“Ναι” σε στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία λένε Γάλλοι και Γερμανοί πολίτες σε μια δημοσκόπηση – “προάγγελο” εξελίξεων και ενίσχυσης του ψυχολογικού πολέμου κατά της Αγκυρας.
Η δημοσκόπηση έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μ.Πενς, περί αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν αγοραστούν οι S-400 και λίγες ημέρες μετά το σενάριο που δημοσιεύτηκε περί εμπλοκής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ σε ελληνουρκική ένοπλη σύγκρουση.
Πιο αναλυτικά, την αντίθεσή τους στην προοπτική να υπερασπιστούν με στρατιωτικά μέσα την Τουρκία, σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητά της εκφράζουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του «YouGov».
Αναφορικά με την υποχρέωση της χώρας τους να υπερασπιστεί οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία, οι Γερμανοί απάντησαν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν με στρατιωτικά μέσα την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά όχι την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι Γάλλοι πολίτες απάντησαν με τη σειρά τους ότι η η χώρα τους πρέπει να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία, αλλά όχι την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.
Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του «YouGov», που διεξήχθη το 2017, η θετική γνώμη για τη συμμετοχή της χώρας τους στο ΝΑΤΟ μειώθηκε κατά 14% στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, κατά 15% στη Γαλλία και κατά 3% στις ΗΠΑ.
Με αφορμή την επέτειο των 70 ετών του ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει σημαντική πτώση στη δημοφιλία της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς μόλις το 39% των Γάλλων και το 54% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στο ΝΑΤΟ.
Το αντίστοιχο ποσοστό στη Μεγάλη Βρετανία είναι 59%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ως «πολύ σημαντική» τη συμμετοχή της χώρας στους στο ΝΑΤΟ αγγίζει το 44%.
https://odosdrachmis.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου