Κύπρος: Εκατομμύρια στον βρόντο για συστέγαση ΥΠΑΜ-ΓΕΕΦ

Picture

ΤΟΥ ΑΘΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗ

Σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία την επόμενη πενταετία για τη μεταστέγαση του Υπουργείου Άμυνας και μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με κτίριο το οποίο όπως έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, έχουν αποκαλύψει στο «MAXHdefence.com» και στη «FREE-PRESS H MAXH», δεν πληροί πολλές από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χρησιμοποιείται ως στέγη για το ΥΠΑΜ και για το ΓΕΕΦ.





750.000 ευρώ ετησίως για ενοίκια
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα από το ΥΠΑΜ, το εν λόγω κτίριο για την ενοικίαση του οποίου έχει ήδη υπογραφεί σχετικό συμφωνητικό έγγραφο, θα κοστίσει στο Κράτος πέραν των 750 χιλιάδων ευρώ ετησίως σε ενοίκια, δηλαδή σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια, την ίδια ώρα που έχουν ήδη δαπανηθεί σημαντικά επιπλέον ποσά ώστε το κτίριο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ, ενώ άγνωστες παραμένουν ακόμα οι επιπρόσθετες δαπάνες που θα επιβαρύνουν την Δημοκρατία, ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα ασφάλειας που σήμερα δεν ικανοποιούν τα ελάχιστα προαπαιτούμενα από το Υπουργείο Άμυνας και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.
Το «MAXHdefence.com» και η «FREE-PRESS H MAXH», αποκαλύπτουν μέσα από τούτο εδώ το ρεπορτάζ ότι από το εν λόγω κτίριο απουσιάζουν παντελώς τα στοιχειώδη επίπεδα ασφαλείας, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας επικοινωνιών, όσο και σε επίπεδο ασφάλειας του προσωπικού και κυρίως των υψηλά ιστάμενων του ΥΠΑΜ και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΕΦ.

Απουσιάζουν τα απαραίτητα
Ως εκ τούτου, στη σημερινή του μορφή, το κτίριο μεταξύ άλλων:

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ περίμετρο ασφαλείας – Αυτό είναι και το μεγαλύτερο αλλά και σοβαρότερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ με τη μεταστέγαση του στο χώρο. Το κτίριο βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής με άλλα κτίρια να βρίσκονται ακριβώς δίπλα του, εφάπτεται κεντρικού δρόμου με αποτέλεσμα να μην διαθέτει την αναγκαία και προνοούμενη περίμετρο ασφαλείας, με ορατό να είναι το ενδεχόμενο είτε υποκλοπής απόρρητων ή ευαίσθητων επικοινωνιών και άλλων δεδομένων, είτε να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ασφάλεια και ακεραιότητα εκείνων που βρίσκονται εντός του κτιρίου.
 
ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ κατάλληλη υποδομή για προστασία ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών και στοιχείων – Επειδή το κτίριο προφανώς και δεν προοριζόταν όταν κτίστηκε για να στεγάσει ένα τόσο νευραλγικό τομέα του δημοσίου όπως το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ, το κτίριο δεν διαθέτει ούτε την κατάλληλη υποδομή ούτε και τους μηχανισμούς για την προστασία των ευαίσθητων και απόρρητων πληροφοριών  και των επικοινωνιών που μέρα και νύχτα θα διαβιβάζονται από και προς το ΥΠΑΜ και το ΓΕΕΦ.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ επαρκείς χώρους για όλο το προσωπικό – Εδώ και χρόνια, η επιδίωξη του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ ήταν η μεταφορά τους σε ένα ενιαίο χώρο ο οποίος θα μπορούσε να στεγάσει όλο το επιτελικό και πολιτικό προσωπικό του στρατεύματος και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΜ. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγος που επιδιώκετο η μεταστέγαση. Παρά ταύτα, ακόμα και μετά τη μεταστέγαση στο νέο κτίριο, τόσο το ΥΠΑΜ όσο και το ΓΕΕΦ θα εξακολουθεί να παραμένει κατακερματισμένο, με υπηρεσίες του να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και σε άλλα κτίρια.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ επαρκείς εξωτερικούς χώρους – Σε αντίθεση με το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το ΓΕΕΦ, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, το νέο κτίριο δεν διαθέτει ούτε και θα μπορέσει ποτέ να διαθέσει εξωτερικούς χώρους ικανούς να χρησιμοποιηθούν για την διοργάνωση τελετών και άλλων εκδηλώσεων. Ως αποτέλεσμα, σε τέτοιες περιπτώσεις το Κράτος θα επωμίζεται προφανώς με επιπρόσθετα έξοδα για εξεύρεση τέτοιων χώρων τα οποία θα ενοικιάζει για να διοργανώνει τις απαιτούμενες τελετές.
ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ επαρκείς χώρους υποδοχής – Παραμένει άγνωστο πως και που θα τυγχάνουν υποδοχής επίσημοι ή επισκέπτες που θα εισέρχονται στο κτίριο.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ επαρκή υποδομή ηλεκτρονικού δικτύου – Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κτίριο δεν υπάρχει η αναγκαία υποδομή και καλωδίωση για τις ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές και επικοινωνιακές ανάγκες του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ.

ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ επαρκείς χώρους στάθμευσης. Όπως πληροφορούμαστε, για το υπόγειο πάρκινγκ του κτιρίου υπάρχει συμφωνία με το Δήμο Στροβόλου που λέει ότι θα χρησιμοποιείται κι από άλλους. Οπότε οι χώροι στάθμευσης μειώνονται με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για όλο το προσωπικό του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ.

Παρά ταύτα…
Παρά ταύτα, κάποιοι (και δεν αναφερόμαστε στην νυν ηγεσία του ΥΠΑΜ και του ΓΕΕΦ) αποφάσισαν να θεωρήσουν ότι το εν λόγω κτίριο είναι κατάλληλο για να στεγαστεί σε αυτό, το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ίσως κομμάτι της άμυνας και της ασφάλειας της Πατρίδας μας… Έλεος!

Έστω και τώρα, θα κάνει άραγε κάποιος κάτι, προτού να είναι πολύ αργά;
Σημειώνουμε ότι όταν συζητείτο το θέμα στη Βουλή, είχε λεχθεί από τα πιο αρμόδια χείλη ότι με τη συστέγαση του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ σε ενιαίο κτίριο, θα μειωθεί το διοικητικό κόστος και η γραφειοκρατία.
Σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αρχές Νοεμβρίου 2017 ο πρώην Υπουργός Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδης είχε διαψεύσει δημοσιεύματα που τέθηκαν ενώπιον του που έκαναν λόγο για προβλήματα σε ό,τι αφορά το κτίριο. Είχε αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δημοσίευμα «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» καθώς περιέχει ετεροχρονισμένες αναφορές».
Κι όμως, τα προβλήματα στα οποία κάνουμε αναφορά πιο πάνω είναι υπαρκτά και είναι τέτοια που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των νευραλγικών αυτών υπηρεσιών του κράτους, όπως το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ.

Αναφέρουμε ότι το κτίριο όπου θα συστεγαστούν Υπουργείο Άμυνας και μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς βρίσκεται στη λεωφόρο Στροβόλου.
https://www.maxhdefence.com/enopilambdaesigma-deltaynameisigma/4060854?fbclid=IwAR1mF9RvAancFZG71gESX7Y2kEmpqRTtzPQy3h259BdaS8Wjm9yz2iHicS0


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά