ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΥΕΘΑ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για το αν οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά:

Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διότι ακριβώς αυτό το κλίμα των εντάσεων, εντάσεις οι οποίες μάλιστα αρκετές φορές κλιμακώνονται, τροφοδοτεί και εξυπηρετεί τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, το οποίο επίσης εξυπηρετεί τον Ερντογάν.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου:

Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω. Βλέπω, όμως, τα όσα συμβαίνουν και το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Είναι δυνατόν, μέσα από τη συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας, αναφέρομαι στις παραβάσεις και στις παραβιάσεις, μια αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει, δυστυχώς, μια υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε ένα θερμό επεισόδιο από ατύχημα. Εγώ χρησιμοποίησα τον όρο «ακήρυχτος πόλεμος», όχι για να σηματοδοτήσει την έννοια των γεγονότων με τα στοιχεία ενός πολέμου που κηρύσσεται αλλά για να αναφερθώ σε αυτές τις συνθήκες. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και αεροσκάφη έχουμε χάσει, όπως έχει χάσει και η Τουρκία, και ανθρώπινες ζωές, το οποίο οδυνηρά προέχει ως ζήτημα. Και βεβαίως, υπάρχει και μια τεράστια δαπάνη. Οι αναχαιτίσεις έχουν κόστος. Η περιπολία των πολεμικών πλοίων, όσο και των πλοίων της Ακτοφυλακής, θέλουν καύσιμα. Σημαίνουν ένα αυξημένο κόστος.

Όταν ρωτήθηκε αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «καυτό» δίμηνο, απάντησε:

Δίμηνο όχι «καυτό» αλλά δύσκολο, συνηθισμένο, όπως το σημερινό.

Για το κατά πόσο οι εκλογές στην Τουρκία δυσκολεύουν την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών:

Δεν μπορώ να εκτιμήσω με ακριβή τρόπο το πότε θα υπάρξει η απελευθέρωσή τους, η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών στελεχών. Εκείνο το οποίο πρέπει να σας πω, είναι ότι οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία  από πολλές πλευρές - διότι οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα, προς πολλές κατευθύνσεις - είναι πολύ ισχυρές αλλά θεωρώ ότι μέσα στο κλίμα το προεκλογικό, είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς θα γίνει. Θέλω, όμως, να σας πω, γιατί έχω χαρακτηρίσει ως παράνομη τη σύλληψη και την κράτηση αυτών των δύο στρατιωτικών μας. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. Μιλάω στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο και μάλιστα μια παρατεταμένη κράτηση η οποία πλησιάζει τους δύο μήνες.

Ερωτώμενος εάν αποτελεί κράτηση ή ομηρεία με σκοπό την ανταλλαγή, απάντησε:

Η Ελληνική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη. Εφήρμοσε το Εθνικό μας Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αποφάνθηκε για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε αυτούς που το ζήτησαν , επομένως δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ως προς τον όρο ομηρεία, αν αναφέρεται κανείς στην κράτηση με την έννοια ότι είναι παράνομη, παρατεταμένη, ότι απαράδεκτα κρατούν τους δύο στρατιωτικούς μας, αυτό το αντιλαμβάνομαι με τον χαρακτηρισμό ομηρεία. Εάν όμως κάποιος προσδώσει στον χαρακτηρισμό ομηρεία, ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο αφορά στις συνθήκες άλλης κατάστασης, τότε αρχίζει να αναδεικνύεται το στοιχεία της ανταλλαγής. Επομένως, όταν ο Υπουργός ο κύριος Καμμένος, μίλησε χαρακτηρίζοντας αυτή την παράνομη κράτηση με τον όρο ομηρεία ακριβώς  ήθελε να προσδιορίσει το απαράδεκτο.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι είχε «κατηγορήσει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για ‘’υπερτροφικό’’ λόγο», απάντησε:

Ούτε είχα κατηγορήσει ούτε έχω αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω όλη αυτή την κατάσταση, η οποία βεβαίως έχει σχέση με την κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά των Τούρκων. Βεβαιότατα έχει σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβάσεις και παραβιάσεις. Βεβαίως έχει σχέση με την απαράδεκτη ρητορική  του Ερντογάν και της Τουρκίας και βεβαίως με τους δύο στρατιωτικούς μας που κρατούνται. Απλά χρησιμοποίησα μια φράση, την οποία σας είπα λίγο πριν παραθέτοντας μάλιστα τις συνθήκες, για τον ακήρυχτο πόλεμο. Και να έρθω και στο άλλο για να σας δώσω μια απάντηση γιατί υφέρπει το ερώτημα, δεν έχω κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας με τον κύριο Καμμένο. Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά, ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του. Θεσμικά ο κάθε αναπληρωτής αναφέρεται στον πρωθυπουργό στη βάση των συγκεκριμένων αρμοδιότητων που έχει, οι οποίες αναφέρονται στο ΦΕΚ. Εκτός κι αν θέλουν κάποιοι να το ξεχνάνε για να αναδείξουν ζητήματα που δεν υφίστανται.

Στην ερώτηση για το «πως συμβιώνουν πολιτικά στο ίδιο υπουργείο δύο πολιτικοί με εντελώς διαφορετική συγκρότηση, με εντελώς διαφορετική σκέψη, με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα» απάντησε:

Η ανάγκη της συνεργασίας συνέχεται από μία άλλη μεγάλη ανάγκη, του καλού αποτελέσματος. Και το καλό αποτέλεσμα είναι εκείνο που αφορά στη λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και μάλιστα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ακριβώς το πολύ καλό αποτέλεσμα είναι εκείνο που τροφοδοτεί την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε.  Μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του πολιτικού λόγου του κυρίου Καμμένου και η δική μου. Αυτό όμως, απέχει πάρα πολύ από το σημείο να το παίρνουν κάποιοι και  να τεμαχίζουν κάποιες φράσεις για να αναδείξουν δυσαρμονία. Ούτε ο κύριος Καμμένος  έχει εκχωρήσει την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα σε μένα, ούτε και εγώ την έχω εκχωρήσει. Συνεργασία κάνουμε. Άλλωστε υπηρετώ πάντοτε την ανάγκη της συνεργασίας. Η συνεργασία είναι το στοιχείο , το θεμέλιο, το βάθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η συλλειτουργία ενός  Υπουργού με έναν Αναπληρωτή Υπουργό. Αυτή τη συνεργασία υπηρετούμε και οι δύο.

Σε ερώτηση εάν «έχει πει κάτι ο κύριος Καμμένος το τελευταίο διάστημα που δεν θα έπρεπε», απάντησε:

Δεν είπε τίποτα που να απέχει από την πραγματικότητα.

Σε ερώτηση εάν «είναι ακριβή τα ρεπορτάζ για προμήθεια δύο φρεγατών από τη Γαλλία», απάντησε:

Είναι ακριβή. Να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας  είχε συνομιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον κύριο Μακρόν και υπήρξε μία  συνεννόηση για να πάρει η Ελλάδα  δύο φρεγάτες.

Για το ποιο είναι το επόμενο βήμα:

Το επόμενο βήμα είναι υπό συζήτηση. Εάν υπάρξει, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει, θα είναι άλλες δύο φρεγάτες ίδιου τύπου και πλήρως εξοπλισμένες. Οι δύο φρεγάτες που μιλάμε και που έχουν σχέση με το leasing δεν είναι χθεσινή απόφαση. Έχει προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία.

Στη συνέχεια με αφορμή άλλη ερώτηση, ανέφερε:

Υπάρχει και μελετάται ένα άλλο στάδιο το οποίο θα είναι η αγορά άλλων δύο φρεγατών. Μάλλον  όχι με τη διαδικασία του leasing. Αλλά δεν μπορώ να προτρέξω , δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις.

Για τη στάση της Γαλλίας:

Η Γαλλία, όπως διατυπώνονται οι απόψεις της από τον Πρόεδρο Μακρόν, δείχνει να θέλει να πορευθεί η Ευρώπη προς μία άλλη κατεύθυνση. Υπάρχουν εκτός από τη Γαλλία και άλλες δυνάμεις που θα  πρέπει να συμβάλλουν, ώστε να γίνει πιο κοινωνική η Ευρώπη, να γίνει η Ευρώπη της κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της κοινής Πολιτικής Άμυνας.

Για το αν υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με νέους εξοπλισμούς:

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών. Εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να υπηρετεί συνεχώς μία διαδικασία ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης. Εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από  το 2004  η υπόθεση - για παράδειγμα - της  αναβάθμισης κάποιων αεροπλάνων που έχουμε. Πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μου ναι. Αυτό δεν αποτελεί  συμμετοχή στην ανταγωνιστική κούρσα των εξοπλισμών.

Για το ενδεχόμενο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας:

Κατ΄αρχήν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την πλευρά  του πρωθυπουργού αλλά είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Είμαι θετικός στο να συγκροτηθεί αλλά υπό προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλισθούν.

Για το περισταστικό της ύψωσης ελληνικών σημαιών στις βραχονησίδες στους Φούρνους:

Εγώ  μπορώ να καταλαβαίνω, να ερμηνεύω  και αν θέλετε και να δικαιολογώ ένα πατριωτικό αίσθημα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, πολύ δε περισσότερο τρεις νέοι άνθρωποι. Ταυτόχρονα, όμως,  λέω  ότι όταν αυτά τα ζητήματα αποτελούν στοιχεία της εξωτερικής μας πολιτικής, η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να ασκείται από την υπεύθυνη κυβέρνηση.

Ερωτώμενος «πόσο επικίνδυνη» ήταν αυτή η ενέργεια απάντησε:

Θα μπορούσε να δημιουργήσει  προβλήματα. Θέλω όμως να είμαι απόλυτα συγκεκριμένος και σαφής. Δεν διαπιστώσαμε, με πολύ συστηματικές έρευνες, να έχει σπεύσει  το οποιοδήποτε σκάφος της Τουρκίας  στην περιοχή. Και θέλω να σας πω ότι τα ραντάρ που διαθέτουμε είναι και πολλά και πολύ αποτελεσματικά. Τα όσα ακούστηκαν για την υποστολή της σημαίας, αφορούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης. Τώρα μπορεί να με ρωτήσει κάποιος, αν εμφανισθεί  ένα βίντεο; Θα σα πω ότι θα είναι  κατασκευασμένο. Διότι εμείς κάναμε πολύ συστηματικό έλεγχο. Με το Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό και με άλλες   δυνάμεις.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά