Ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική και ιστορική στιγμή για τις σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας, όταν την περασμένη εβδομάδα η ελληνική παροικία της Νότιας Αυστραλίας, μαζί με τον νέο εκλεγέντα πολιτειακό πρωθυπουργό, Στίβεν Μάρσαλ, υποδέχθηκε έντεκα μέλη της ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που ταξίδεψαν στην Αυστραλία για να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των πεσόντων Αυστραλών και Ελλήνων που πολέμησαν στη μάχη της Καλλίπολης αλλά και την Μάχη της Κρήτης.
«Είναι τεράστια τιμή για μας να υποδεχόμαστε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα χρονικά της Πολιτείας μας, τα μέλη της ελληνικής Προεδρικής Φρουράς, ιδιαίτερα αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο που τιμούμε και τους Αυστραλούς στρατιώτες που πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πολιτειακός πρωθυπουργός.
Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς έφτασαν στην Αδελαΐδα την Τρίτη το βράδυ μετά από αίτημα του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών (The Foundation for Hellenic Studies) να τους φιλοξενήσει και μετά από ειδική άδεια που παραχώρησε η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με την άφιξη τους στην Αδελαΐδα ξεκίνησαν μια σειρά από επισκέψεις που είχαν αναλάβει να οργανώσουν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος με αποκορύφωμα την παρέλαση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο το πρωί και την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Οι άνδρες της Ελληνικής Φρουράς διέσχισαν το κέντρο της Αδελαΐδας με τον επιβλητικό και περήφανο βηματισμό τους αποσπώντας το χειροκρότημα χιλιάδων ανθρώπων που τους παρακολουθούσαν αλλά και τις επευφημίες, τα συγχαρητήρια και τα δάκρυα συγκίνησης των εκατοντάδων ομογενών που βρέθηκαν εκεί για να τους καμαρώσουν.
Ακολούθησε τρισάγιο προς τιμήν των πεσόντων από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Δορυλαίου Νίκανδρο, καθώς και κατάθεση στεφάνων παρουσία του κυβερνήτη της Νότιας Αυστραλίας Hieu Van Le, και του νέου πολιτειακού πρωθυπουργού Στίβεν Μάρσαλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα μήνα και έχει ήδη δώσει το παρών σε τρεις ομογενειακές εκδηλώσεις.
«Έχουμε μια ιδιαίτερα δημιουργική και δυνατή ελληνική παρουσία, όχι μόνο στην Νότια Αυστραλία αλλά στην Αυστραλία γενικότερα, και είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε διδαχθεί από τους Έλληνες» είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, ο οποίος υποδέχθηκε τους εύζωνες προσωπικά την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο παραβρέθηκε με πλήθος κόσμου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσει την παρέλαση και να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων.
Ο κυβερνήτης Νότιας Αυστραλίας, Hieu Van Le, καταθέτει στεφάνι
Το παρών στο τρισάγιο που ακολούθησε έδωσαν, επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών και γνωστός φιλέλληνας, Greg Crafter, ο ελληνικής καταγωγής αρχιδικαστής Νότιας Αυστραλίας, Χριστόφορος Κουράκης, ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Στάθης Γεωργανάς, η 59χρονη γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος, Ειρήνη Πνευματικού, καθώς και ο πρώην υπουργός οικονομικών της πολιτείας μας και πλέον βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τομ Κουτσαντώνης, ο οποίος ήταν ο πρωτεργάτης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας πέρσι όταν, για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας παραχώρησε ένα χρηματικό ποσό για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αγήματος της Προεδρικής Φρουράς.
«Στόχος μας είναι κάτι, που ήδη συζήτησα με τον πρωθυπουργό, να δημιουργήσουμε μέσα από παρόμοιες επισκέψεις και πρωτοβουλίες ένα στενό δεσμό ανάμεσα στους μετανάστες της τρίτης και τέταρτης γενιάς με την πατρίδα μας ώστε να μην γίνει η Ελλάδα μια μακρινή ανάμνηση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο πρώην πολιτειακός υπουργός οικονομικών, Τομ Κουτσαντώνης.
Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Αδελαΐδα, οι εύζωνες επισκέφθηκαν, επίσης, τις εγκαταστάσεις των ελληνικών γηροκομείων Βασιλειάδας και Ridleyton όπου το προσωπικό και οι τρόφιμοι των ιδρυμάτων τους ετοίμασαν θερμή υποδοχή, αντίστοιχη με την περσινή ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Adelaide High, καθώς και στο ελληνικό κολέγιο και την ελληνορθόδοξη εκκλησία Αγίου Γεωργίου, όπου οι εύζωνες παρακολούθησαν την πανηγυρική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Δορυλαίου Νίκανδρος, με αφορμή τη γιορτή του αγίου. Στη συνέχεια ακολούθησε το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να διασκεδάσουν μαζί με τους ομογενείς.
Στιγμιότυπο από τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου όπου χοροστάτησε ο επίσκοπος Νίκανδρος
«Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει πληθώρα μηνυμάτων για την επιτυχία της επίσκεψης και στόχος μας είναι να διερευνήσουμε την πιθανότητα να έχουμε και πάλι μέλη της προεδρικής φρουράς κοντά μας του χρόνου» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο διαχειριστής του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών, Χάρης Πατσούρης.
«Οφείλουμε μέσα από παρόμοιες πρωτοβουλίες να δείξουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει ελληνισμός και, φυσικά, να συμβάλλουμε στη σύσφιξη των δύο χωρών που μας έχουν αγκαλιάσει. Την Ελλάδα και την Αυστραλία» κατέληξε ο Πατσούρης.
Οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς αναχώρησαν για το Σίδνεϊ στις 23 Απριλίου όπου θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί εκεί στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο των ANZACs.
Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 30 Απριλίου.