Κουβέλης για την ύψωση σημαίας: πρόκειται για αυθορμητισμούς οι οποίοι βλάπτουν την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ανέφερε:
Για  το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της προκλητικότητας της Τουρκίας μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών:
Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος έχουν την προβολή  τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος, που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά αλλά  και για την αντιρρόπηση των μεγάλων  και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Και η επανεκλογή του Ερντογάν  δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής. Η αλλαγή γραμμής θα συναρτηθεί  με συνολικότερα ζητήματα,  ιδιαίτερα της ασταθούς εξωτερικής πολιτικής  της Τουρκίας, η οποία σήμερα δοκιμάζεται  έντονα από τις αντιφάσεις της.
Σε ερώτηση αν σήμερα η Τουρκία ισορροπεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, απάντησε:
Ακριβώς. Και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να ισορροπεί. Η εξωτερική της πολιτική της Τουρκίας παραπαίει. Βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
Για το αν θα υπάρχει περεταίρω κλιμάκωση:
Δεν αποκλείω,  στο επίπεδο της ρητορικής, στην οποία μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν,  να έχουμε μία ένταση αλλά  σε ό,τι αφορά τις άλλες κινήσεις – και αναφέρομαι στις παραβάσεις, στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που  κάνει η Τουρκία για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές, δεν θα έχουμε εκτιμώ  περαιτέρω κλιμάκωση. Επιμέρους στοιχεία κλιμάκωσης  μπορούμε να τα δούμε. Να θυμίσω ότι είχαμε για πρώτη φορά με πολύ συγκεκριμένο τρόπο  την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν  ξέρει πάρα πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από συγκεκριμένες Συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια.  Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις «γκρίζες» ζώνες, εκεί όπου τοποθετούσε και τοποθετεί νησιά και νησίδες. Σήμερα όμως, επανέρχεται κλιμακώνοντας  την ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια  είναι τουρκικά.
Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει πρόβλημα και με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, σημείωσε:
Η Τουρκία όπως είναι γνωστό, ενέταξε στην ένταση  των σχέσεων της με τη χώρα μας  και το ζήτημα της κράτησης των δύο αξιωματικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Και δεν πρόκειται για αδυναμία της Τουρκικής Δικαιοσύνης  να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση των δύο αξιωματικών μας είναι παράνομη. Κρατούνται άλλωστε, χωρίς κατηγορητήριο. Χρονοτριβεί η διαδικασία, κλιμακώνοντας  στο επίπεδο αυτό την ένταση η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών  και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Και το γεγονός αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέσει αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες που εκκρεμούν ενώπιον της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση. Το δεύτερο, παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο  και το Δίκαιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα  και βεβαίως στην υπόθεση αυτή να συνυπολογίσουμε και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αναφέρομαι όχι για να καταγράψω το νομικό πλαίσιο αλλά για να πω ότι όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία, ακριβώς γιατί εντάσσει την υπόθεση σε αυτό που επιλέγει, ως στοιχείο έντασης των σχέσεών της με τη χώρα μας. Κατά τούτο, δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο θα κρατήσει η φυλάκιση, η παράνομη φυλάκιση των δύο αξιωματικών μας.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «ο όρος ο οποίος είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο  κύρος Πάνος Καμμένος, ο όρος ομηρεία, φαίνεται από τα πράγματα να επιβεβαιώνεται», απάντησε:
Η λέξη ομηρεία, βεβαίως μπορεί να χαρακτηρίζει το στοιχείο το οποίο προσδιορίζει το παράνομο της κράτησης. Η απόκρουση της λέξης ομηρεία δεν είχε σχέση με τα χαρακτηριστικά αυτά, αλλά κυρίως με το ότι, εάν εμείς πέσουμε στην αντίληψη και στην «λογική» της Τουρκίας, ότι είναι όμηροι με την νομική έννοια του όρου, μια έννοια η οποία αφορά και στο Διεθνές Δίκαιο το οποίο επικαλούμαστε, τότε είναι σαν έμμεσα να αποδέχεται κανείς ότι υπάρχει και το στοιχείο της ενδεχόμενης ανταλλαγής.
Απαντώντας στο σχόλιο ότι «η έννοια της λέξης ομηρεία φέρνει και τη λέξη λύτρα στο τραπέζι, επομένως ανταλλαγή», σημείωσε:
Αναφέρομαι στην ανταλλαγή, την οποία επαναλαμβάνω άλλες φοράς άμεσα άλλες έμμεσα, την αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν, σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, οι οποίοι εκρίθησαν από την ανεξάρτητη, και πράγματι ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό μας Δίκαιο και τους χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Κατά τ’ άλλη η λέξη ομηρεία κινούμενη μακριά από το νομικό περιεχόμενο και με αναφορά στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, βεβαίως συνιστά στοιχείο που έχει σχέση με την παράνομη – παρατεταμένη κράτηση.
Για τις σχέσεις του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο:
Πράγματι, πότε πρόλαβαν κάποιοι, οι οποίο έγραψαν, ας επιλέξω έναν επιεική όρο, ότι υπάρχει δυσαρμονία; Διαπίστωσαν, λένε, δυσαρμονία στις σχέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κύριο Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με ενιαία, επίσης, γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας στελεχών. Θέλω με άλλα λόγια να πω ότι εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του αρμοδιότητες, για το καλό, το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για το περιστατικό με της ύψωσης της ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα:
Η ανύψωσης μιας σημαίας έχει και τους δικούς της κανόνες, όπως αυτοί οι κανόνες προσδιορίζονται από το νόμο, αλλά ας φύγουμε από αυτό. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους, αν θέλετε, στο βάθος σέβομαι και τιμώ αλλά πρόκειται για αυθορμητισμούς οι οποίοι βλάπτουν την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της Πολιτείας. Κατά τούτο με τις δηλώσεις του χθες ο κύριος Καμμένος στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο.
 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά