Παναγιωτόπουλος: Τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο μπορεί να είναι λύση για τον περιορισμό των ροών

© www.cnn.gr Πολιτική
Την εφαρμογή των πλωτών εμποδίων στο Αιγαίομε στόχο την ανάσχεση τωνμεταναστευτικών ροών επιβεβαίωσε ουπουργός ΆμυναςΝίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ έδωσε διευκρινήσεις για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας τόσο με τη Γαλλία όσο και με τις ΗΠΑμε φόντο την τουρκική προκλητικότητα.
Ο υπουργός Άμυνας εξήγησε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι η Ελλάδα κινείται σε διάφορα επίπεδα «προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή» και αναπτύσσει μία στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, η οποία θα έχει αποτελέσματα και στον τομέα της Άμυνας.
Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις επαφές του με τον πρόεδρο Μακρόν αρχίζει και αποκρυσταλλώνεται με πιο ειδικούς όρους αυτή η αμυντική συνεργασία», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Θέλουμε περισσότερα Mirage 

Επιπλέον, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία μακρά αλλά με ευνοϊκούς όρους διαπραγμάτευση για την αγορά δύο ψηφιακών φρεγατών Μπελαρά απευθείας από την γαλλική κυβέρνηση.
Για το θέμα των αεροσκαφών Mirage εξήγησε ότι το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με αναβάθμιση αλλά με υπογραφή μίας νέας συμφωνίας υποστήριξης των αεροσκαφών αυτών σε ανταλλακτικά.
«Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι και περάσαμε την σχετική συμφωνία από την Βουλή τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Για τις ροές 

Αναφορικά με το θέμα των πλωτών φραγμάτων στο Αιγαίο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι είναι αρμοδιότητα του εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό, Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος έχει την αρμοδιότητα για την ασφάλεια των συνόρων.

«Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των υπουργείων Άμυνας Τουρκίας και Ελλάδας ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε θετικά.
«Ασφαλώς. Στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ συμφωνήσαμε ότι οι υπουργοί Άμυνας πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους. Έχουμε μιλήσει μία δύο φορές, όχι προσφάτως. Το κανάλι επικοινωνίας είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι προσέφερε δηλώσεις στήριξης, αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας και εμβάθυνση της στρατιωτικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ με στόχο την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Όπως ανέφερε το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν τα ταξίδια και οι επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα καθώς «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ σε τόσο καλό σημείο».
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά