H κωδική ονομασία «ΑΡΜΥ 2020» και το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» της αναδιοργάνωσης των ελληνικών Ε.Δ.


Του Λαμπρου Τζούμη

Πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Βίτσας, ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκοπός του σχεδίου σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι η δημιουργία πιο σύγχρονου στρατού, με διαθεσιμότητα δυνάμεων εκεί που είναι πιθανόν να εκδηλωθούν απειλές. Επεσήμανε επίσης, ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος από Βορρά και η νέα δομή δεν θα επηρεασθεί από μικροπολιτικά συμφέροντα, προκειμένου να ικανοποιηθούν εμπορικές δραστηριότητες των διαφόρων περιοχών. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για το θέμα της αναδιοργάνωσης, από στελέχη της παρούσας κυβέρνησης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, σε άρθρο του το 2012, ως μέλος της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ», είχε αναφερθεί στο θέμα της αναδιοργάνωσης και μίλησε για συγκεκριμένες δομές και σχηματισμούς που δεν απαιτούνται, όπως η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ, η ΧΧΤΘΜ, κ.λπ. Απορίας άξιον αποτελεί, πως ο κ. Τόσκας κατέληξε στις προτάσεις αυτές και με βάση ποια μελέτη, όταν έχει αποστρατευτεί από το έτος 2005. Τον Ιαν. 2015, με την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, προχώρησε σε μια «επικοινωνιακή καταιγίδα», με εξαγγελίες για άμεσες και σαρωτικές αλλαγές στη δομή και στον τρόπο επιχειρησιακής λειτουργίας των Ε.Δ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν τότε, επρόκειτο μέχρι τέλους του 2015, να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις για την αναδιοργάνωση των Ε.Δ., η οποία δεν θα περιοριζόταν απλά στο κλείσιμο ή τη σύμπτυξη στρατοπέδων, αλλά θα ήταν συνολική, με στόχο την ενδυνάμωση των Ε.Δ. Οι εξαγγελίες του κ. Τόσκα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και αν ερωτηθεί σήμερα περί τούτου, ίσως χρησιμοποιήσει τη φράση «Δεν προκάναμε», του αείμνηστου Γ.Γ. του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη. Με αφορμή λοιπόν τις εξαγγελίες περί αναδιοργάνωσης, είναι σκόπιμο να επισημανθούν ορισμένα βασικά σημεία επί του θέματος.
Η αναδιοργάνωση είναι ένα θέμα που έχει τεθεί στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη προς συζήτηση, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευέλικτου, μικρότερου, οικονομικότερου, αλλά και περισσότερο αξιόμαχου αποτρεπτικού αμυντικού σχήματος των ελληνικών Ε.Δ. Είναι γεγονός ότι απαιτείται μια πλήρη και σε βάθος αλλαγή, που να αντιμετωπίζει συγκεντρωτικά θέματα προσωπικού, οργάνωσης, επάνδρωσης, συγκρότησης, δομής διοικήσεως δυνάμεων, διακλαδικότητας και υποστήριξης διοικητικής μέριμνας. Ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός στρατού με υψηλή κινητικότητα, με επαρκή στελέχωση, με προσωπικό που διακρίνεται από υψηλό ηθικό, άρτια εκπαιδευμένο, με συστήματα διοικήσεως και ελέγχου σύγχρονης τεχνολογίας, με άριστη ικανότητα διακλαδικής συνεργασίας και απόλυτα ικανό για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Όσες φορές έγιναν προσπάθειες αναδιοργάνωσης στο παρελθόν, γίναμε μάρτυρες αποκλεισμού στρατοπέδων και το θέμα εντάχθηκε σε προεκλογικές εξαγγελίες τοπικών φορέων και κομματικών παραγόντων. Σε ότι αφορά δε στη λήψη αποφάσεων σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο στο ΥΠΕΘΑ, τις περισσότερες φορές η αναδιοργάνωση κινείται αποσπασματικά και σύμφωνα με τη γνωστή θυμοσοφία του Περικλή περί του «ενός ανδρός αρχή». Η αναδιοργάνωση όμως αποτελεί μια εξαιρετικά μακρόπνοη διαδικασία, κατά την οποία οι εμπνευστές της, όταν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί ή με σκοπό την επίτευξή τους, θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες, αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, μέσω ενός εργαλείου στρατηγικού σχεδιασμού (swot analysis). Επιπλέον θα πρέπει να έχουν λάβει υπόψη τους μια σειρά κρίσιμων παραγόντων, όπως: Την υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, τις επιδιώξεις και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, τη φύση των νέων απειλών οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη χώρα μας (ασύμμετρες απειλές, υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις, μεταναστευτικές ροές, κλπ), τον προσανατολισμό και το εκτιμώμενο κέντρο βάρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τις υφιστάμενες δυνατότητες, τις συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας μας, κ.λπ. Αυτό θα είναι το γενικό πλαίσιο, επάνω στο οποίο θα κινηθεί μια επιτυχημένη αναδιοργάνωση. Και για τη συγκρότηση αυτού του πλαισίου, απαιτείται πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων (ΥΠΕΘΑ, ΥΠΡΟΠΟ, κλπ). Η συγκεκριμένη συνεργασία θα οδηγήσει σε κατάργηση άχρηστων δομών και συγχώνευση περιττών, στη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, στην αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και στην επωφελέστερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Αν θέλουμε να διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται ανάλογα εγχειρήματα από άλλους στρατούς, θα πρέπει να μελετήσουμε τις ενέργειες για το μετασχηματισμό του Βρετανικού στρατού, με την κωδική ονομασία «ARMY 2020». Αν και ο προσανατολισμός των Βρετανικών Ε.Δ. είναι διαφορετικός από αυτόν των δικών μας, εντούτοις, έγινε ευρεία χρήση εργαλείων στρατηγικού σχεδιασμού, ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι που θα επηρέαζαν το στρατό του μέλλοντας και χρησιμοποιήθηκαν τα συμπεράσματα-διδάγματα από τις διάφορες επιχειρήσεις, στις οποίες είχαν λάβει μέρος οι βρετανικές δυνάμεις. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι για το σχετικό εγχείρημα η βρετανική κυβέρνηση είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της, ήδη από το 2008. Στη Strategic Defence and Security Review που δημοσιεύθηκε το 2010, περιγράφηκαν οι καταργήσεις συγκεκριμένων μονάδων, ενώ σε εκείνη του 2015 αναφέρθηκαν τα σχετικά με την αύξηση της εφεδρείας. Καθ' όλο το παραπάνω διάστημα η αναδιοργάνωση εξελίσσεται κανονικά, εξετάζονται τα αποτελέσματά της από επιχειρησιακής και οικονομικής πλευράς και γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις-παρεμβάσεις.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, οι εξαγγελίες του κ. Βίτσα δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη και μόνον ως ένα ακόμα επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Σε περίπτωση δε που υλοποιηθεί σύντομα ένα μέρος της αναδιοργάνωσης που αναμένεται να ανακοινωθεί και επιτευχθεί μια μικρή αύξηση της στελέχωσης-επάνδρωσης των μονάδων, δεν θα έπεφτα από τα σύννεφα αν ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει μείωση της στρατιωτικής θητείας για να ικανοποιήσει τις συλλογικότητες των Εξαρχείων και ο κ. Καμένος από την άλλη πανηγυρίζει για την ανακήρυξη του 2017, ως έτος εφέδρων-εθνοφυλάκων.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά