Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν την επιμέλεια ατόμου ΑμεΑ», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:
Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 (Α' 167), όπως ισχύει, καθορίζεται ότι στον τόπο προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά, μετά από αναφορά τους, μεταξύ άλλων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου με αναπηρία.
Κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 1680 Α.Κ. το δικαστήριο μπορεί να αναθέτει στον δικαστικό συμπαραστάτη εν όλω ή εν μέρει και την επιμέλεια του προσώπου του συμπαραστατουμένου. Συνεπώς, αν η ανάθεση της επιμέλειας του συμπαραστατουμένου στον δικαστικό συμπαραστάτη δεν ορίζεται από το δικαστήριο, αυτή δεν αποτελεί περιεχόμενο της δικαστικής συμπαράστασης και δεν μπορεί να ασκηθεί από αυτόν, αλλά παραμένει στον συμπαραστατουμένο. Η ανάθεση δε της επιμέλειας μπορεί να ορίζεται ρητώς στο διατακτικό της οικείας δικαστικής απόφασης, μπορεί, όμως, να προκύπτει και από το αιτιολογικό μέρος της απόφασης αυτής, όταν σε αυτό η ανάθεση της επιμέλειας παρατίθεται σαφώς ως πόρισμα σχετικού δικανικού συλλογισμού.
Το καθεστώς υπηρεσιακής κινητικότητας του στρατιωτικού προσωπικού αποσκοπεί στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της Στρατιωτικής Υπηρεσίας εντός ενός δίκαιου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου, που θα καλύπτει πρωτίστως τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις
προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες των στελεχών, ώστε να διασφαλίζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Η ΕΡΩΤΗΣΗ http://www.mod.mil.gr/sites/default/files/inline-images/Dnsi_enimerosis/Pdf/KOINOBOYLEYTIKOS%20ELEGXOS/2020/2327%20ΕΡΩΤΗΣΗ.pdf
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου