Αλλάζει όνομα το Φυλάκιο "Πετάλου", στον Πέπλο Έβρου

Έβρος: Αλλάζει όνομα το Φυλάκιο "Πετάλου", στον Πέπλο Έβρου






Μετονομάζεται το Ε.Φ "Πετάλου" σε Ε.Φ. "Στρατιώτη Μπουγιουκλή Κυριάκου".

Πέρσι το Νοέμβριο με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Φερών κ. Νικόλαο Γκότση προτάθηκε η αλλαγή ονόματος του Ε.Φ "Πετάλου" σε Ε.Φ. "Στρατιώτη  Μπουγιουκλή Κυριάκου".

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Γκότση ο οποίος μας ανέφερε πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί η αλλάγή και η τελετή της ονοματοδοσίας, η οποία εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αφού πρώτα τελειώσουν οι ασκήσεις του Παρμενίωνα.O Μπουγιουκλης Κυριάκος του Ιωάννη, γεννήθηκε το 1908 στο Κιουπλί της Ανατολικής Θράκης, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Εβρο. Γεννήθηκε σε μια εποχή που η Θράκη συμπλήρωνε πάνω από 5 αιώνες οθωμανικής κατοχής, σε "ξένα" χώματα, μα με συνείδηση ελληνική. Έζησε την απελευθέρωση και μετά από λίγο καιρό τον ξεριζωμό.
Το 1922 πέρασε τον ποταμό Εβρο πάνω σε σχεδίες προς την απέναντι μεριά, και μαζί με άλλους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, εγκαταστάθηκαν τελικά στο χωριό Πέπλος (τουρκική ονομασία Μαρχαμλι).
Ζώντας λοιπόν σε τέτοιες ταραγμένες εποχές, ο στρατιώτης Μπουγιουκλης γνώριζε πολύ καλά για ποιο ιδανικό έπρεπε να αγωνιστεί, όταν η πατρίδα τον κάλεσε στα όπλα την 28η Οκτωβρίου 1940.
Ανάμεσα στους ηρωικούς νεκρούς, που φονεύθηκαν στις μάχες για την κατάληψη των υψωμάτων του όρους Κάμια είναι και ο στρατιώτης  Μπουγιουκλής Κυριάκος του Ιωάννη, που υπαγόταν στην XII ομάδα αναγνώρισης η οποία μετονομάστηκε σε XV ομάδα αναγνώρισης με διοικητή τον Επίλαρχο  Ουζούνη Μιλτιάδη.
Μια πιο προσεκτική προσέγγιση μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε δύο υποθέσεις ή ότι φονεύθηκε στην μάχη που διεξήγαγε η ΙΧ μεραρχία για την κατάληψη του υψώματος 1652 του όρους Κάμια στις 27 Νοεμβρίου 1940.
Ή ότι φονεύθηκε στην μάχη που διεξήγαγε η ΧΙΙΙ μεραρχία προετοιμάζοντας  επίθεση στο ύψωμα 1292 στους πρόποδες του όρους Κάμια στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1940.
Το 1990 το Γενικό Επιτελείο Στρατού και η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού εξέδωσαν έναογκώδη Τόμο στον οποίο καταγράφονται ονομαστικά οι 12.636 στρατιώτες και οι 713 αξιωματικοί οι οποίοι φονεύθηκαν κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940- 41.
Στο μέσον της σελίδας 321 μπορεί να διαβάσει κανείς ένα απλό όνομα ανάμεσα στα χιλιάδες ονόματα:
«Μπουγιουκλής Κυριάκος του Ιωάννη, Στρατιώτης.
Γεννήθηκε στον Πέπλο* Σουφλίου Έβρου το 1908, της XV Ομάδος Αναγνωρίσεως. Φονεύθηκε στα υψώματα Κάμιας κοντά στο χωριό Νίτσας στις 28 Νοεμβρίου 1940»  
*προφανώς καταχωρήθηκε ο τόπος κατοικίας ως τόπος γεννήσεως
e-evros
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά