«Μύλος» με την παραχώρηση των δύο φρεγατών από τη Γαλλία

Κόσμος© www.cnn.gr Κόσμος
Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με την παραχώρηση, με leasing, δύο γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα,καθώς οι σχετικές πληροφορίες που έρχονται στο φως είναι αντικρουόμενες, ενώ Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για τον χειρισμό της στο θέμα.
Όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα εξοπλιστεί με τις γαλλικές φρεγάτεςπολλαπλών αποστολών FREMM.

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο
φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», είχε σημειώσει ο κ. Κουβέλης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Στην ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του στο CNN Greece και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζοντάς την αναγκαία για τη διατήρηση των ισορροπιών ισχύος με την Τουρκία.

Δεν υπάρχει συμφωνία, λέει ο γαλλικός Τύπος


Αν και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι επιβεβαιώνεται η ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες, επικαλούμενο μάλιστα πηγή του υπουργείου Άμυνας που έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μακρόν, μετά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη πως «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», τα «σύννεφα» προέκυψαν από δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, που εμφανίζουν την υπουργό Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, να διαψεύδει μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα.




Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας,

δημοσίευμα της ιστοσελίδας Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, σημειώνει πως η Φλοράνς Παρλί έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το τηλεοπτικό δίκτυο France 3, που μετέδωσε-επικαλούμενο την γαλλίδα υπουργό- πως δεν τίθεται θέμα χρονομίσθωσης δύο φρεγατών, ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδαςLa Tribune γίνεται λόγος για παρανόηση μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.



«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, είπε την Παρασκευή το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, στηριζόμενο σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. “Η Γαλλία μας έδωσε με leasing δύο φρεγάτες”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σημειώνοντας πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Μακρόν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με την la Tribune, η γαλλίδα υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «δεν υπάρχει είδηση», τονίζοντας πάντως πως «φυσικά είμαστε στη διάθεση των Ελλήνων φίλων μας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη πιο στενά».

Νέα Δημοκρατία: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης


«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, με την οποία επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της Άμυνας.
«Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Λοβέρδος: Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση


Να τοποθετηθεί στο ζήτημα της ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών κάλεσε την κυβέρνηση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:
«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του Σκάι την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα. (…) Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Το ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο «είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;»
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά