Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μακρόν έστειλε μήνυμα στην Τουρκία: «Οι δύο χώρες έχουν κοινό γεωπολιτικό όραμα στην Μεσόγειο. Ένα σταυροδρόμι που θα βοηθά την ασφάλεια και την ευημερία. Μιλήσαμε για την ασφάλεια. Επανεπιβεβαιώνω τη θέση μας: Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη θάλασσα, καταδικάζοντας με τους εταίρους μας τις προκλήσεις της Τουρκίας. Καταδικάσαμε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τουρκικά πλοία στη Λιβύη. Παραβιάζονται οι συμφωνίες του Βερολίνου. Οι ανησυχίες μας συζητήθηκαν από κοινού».
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν τόνισε πως «έχουμε ένα όραμα το οποίο συγκλίνει απολύτως. Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας. Θα σας βοηθήσουμε με προσωπικό. Θα ήθελα λοιπόν να βασίζεστε στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Μαζί θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε αυτό το πεδίο. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο για το μεταναστευτικό. Και ελπίζουμε να εγκριθεί γοργά ώστε να αποκτήσουμε κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό».
Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι Γαλλία και η Ελλάδα θα έχουν έως το τέλος του Ιουνίου μια στρατηγική εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ασφάλειας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.
Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε για τη στήριξη
«Ευχαριστώ τον κ. Μακρόν για τη στήριξη που προσφέρει στην πατρίδα μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Η ατζέντα των συζητήσεων ήταν εξαιρετικά πλούσια. Διμερής αμυντική συνεργασία, κλιματική κρίση, μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε όλα αυτά έχουμε κοινή αντίληψη με τη Γαλλία. Διαμορφώνουμε έναν οδικό χάρτη για μια στρατηγική σχέση που θα αναβαθμίσει τις σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας. Προσβλέπουμε σε επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Χθες εκδώσαμε 15ετές ομόλογο για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Είναι δείγμα του νέου περιβάλλοντος που οικοδομείται στη χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά τουΘερμή υποδοχή στα Ηλύσια Πεδία
Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός σε πολύ θερμό κλίμα από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε και αυτή την ώρα γίνονται κοινές δηλώσεις.Η συνάντηση ωστόσο έγινε στην σκιά της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροπολογία στο ποδόσφαιρο που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων προς την κυβέρνηση ενώ σημαδεύτηκε και από την απουσία του Αντώνη Σαμαρά.
Η απουσία αυτή προκάλεσε επίσης και δηκτικό σχόλιο κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κάνουν λόγο για αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης.
Στη δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες συζητούν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L'Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά.
«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε επίσης στην «Καθημερινή» ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Το ίδιο απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με βασικό αντικείμενο συζήτησης, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, χώρας- μέλους της ΕΕ, με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα την ΕΕ και αναμένεται ότι περί τις 20 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να συζητήσει το θέμα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής (ώρα Ελλάδας):
- 14:25 Υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Élysée
- 14:30 Διευρυμένες συνομιλίες δύο πλευρών στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παραθέτει ο Γάλλος Πρόεδρος
- 15:30 Κατ' ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν
- 15:45 Κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ του Γάλλου Προέδρου και του πρωθυπουργού
- 16:30 Συνάντηση του πρωθυπουργού με επιχειρηματίες
- 20:00 Αναχώρηση πρωθυπουργού για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου