Η πρώτη δοκιμαστική πτήση μετά από 67 χρόνια του θρυλικού καταδιωκτικού αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν απόλυτα επιτυχής.
Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, την Κυριακή (ΓΕΑ) 19 Ιανουαρίου 2020, το αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, μετά από 67 χρόνια, η οποία ήταν απόλυτα επιτυχής. To ΓΕΑ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την πρώτη αυτή δοκιμαστική πτήση και την επιστροφή στον αέρα του ιστορικού αεροσκάφους.
Το κοινωφελές Ίδρυμα «Ίκαρος» έχει αναλάβει εξολοκλήρου με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση.
Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, δέχθηκε στο γραφείο του τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «Ίκαρος» όπου συζήτησαν για την πορεία ανακατασκευής του αεροσκάφους Spitfire MJ-755, καθώς και για το μέλλον όλων των Ελληνικών Ιστορικών Αεροσκαφών.
Την πτήση στη Μ.Βρετανία παρακολούθησε ο Αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ίκαρος», κ. Δημήτριος Κόλιας, μαζί με τον βετεράνο αεροπόρο της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, George Dunn DFC, ο οποίος ήταν ο Ιπτάμενος που παρέδωσε το αεροσκάφος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947.
Το θρυλικό καταδιωκτικό της RAF
Το Supermarine Spitfire υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών, σύμβολο της Βρετανικής αεροπορικής ισχύος και χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δεκαετία του ΄50.
Η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα Supermarine Spitfire Mk VB/VC από τους Βρετανούς στα τέλη του 1943 στη Μέση Ανατολή, εφοδιάζοντας αρχικά την 335 Μοίρα και αργότερα την 336. Μετά από εκτεταμένη δράση στη Βόρεια Αφρική αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τα ελληνικά Spitfire επέστρεψαν στην Ελλάδα το Οκτώβριο του 1944. Αφού συμμετείχαν στις πρώτες φάσεις του Εμφυλίου, αντικαταστάθηκαν από νεότερες εκδόσεις και, από το 1947, χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου