρεγάτες ξέρετε ό,τι είναι μία απόφαση που άργησε δεκαετίες, όχι μόνο την πενταετία της δικής σας διακυβέρνησης, γι’ αυτό καλούμεθα τώρα να αποφανθούμε για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής ενός καραβιού που έχει 45 χρόνια ζωής και μόνο εξοπλισμός μέσης ζωής δεν είναι. Γιατί άργησε τόσο;
Εν πάση περιπτώσει χωρίς ιδιαίτερη εμμονή σε φιλοσοφικού τύπου αναζητήσεις θα πάμε και θα πάρουμε την απόφαση, γιατί εμείς ερχόμαστε και παίρνουμε αποφάσεις. Αποφάσεις που έπρεπε και εσείς να είχατε πάρει στη δική σας θητεία και δεν πήρατε γιατί πολύ πιο εύκολο είναι να μην παίρνεις απόφαση, κανείς δεν θα σου ορμήσει, κανείς δεν θα σου ασκήσει κριτική και δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις ιδίως όταν είναι υπό κράτους πίεσης γιατί ήδη έχουμε αργήσει κι όταν πάμε να καλύψουμε χαμένο έδαφος δεκαετιών. Και το κάνουμε και το έχουμε αποδείξει. Θα περιμένετε πολύ λίγο ακόμα για την απόφαση των φρεγατών και δεν θα προεξοφλείτε δεν θα σπεκουλάρετε. Δεν συμφέρει.
Άκουγα -μιας κι έθιξε το θέμα και ο κ. Μυλωνάκης- ότι ετοιμαζόμαστε να τα δώσουμε όλα στους Αμερικανούς. Ο Πρόεδρός σας κ. Μυλωνάκη πριν από έξι – επτά μήνες απ’ αυτό εδώ το βήμα είπε ότι έχουμε στήσει το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών προεξοφλώντας αγορά γερμανικών φρεγατών. Τού απάντησα απλά ότι αν το είχαμε στήσει δεν θα αναλώναμε τόσο πολύ χρόνο αξιολογώντας προτάσεις που έχουμε. Τώρα τι λέτε; Στήθηκε το παιχνίδι υπέρ των Γερμανών; Λάθος είχε προειδοποιήσει τότε ο Πρόεδρος σας; Μην κάνετε κι εσείς το ίδιο λάθος. Μην προεξοφλείτε τίποτα.
Η απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές και ανανεούμενες προτάσεις που έχουμε στα χέρια μας. Τις αξιολογεί το Πολεμικό Ναυτικό και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι προς το συμφέρον της ικανοποίησης των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού και της συνολικής αμυντικής δυνατότητας της χώρας. Μόνο αυτό το κριτήριο θα ληφθεί υπόψη και τίποτε άλλο. Γι’ αυτό το λόγο και επειδή είναι μία δύσκολη απόφαση για την πρόκτηση ενός οπλικού συστήματος που θα στοιχίσει δισεκατομμύρια, θα πρέπει να το κάνουμε σωστά κι ας αργήσουμε και μερικές μέρες παραπάνω. Αργήσαμε δεκαετίες, θα είναι η σωστή απόφαση θα ικανοποιεί τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους.
Από τη ΜέΡΑ 25 άκουσα ως βασικό στοιχείο κριτικής γιατί να συμμετέχει στο Κέντρο Αριστείας και η Τουρκία με εκπρόσωπό της. Η απάντηση είναι διότι αυτή είναι η ζωή στο πλαίσιο, στους κόλπους της Νατοϊκής Συμμαχίας,. Τι να κάνουμε; Δηλαδή επειδή υπάρχει δυνατότητα να δηλώσει συμμετοχή και η Τουρκία εμείς να απεμπολήσουμε την ευκαιρία, να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Αριστείας (το πρώτο αυτού του τύπου) στη χώρα μας να ασκήσουμε βέτο; Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ; Τι να κάνουμε; Άλλο είναι το πνεύμα των διμερών μας διαφορών και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε κι άλλο το πλέγμα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιδιότητα του Κράτους – Μέλους της Συμμαχίας.
Εξάλλου στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει το λεγόμενο MARSEK COE, το Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφαλείας. Εδρεύει εκεί, έχουμε δύο στελέχη ως μέλη που απολαμβάνουν του ιδίου καθεστώτος ακριβώς που θα απολαύσει αύριο το στέλεχος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα έρθει να συμμετάσχει στις εργασίες αυτού του Κέντρου Αριστείας. Δεν είναι Στρατιωτική Μονάδα, σας το είπα και στην Επιτροπή. Δεν είναι κάποιο κάποιος μηχανισμός διά του οποίου καθίστανται διαθέσιμα στην κοινή γνώμη, σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, συστήματα που έχουν να κάνουν με τις εγχώριες αμυντικές δυνατότητες στο αντιπυραυλικό επίπεδο. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Είναι ένα Κέντρο Μελετών το οποίο φυσικά απαρτίζεται και στελεχώνεται από εξειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αναλύει ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της Αμυντικής Τεχνολογίας στο επίπεδο των Αντιπυραυλικών και Αντιαεροπορικών Συστημάτων. Όπως υπάρχει και το Κέντρο Αριστείας κατά των Υβριδικών Απειλών στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, υπάρχει και το Κέντρο Αριστείας υπέρ της Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και άλλα Κέντρα Αριστείας διάσπαρτα σε διάφορες έδρες Κρατών – Μελών της Συμμαχίας.
Για να επανέλθω στο προκείμενο, τα Κέντρα Αριστείας είναι οντότητες του ΝΑΤΟ με χαρακτήρα Διεθνούς Στρατιωτικού Οργανισμού. Έχουν συγκεκριμένη δομή και αποστολή, σκοπό κυρίως την παροχή υπηρεσιών στη Συμμαχία για εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος. Πιστοποιούνται με αυστηρά Συμμαχικά κριτήρια και τα κράτη δύναται να συμμετέχουν σε αυτά είτε ως επικεφαλής κράτη (όπως η Ελλάδα, εδώ στο Κέντρο Αριστείας για την Ενοποιημένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα), είτε ως κράτη υποστήριξης (τα Κράτη – Μέλη που συνυπογράφουν τα δύο αυτά Μνημόνια), είτε κράτη συνεισφοράς.
Τα Κέντρα Αριστείας δεν αποτελούν τμήμα της Διοικητικής Δομής του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο Διεθνές Δίκτυο υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Αυτό τους παρέχει την ευελιξία και την καταλληλότητα για συνεργασία με άλλες οντότητες όπως Διεθνείς ή μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς, ακαδημαϊκά ινστιτούτα για την Άμυνα και την Ασφάλεια, πανεπιστήμια, κλπ. Με αυτόν τον τρόπο διεκπεραιώνεται το κομμάτι της θεωρητικής αναζήτησης για το παρόν και το μέλλον και τη διαμόρφωση των τακτικών ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Συμμαχίας. Κάθε Κέντρο Αριστείας εστιάζει σε συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο ή πεδίο. Εκεί αναπτύσσεται η σχετική γνώση και εξειδίκευση.
Η ιστορία είναι περίπου γνωστή. Επί της προηγούμενης Κυβερνήσεως, το 2016, η Στρατιωτική Ηγεσία της χώρας μας προέβη αρχικά στην έγκριση σκοπιμότητας σύστασης αυτού του Κέντρου Αριστείας με έδρα το Πεδίο Βολής Κρήτης στα Χανιά. Τον Ιανουάριο του 2019 διεξήχθη η πρώτη Διεθνής Σύσκεψη Σύστασης, όπου συζητήθηκε το Σχέδιο. Τον Ιούνιο του 2019, στη δεύτερη Διεθνή Σύσκεψη Σύστασης εξετάστηκαν από νομικής πλευράς τα προσχέδια αυτών των Μνημονίων που ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε. Τον Σεπτέμβριο του 2019 προέκυψε το συνέδριο επεξεργασίας και οριστικοποίησης του συνολικού Σχεδίου του Κέντρου Αριστείας, το οποίο αποτελεί και θεμελιώδες έγγραφο ή κείμενο για την Συμμαχία. Τον Απρίλιο του 2020 υπεγράφησαν τα δύο Μνημόνια Κατανόησης στο Στρατηγείο της Ανωτάτης Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ των ΗΠΑ από τους Εθνικούς Συνδέσμους ή αντιπροσώπους των συμμετεχόντων χωρών και στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής στα Χανιά, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη της πολυεθνικής λειτουργίας του Κέντρου. Τον Δεκέμβριο του 2020 η Στρατιωτική Επιτροπή της Συμμαχίας και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (δηλαδή το Ανώτατο Όργανο της Συμμαχίας) ενέκριναν τη διαπίστευση αυτού του Κέντρου ως το 27ο επισήμως Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ, με έδρα στα Χανιά της Κρήτης, εντός της Αεροπορικής Βάσης της Σούδας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεργασία με την Υπηρεσία Έργων της Πολεμικής Αεροπορίας, μελέτη και κατασκευή για το νέο κτίριο στέγασης του Κέντρου.
Έθνος – πλαίσιο είναι η χώρα μας, υποστηρίζοντα έθνη η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει ως υποστηρικτικό έθνος, όπως και η Σλοβακία.
Η αποστολή του συγκεκριμένου Κέντρου είναι να παρέχει εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα και διδάγματα στον επίκαιρο τομέα της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ. Είναι ένας τομέας αιχμής διότι γρήγορα αναπτύσσονται νέα επιθετικά πυραυλικά συστήματα. Οι δυνατότητες αναβαθμίζονται ραγδαία κυρίως με τη δημιουργία και την κατασκευή Υπερηχητικών Πυραύλων, με δυνατότητες να πλήξουν στόχους πλέον σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ανάλογες είναι και οι απαιτήσεις να καταρτιστεί μία «ομπρέλα» Αντιπυραυλικής Προστασίας, εξ ού και η ανάγκη για τη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του Κέντρου Αριστείας που θα μελετήσει όλες αυτές τις τεχνικές, θα αναλύσει τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό και ενδεχομένως μέσα από τα πορίσματα θα συνεισφέρει σημαντικά όσον αφορά στην ανάπτυξη αυτού του δικτύου της «ομπρέλας» της μεγάλης Αντιπυραυλικής Άμυνας.
Είναι το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο το οποίο η χώρα μας δεν διέθετε έως τώρα. Σήμερα είναι πιστοποιημένο Κέντρο Αριστείας από το ΝΑΤΟ και οι ωφέλειες είναι προφανείς για τη χώρα. Θα αποδώσει σημαντικά επιχειρησιακά οφέλη και τεχνογνωσία σε αυτό τον κρίσιμο τομέα, θα αποτελέσει πόλο έλξης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, έτσι θα αυξηθεί η εξωστρέφεια της χώρας σε διεθνές επίπεδο μέσω συμμετοχής και διοργάνωση πολυεθνικός εργασιών ή σεμιναρίων, εκπαιδεύσεων και ασκήσεων σχετικών με τη λειτουργία του Κέντρου. Καταλαβαίνετε πώς έτσι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κρήτης.
Η δημιουργία αυτών των Κέντρων, όχι μόνο η ύπαρξη αναβαθμισμένων υποδομών σε επίπεδο Βάσεων όπως αυτές που ήδη αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Αμυντικής Στρατηγικής Σχέσης με τις ΗΠΑ, προσδίδει στις περιοχές. Ρωτήστε κ. Παφίλη τους Εβρίτες αν αισθάνονται ικανοποιημένοι ή ανασφαλείς με αυτά που γίνονται κυρίως σε επίπεδο επενδύσεων σε υποδομές από τους Αμερικανούς. Σε μια γενική ανάφλεξη θα κινδυνεύσει, όχι μόνο ο Έβρος, αλλά και ολόκληρη η περιοχή. Όμως σε αυτή τη φάση, θέλω να πιστεύω, ότι η αποτρεπτική ισχύς όλων αυτών των δράσεων έχει ως τελικό στόχο να αποφευχθεί η γενική ανάφλεξη. Αυτή είναι και έννοια της αποτροπής.
Αυτές οι από κοινού επενδύσεις που γίνονται και ενισχύονται μέσα από την Αμοιβαία Στρατηγική Αμυντική Σχέση με τις ΗΠΑ τουλάχιστον σε επίπεδο αναβαθμίσεων τοπικών υποδομών και επομένως τονωτικών ενέσεων σε τοπικές οικονομίες (στο Στεφανοβίκειο, το Βόλο, τη Σούδα ασφαλώς και την Αλεξανδρούπολη) έχουν θετικό αντίκτυπο και μόνο.
Τέλος, η νομοθετική Κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας είναι αναγκαία προκειμένου η Ελλάδα ως Κράτος – Πλαίσιο να τα ενσωματώσει στην εγχώρια Νομοθεσία καθώς προκαλούν και τη σχετική επιβάρυνση του Προϋπολογισμού. Δεν νομίζω ότι είναι υπέρογκο το ποσό, να διατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ στην ουσία για τη δημιουργία των υποδομών -και κτιριακών ανάμεσά τους- προκειμένου να φιλοξενηθεί το Κέντρο Αριστείας, καθώς και οι επιπλέον δαπάνες για την ετήσια λειτουργία του.
Με μία σχετικά μικρή, ήσσονος εμβέλειας παρέμβαση, η χώρα κερδίζει μεγάλη προστιθέμενη αξία γιατί συνολικά αυξάνεται το αποτύπωμα της χώρας στην Άμυνα και την Ασφάλεια και όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή και όσον αφορά στην ιδιότητα της χώρας Κράτος – Μέλος του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία αυτή έχει την εξωστρεφή της διάσταση, η χώρα κερδίζει από αυτό, υπολογίζεται περισσότερο διότι αυτή η πρωτοβουλία έχει να κάνει άμεσα με όρους εξωστρέφειας αλλά και πρωτοκαθεδρίας σε κάποια πρωτοβουλία. Κι αυτό τουλάχιστον σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όσοι καταλαβαίνουν τις λεπτές ισορροπίες και τα συμφραζόμενα στο εσωτερικό πλαίσιο του ανήκειν σε μία Συμμαχία έχει μεγάλη, ιδιαίτερη σημασία.
Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια ώστε να υπολογίζεται η χώρα από φίλους και Συμμάχους αλλά και ουδέτερους ή ακόμα και εχθρούς, αποδίδει καρπούς. Η κατεύθυνση στην οποία έχουμε κινηθεί αφενός είναι μία πολύ εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις συνολικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και επομένως την συνολική αποτρεπτική ισχύ τους και αφετέρου να εντατικοποιήσουμε τις διπλωματικές μας επαφές ώστε να βρούμε σημεία προσέγγισης ακόμα περισσότερα με φίλες χώρες συμμάχους (τουλάχιστον χώρες που συμμερίζονται μ’ εμάς τις ίδιες πάνω-κάτω αντιλήψεις για θέματα που έχουν να κάνουν με την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή) αποδίδει καρπούς. Αυτή λοιπόν είναι μία πολύ μικρή νίκη, ένα μικρό και ίσως εκ πρώτης όψεως ασήμαντο βήμα με μεγάλη όμως προστιθέμενη αξία για το συνολικό Αμυντικό αποτύπωμα της χώρας.
Με αυτά κατά νου θα ζητήσω από το Σώμα να υπερψηφίσει την Κύρωση των δύο είναι Μνημονίων Κατανόησης για τη δημιουργία στα Χανιά της Κρήτης, Κέντρου Αριστείας, για την Αντιπυραυλική και την Αντιαεροπορική Άμυνα.
Σας ευχαριστώ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου