Π.Καμμένος: «99 χρόνια δεν του φτάνουν του Δήμου Σερρών για τα στρατόπεδα;»




Το θέμα της ιδιοκτησίας των στρατοπέδων έφερε στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η αρχική συμφωνία μετά την ανταλλαγή βαριών εκφράσεων μεταξύ του Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου περί «Νταβατζιλίκι».
Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξεκαθάρισε τη θέση του τονίζοντας πως βάσει της νομοθεσίας η παραχώρηση μπορεί να γινει για 99 χρόνια και αν ο Δήμος το δεχθεί αυτό αύριο κιόλας κλείνει τη συμφωνία. Μάλιστα υπερθεματίζοντας είπε πως ο στρατός με τη ΜΟΜΑ θα βοηθήσει και στη διαμόρφωση των στρατοπέδων σε πάρκο!!!

Διερωτήθηκε γιατί ο Δήμος θέλει την πλήρη κυριότητα και όχι την παραχώρηση για 99 χρόνια «δεν του φτάνουν» είπε χαρακτηριστικά!

Μαλιστα όπως είπε αν περάσουν τα 99χρόνια μπορεί από την τότε Κυβέρνηση να επεκταθεί η σύμβαση για άλλα 99 χρόνια. Για να καταλήξει πως και στη Μ.Βρετανία δεν υπάρχει κυριότητα αλλά παραχώρηση γης για 99χρόνια.
Με το τελευταίο φάνηκε να συμφωνεί και ο Προεδρεύων στη Βουλή Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση είπε χαρακτηριστικά «Και εκατό Κρεμαστινοί να είναι από πάνω μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε ενενήντα εννιά χρόνια!»

Αναλυτικά η συζήτηση στη βουλή είχε ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Τζελέπη, παρ’ ότι φάγατε με δική σας ευθύνη τον χρόνο σας, σας τον μηδενίζω. Σας βάζω δύο λεπτά και μιλάτε για τον «Λουκά» και τον «Παπαλουκά» και όχι γι’ αυτά που λέγατε πριν!
Ορίστε, έχετε τον λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Για τα στρατόπεδα που βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλεως του Νομού Σερρών, εδώ, σε αυτήν την Αίθουσα, κύριε Πρόεδρε, στις 17 Ιουνίου 2016, όταν συζητιόταν ο ν. 4407 περί ρυθμίσεων
αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του, υπήρξε δέσμευση από το Βήμα αυτό της Ολομέλειας της Βουλής από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι οι συμφωνίες που προϋπήρχαν θα τηρηθούν.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε: «Μα είναι δυνατόν να παραβιάσουμε ποτέ τη συνέχεια του κράτους; Σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό, κύριε Τζελέπη, και μην ανησυχείτε για τις Σέρρες. Δεν είναι καν στον προγραμματισμό και ισχύει η συμφωνία. Είναι στα Πρακτικά η δήλωσή μου αυτή». Και παρακάτω λέει: «Πρέπει την περιουσία να την εκμεταλλευθούμε, με πρώτο το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, το συμφέρον των πολιτών, για τόπους πρασίνου. Μακάρι να υπάρχουν τέτοιες προτάσεις». Καταθέτω στα Πρακτικά και όλη την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τζελέπης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτή η συμφωνία ήταν μία συμφωνία του 2012, σύμφωνα με την οποία εκχωρούνταν κατά κυριότητα τα στρατόπεδα «Εμμανουήλ Παππά» και «Παπαλουκά» στον Δήμο, με μία προϋπόθεση: ότι 45 στρέμματα από το
στρατόπεδο «Εμμανουήλ Παππά» θα είχαν πολεοδομηθεί υπέρ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Και μάλιστα ότι αυτό έπρεπε να είναι πέραν του 5% της αντικειμενικής αξίας των στρατοπέδων, παρ’ ότι η αρχική συμφωνία του 2012, που ο κύριος Υπουργός είπε ότι θα τη σεβαστεί, δεν το προέβλεπε αυτό. Υπάρχει η τεχνική έκθεση εκτίμησης των υπηρεσιών του Δήμου και της Πολεοδομίας του Νομού Σερρών, σύμφωνα με την οποία η αντικειμενική αξία ξεπερνάει κατά πολύ το 5%. Την καταθέτω και αυτήν στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τζελέπης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και δεν φθάνει μόνον αυτό. Είδαμε ότι και όσον αφορά την ιδιοκτησία 38 στρεμμάτων του στρατοπέδου «Εμμανουήλ Παππά», το ίδιο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με υπογραφές τότε από τον κ. Σταθιά, λέει ότι είναι κυριότητας του Δήμου Σερρών. Καταθέτω και την απόφαση του ΤΕΘΑ στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τζελέπης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και έρχεται τώρα -πριν έναν μήνα- το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και καταθέτει μήνυση εναντίον του Δήμου Σερρών και διεκδικεί και αυτά τα 38 στρέμματα. Καταθέτω για τα Πρακτικά και την αγωγή του ΤΕΘΑ εις βάρος του Δήμου για δική του ιδιοκτησία.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τζελέπης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και δεν φθάνει μόνον αυτό. Στη δευτερολογία μου θα πω τι διεμείφθη σε σχέση με τη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Το ερώτημα ποιο είναι;

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ρωτάω ευθέως, όμως, κύριε Υπουργέ: Θα τηρήσετε αυτά για τα οποία δεσμευτήκατε από το Βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για τη συμφωνία που προϋπήρχε από το 2012 για την εκχώρηση των στρατοπέδων «Εμμανουήλ Παππά» και «Παπαλουκά» στους πολίτες του Δήμου Νομού Σερρών;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Βουλευτά, θα σας απαντήσω ευθέως: Ναι, αρκεί να είναι αποδεκτό το νομικό πλαίσιο που υπάρχει. Το νομικό πλαίσιο είναι περί παραχώρησης χρήσης για ενενήντα εννέα χρόνια και όχι για παραχώρηση της ιδιοκτησίας. Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο της ΥΠΑΠΕΔ. Μάλιστα, με αντιπαροχή για τη συγκεκριμένη παραχώρηση για ενενήντα εννέα χρόνια προς τον Δήμο περιοχής πολεοδομημένης, όπου θα μπορέσουν να γίνουν σπίτια για τα στρατιωτικό προσωπικό και θα αντιπροσωπεύει το 5%. Αυτά συμφωνήσαμε και με τον δήμαρχο.
Και να πούμε την ιστορία για να την ξέρετε ακριβώς:
Το 2012 γίνεται η συμφωνία αυτή μετά από πολυετή συνεργασία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων και του Δήμου Σερρών. Η συμφωνία αυτή αναφέρεται στην πολεοδόμηση των ακινήτων της ερώτησης με βάση τον ν. 2745/1999. Βεβαίως η ΥΑΜΣ έχει καταργηθεί, όπως και το άρθρο 1 της παραγράφου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2000 ,που προέβλεπε δεκαπενταετή λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Στέλνει, λοιπόν, η ΥΑΜΣ επιστολή για το ζήτημα, που αποτελεί
έγγραφο, με την οποία εκφράστηκε κατ’ αρχήν η σύμφωνη γνώμη -τότε δια του κ. Αβραμόπουλου- για τη συνέχιση της σχετικής διαδικασίας πολεοδόμησης των στρατοπέδων και αφετέρου κλήθηκε ο Δήμος Σερρών, όπως προχωρήσει στη σύνταξη των απαραίτητων πολεοδομικών μελετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του 2745/1999, στο πλαίσιο όμως μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Αυτό είχε συμφωνήσει και ο κ. Αβραμόπουλος.
Επιπλέον επί των δύο εγγράφων, θα πρέπει να τονιστεί -προς άρση τάσης παρερμηνείας- ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε κριτική απόφαση, αλλά έκφραση μιας κατ’ αρχήν θετικής θέσης για τη συνέχιση της εν εξελίξεως πολεοδόμησης.
Για οποιαδήποτε διαχειριστική πράξη του ν.2745, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1, απαιτείται απόφαση του διοικούντος του ταμείου οργάνου, δηλαδή της διοικητικής επιτροπής του ΤΕΘΑ. Της αποφάσεως αυτής προηγείται η εισήγηση της ΥΑΜΣ, η οποία εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Συνεπώς, τελική αρμοδιότητα για την έκδοση οποιασδήποτε πράξης επί της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ έχει μόνο η διοικητική επιτροπή, δηλαδή το όργανο διοικήσεώς του, όπως αναφέρεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε ερώτημα, με τη Γνωμοδότηση 238/2006 και όχι ο εκάστοτε
Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στην προκειμένη δε περίπτωση δεν υπήρχε και δεν υφίσταται μέχρι και σήμερα σχετική απόφαση του ΤΕΘΑ.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας, ο Δήμος Σερρών προχωρεί στη σχετική διαδικασία πολεοδόμησης, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΥΑΜΣ, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας αρχικής συνεννόησης και σε εφαρμογή του νόμου.
Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η έγκριση πολεοδόμησης των εν λόγω στρατοπέδων «Παπαλουκά» και «Εμμανουήλ Παππά» και την άνοιξη του 2016, με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί κάποια συνεργασία ή ενημέρωση του ΤΕΘΑ από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ή τον Δήμο Σερρών, αν και εγκαίρως είχαν προσκληθεί με αντίστοιχη επιστολή, τον Δεκέμβριο του 2015.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)
Στη συνέχεια και έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Δήμο Σερρών, διαμορφώθηκε μία νέα πρόταση συμφωνίας, με βάση την οποία το ταμείο τον Φεβρουάριο του 2017 υπέβαλε σχετική εισήγηση στο ΤΕΘΑ. Με την αλλαγή της διεύθυνσης του ΤΕΘΑ επανεξετάστηκε η υποβληθείσα πρόταση
αξιοποίησης, πήγε ο Διευθυντής του ΤΕΘΑ επάνω, στις Σέρρες και μετά, βάσει του ν. 4407/2016 και την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακινήτων, διαπιστώνεται ότι στην εισήγηση του ταμείου προς το ΤΕΘΑ δεν είχαν παραταχθεί όλα τα τεχνικά και νομικά στοιχεία, κατ’ εφαρμογή της πολεοδόμησης των εν λόγω δύο στρατοπέδων, όπως εγκρίθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση, χωρίς την απαιτούμενη συνεργασία με το ΤΕΘΑ.
Κρίνεται ανισοβαρής για τα συμφέροντα του ταμείου, καθώς το τελικά αποδιδόμενο ποσοστό γης υπέρ του ταμείου είναι πολύ χαμηλό και πλέον χωροθετείται στο πλέον υποβαθμισμένο σημείο του στρατοπέδου «Παππά», το οποίο όπως διαπιστώθηκε βρίσκεται εκτός πόλεως.
Επανεξετάζουμε το θέμα τον Μάιο του 2017 και το ΤΕΘΑ, με σκοπό την υλοποίηση της απόφασης πολεοδόμησης των δύο στρατοπέδων, υποβάλλει νέα εισήγηση στη διοικητική επιτροπή του ταμείου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται για λόγους συνέπειας της στρατιωτικής υπηρεσίας η διατήρηση των βασικών στοιχείων της αρχικής πρώτης συμφωνίας, δηλαδή η απόδοση στον Δήμο Σερρών των ζητουμένων από αυτόν εκτάσεων των δύο στρατοπέδων, 239.901 τετραγωνικών μέτρων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 84% της συνολικής πολεοδομημένης επιφάνειας των 285.000 των στρατοπέδων «Παπαλουκά» και «Εμμανουήλ Παππά».
Δεύτερον, η παραμονή στην κυριότητα του ΤΕΘΑ συνολικής πολεοδομημένης έκτασης 45.769 τετραγωνικών μέτρων από το στρατόπεδο «Εμμανουήλ Παππά» που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της συνολικής πολεοδομημένης έκτασης.
Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας και ιδιαίτερα των κειμένων πολεοδομικών διατάξεων, που προβλέπουν εν συνεχεία τη σύνταξη πράξης εφαρμογής και όχι απλής σύμβασης, έχει ως απόρροια την υποχρέωση του Δήμου Σερρών πέραν των 45.769 τετραγωνικών μέτρων, να αποζημιώσει το ΤΕΘΑ για το νομίμως δικαιούμενο ποσοστό πολεοδομημένης γης, όπου στις πολεοδομικές μελέτες του δήμου επιπρόσθετα παρακρατείται, δηλαδή για 71.000 τετραγωνικά μέτρα.
Παρ’ όλα αυτά το ταμείο, ενεργώντας στα πλαίσια του νόμου, επιδεικνύοντας καλή διάθεση και ευελιξία προς τον Δήμο Σερρών δέχθηκε, τα αναφερθέντα επιπλέον 71.000 τετραγωνικά μέτρα που δικαιούται, να μην τα αποστερήσει από το σχεδιασμό του Δήμου, αλλά να τα λάβει ως αποζημίωση σε χρήμα ή εταιρική ίσης αξίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να κλείσετε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας-Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, αυτό έχει σημασία. Θα πάρω και τον χρόνο της δευτερολογίας μου.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση κυριότητας των δύο στρατοπέδων αφού καμία διάταξη νόμου δεν το προβλέπει πλέον, παρά μόνο παραχώρηση της χρήσης τους για ενενήντα εννιά χρόνια.
Για να μην πολυλογώ, εμείς στα πλαίσια αυτά, με καλή διάθεση, καλέσαμε τον Δήμαρχο. Ήταν παρούσα και η κ. Κόλλια, η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Του είπα «Κύριε Δήμαρχε, φέρτε μου ένα χαρτί από τις υπηρεσίες σας που να αποδεικνύει ότι αυτό που πολεοδομείται παίρνει τέτοια αξία που καλύπτει το 5% σε απόδοση του συνόλου του κτήματος». Μου είπε «Κύριε Υπουργέ, είμαστε σύμφωνοι, με αντάλλαγμα να σας το παραχωρήσω για ενενήντα εννιά χρόνια». Συμφωνούμε, λοιπόν, με τον κύριο Δήμαρχο. Έχω εδώ την αλληλογραφία με τον Δήμαρχο. Θα σας τη δώσω για να την έχετε όλη.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα αλληλογραφία, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Την επόμενη μέρα μού στέλνει μία επιστολή από ένα φορολογικό γραφείο, που ουσιαστικά τι λέει; Ότι το ποσοστό που μας δίνει είναι το 5%, που δεν ήταν αυτό το ζητούμενο.
Επανέρχομαι στον δήμαρχο. Του λέω: «Κύριε Δήμαρχε, δεν είναι αυτό που σας ζητώ. Σας ζητώ το 5% της απόδοσης του συγκεκριμένου πολεοδομημένου τμήματος, θα είναι το 5% της απόδοσης του μη πολεοδομημένου συνόλου». Κι εκεί είχαμε μείνει. Πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο και η αντιπολίτευση τον πιέζει και του λέει: «Όχι, δεν θα πάρεις παραχώρηση χρήσης για ενενήντα εννέα χρόνια. Θα πάρεις ιδιοκτησία». Δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Σας λέω, λοιπόν, καθαρά και ξάστερα, αύριο το πρωί -και καλώ και όλους τους Βουλευτές Σερρών από όλα τα κόμματα- να έρθετε στο Υπουργείο, να είστε παρόντες στη συζήτηση. Εμείς με μεγάλη χαρά να εφαρμόσουμε τη συμφωνία, να παραδώσουμε το μέρος αυτό του στρατοπέδου που έχει συμφωνηθεί κι από τον κ. Αβραμόπουλο, να μας παραχωρηθεί πολεοδομημένο το υπόλοιπο, το οποίο όμως θα εκπροσωπεί το 5% της αξίας -το δεχόμαστε κι αυτό-, αλλά θα δοθεί στον Δήμο για ενενήντα εννέα χρόνια.
Μετά τα ενενήντα εννέα χρόνια, οι άλλοι που θα είναι εδώ στη θέση μας, κύριε συνάδελφε, ας έρθουν να το επεκτείνουν για άλλα ενενήντα εννέα χρόνια. Δεν μπορούμε να παραβούμε τον νόμο. Γιατί αυτό το στρατόπεδο δεν είναι περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επαναλαμβάνω. Είναι περιουσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, δηλαδή των αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών.
Ας δείξουμε μια καλή θέληση και ας διευκολύνουμε τον Δήμαρχο, διότι μου το είπε στην αρχή ότι η πίεση είναι από την αντιπολίτευση να πάρει όχι την παραχώρηση χρήσης, αλλά την ιδιοκτησία. Να πάρουν για ενενήντα εννέα χρόνια οι Σέρρες τα Στρατόπεδα, να τα διαμορφώσουν και να βοηθήσουμε κι εμείς, η ΜΟΜΑ. Εγώ δεσμεύομαι ως Υπουργός η ΜΟΜΑ να βοηθήσει στο να το κάνουμε ένα ωραίο πάρκο προς όφελος των δημοτών των Σερρών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ κλείστε.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Και να αφήσουμε τις μεγάλες κουβέντες.
Αλλά αυτό που είπα, αν θέλετε, στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης που το πήρε ο Δήμαρχος και το συνέχισε, δεν μπορώ με νταβατζιλίκι να πω στο
ΤΕΘΑ «Σου παίρνω το συγκεκριμένο και το δίνω κατά ιδιοκτησία».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Απόλυτα κατανοητό.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κατά χρήση μπορώ να το δώσω για ενενήντα εννέα χρόνια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ωραία. Έχετε απαντήσει και στη δευτερολογία.

Κύριε Τζελέπη, έχετε τον λόγο.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, η συμφωνία του 2012 προέβλεπε την παραχώρηση των συγκεκριμένων στρατοπέδων με την κυριότητα στον Δήμο. Αυτό δεσμευτήκατε και αυτό είπατε από το Βήμα της Βουλής, ότι θα εξαιρεθούν τα συγκεκριμένα στρατόπεδα από τον νόμο που ψηφίστηκε.
Σε σχέση με το 5% της αντικειμενικής αξίας, τα σαράντα πέντε στρέμματα,…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Το καλύψαμε αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Αυτό καλύπτεται.
Άρα, τι μένει; Το «Στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά» είναι εκατόν ενενήντα δύο στρέμματα και όπως παραδέχεται το ίδιο το ΤΕΘΑ, τα τριάντα εννέα στρέμματα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Σερρών. Εσείς για να τα αμφισβητήσετε κι αυτά τώρα, έρχεστε και κάνετε αγωγή. Για το δε «Στρατόπεδο Παπαλουκά», τα εκατόν είκοσι τέσσερα στρέμματα είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο κι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται στον Δήμο Σερρών.
Έχει το δικαίωμα το ΤΕΘΑ να κάνει διεκδικητική αγωγή ως το 2019 -κάτι που δεν έκανε- επάνω σε αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται ο Δήμος -οι δημότες, οι πολίτες της πόλης των Σερρών, γιατί είναι περιουσία του λαού τα στρατόπεδα- και λέει ότι το 5% το δίνουμε στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Βγήκαν τα ΦΕΚ. Έχουν πολεοδομηθεί τα στρατόπεδα.
Κύριε Υπουργέ, αν δεν τηρηθεί αυτή η συμφωνία, τα στρατόπεδα θα γίνουν ένα ρημάδι. Δεν μπορεί να γίνει άλλη χρήση των στρατοπέδων ούτε έχει χρήματα ο στρατός για να μπει από μόνος του να κάνει αξιοποίηση.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει -γιατί εσείς είπατε ότι το
κράτος έχει συνέχεια, αλλά πρέπει να έχουμε και συνέπεια στον λόγο μας και ιδιαίτερα εντός του Κοινοβουλίου- είναι να τηρηθεί αυτό για το οποίο δεσμευτήκατε σε σχέση με τη συμφωνία του 2012. Υπάρχει εκχώρηση των σαράντα πέντε στρεμμάτων.
Άρα, όλα τα άλλα υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις του ΤΕΘΑ. Άλλωστε, από την εξαμελή επιτροπή, ο Αρχηγός του ΓΕΣ και οι δύο υπαρχηγοί υπέγραψαν και δεν υπογράψατε εσείς, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Η μισή στρατιωτική ηγεσία αποδέχθηκε τη συμφωνία αυτή.
Δεν ξέρω τι μεσολάβησε και αθετήσατε τον λόγο σας, αλλά θα σας παρακαλούσα να εξηγήσετε -επιβάλλεται- σχετικά με αυτό το οποίο είπατε στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με νταβατζιλίκι από την κοινωνία των Σερρών που απαιτούν τα στρατόπεδα χωρίς αντάλλαγμα. Νομίζω ότι γίνεται γνωστό τοις πάσι ότι οι πολίτες της πόλεως των Σερρών, οι Μακεδόνες πολίτες αγωνιστήκανε αυτή η γη εκεί επάνω και να απελευθερωθεί και να είναι εκεί μέσα ο στρατός.
Πέντε στρατόπεδα είχαμε στην πόλη των Σερρών, που ήταν γενέθλια γη των Σερραίων. Παρ’ όλα αυτά, με αμφίβολο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δίνουμε τα σαράντα πέντε στρέμματα. Οφείλετε να σεβαστείτε αυτή τη
συμφωνία, γιατί αλλιώς τα στρατόπεδα αυτά θα μείνουν έτσι, χωρίς καμμία αξιοποίηση, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, κάτι που το έχει ανάγκη ο αστικός ιστός, χωρίς να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μας χώρους ψυχαγωγίας και πρασίνου. Και για αυτό θα ευθύνεστε εσείς.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τζελέπης καταθέτει για τα Πρακτικά σχετικό έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Έχετε τον λόγο, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν δύο, τρία θέματα που χρειάζεται να τα απαντήσετε, αλλά μέσα στον χρόνο σας παρακαλώ.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πολύ σύντομος.
Θέλω καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει νόμος που μπορούμε να χαρίσουμε πλέον στρατόπεδα. Μπορούμε να δώσουμε παραχώρηση χρήσης για ενενήντα εννιά χρόνια. Τα ενενήντα εννιά χρόνια δεν του φτάνουν του Δήμου;

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Δεν λέγατε και δεσμευόσασταν…;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Έχει αλλάξει ο νόμος. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Υπάρχει το άρθρο 13 στον ν. 4407. Αρχίσατε ξανά να δημιουργείτε εντυπώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Τζελέπη, ακούστε την απάντηση.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Σταματήστε να δημιουργείτε εντυπώσεις, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Συγγνώμη, θέλετε πρακτική απάντηση;
ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οκτώ λεπτά μιλούσε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Δεν καταλήγετε πουθενά με το να φωνάζετε. Ούτε οι Σερραίοι που θα ακούν τώρα τη Βουλή θα καταλάβουν τίποτα.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Έχουν καταλάβει οι Σερραίοι από τη
συμπεριφορά του Υπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Εάν έχουν καταλάβει, μην επεμβαίνετε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Όσον αφορά το άρθρο 13, σας δίνω έγγραφο από την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ότι έχει καταργηθεί. Έχει καταργηθεί η δυνατότητα παραχώρησης του στρατοπέδου. Μόνο παραχώρηση χρήσης για ενενήντα εννιά χρόνια.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τώρα, τα ενενήντα εννιά χρόνια, με την ιδιοκτησία είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Στην Αγγλία δεν υπάρχει, όπως ξέρετε, ιδιοκτησία, είναι ενενήντα εννιά χρόνια. Θα βάλουμε άλλα ενενήντα εννιά χρόνια. Μακάρι να το πάρει με το καλό ο Δήμος των Σερρών, οι πολίτες των Σερρών. Σας είπα να βοηθήσουμε και εμείς να γίνει όπως πρέπει το στρατόπεδο.
Δεύτερον, θέλω να σας πω για τα τριάντα εννιά στρέμματα που είπατε
γιατί κάναμε αγωγή. Διότι, όπως μου γράφει εδώ ο Διευθυντής τότε, ο Υποστράτηγος κ. Κονδύλης, όταν πήγαμε να ελέγξουμε για να ετοιμάσουμε τα έγγραφα παραχώρησης χρήσης για ενενήντα εννιά χρόνια, είδαμε ότι τα τριάντα εννέα αυτά στρέμματα είχαν, χωρίς τη συναίνεση του ΤΕΘΑ, στο Υποθηκοφυλακείο των Σερρών αλλάξει ιδιοκτήτη, με μόνη υπογραφή του τότε νομάρχη Σερρών του 1965. Δηλαδή η εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο που έκανε το ’65 ο νομάρχης ήταν παράνομη.
Υποχρεούμενο ήταν, λοιπόν, το ΤΕΘΑ να ασκήσει αγωγή, προκειμένου να είναι νόμιμη η συμφωνία για την παραχώρηση και των τριάντα εννιά αυτών στρεμμάτων. Συμπεριλαμβάνονται και τα τριάντα εννιά στρέμματα.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Παραχωρήστε και αυτά που έχουμε!

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας – Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Θα γίνει παραχώρηση χρήσης του συνόλου, πλην εκείνου του συμφωνημένου με τον Αβραμόπουλο μέρους, του πολεοδομημένου, το οποίο θα το πάρουμε και θα το κάνουμε κατοικία για το στρατιωτικό προσωπικό.
Άρα, η διαφωνία μας είναι τα ενενήντα εννιά χρόνια ή η ιδιοκτησία. Βοηθήστε και εσείς οι Βουλευτές των Σερρών, αντί να έχουμε μια διαφωνία αν
θα το πάρουμε για ενενήντα εννιά χρόνια ή για εκατόν δύο χρόνια. Μακάρι να μας έχει ο Θεός καλά να ζήσουμε μέχρι τότε. Πάμε να κάνουμε τη συμφωνία και αύριο το πρωί το ΤΕΘΑ θα είναι έτοιμο να υπογράψει και να πάρει απόφαση. Δεν χρειάζεται ούτε αντιπαραθέσεις τέτοιου είδους ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι παράλογες.
Εμείς αυτό το πολεοδομημένο μέρος θα δείτε ότι θα το διαμορφώσουμε έτσι που θα πάει προς όφελος του προσωπικού. Θα φτιάξουμε σπίτια για τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τις οικογένειές τους και θα μπορούν να μην πληρώνουν ενοίκια. Θα είναι προς όφελος των Σερρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Και εκατό Κρεμαστινοί να είναι από πάνω μας, δεν μπορούμε να ζήσουμε ενενήντα εννιά χρόνια!


https://www.anexartitos.gr/p-kammenos-99-chronia-den-toy-ftanoyn-toy-dimoy-serron-gia-ta-stratopeda


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά