Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών | Renegades | 5 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους




Όταν είσαι μέλος της πιο επίλεκτης ομάδας μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Navy SEALS  (σ.σ. σε ελληνική αντιστοιχία Ο.Υ.Κ), κάθε επιχείρηση είναι μία ριψοκίνδυνη αποστολή στο άγνωστο, που ίσως να κοστίσει τη ζωή σου. 

Η «Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών» αφορά σε μία ομάδα Navy SEALS, σε αποστολή στην εμπόλεμη Ευρώπη, η οποία ανακαλύπτει ένα θησαυρό χρυσού στον βυθό μίας λίμνης, ο οποίος φημολογείται ότι αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ντόπιους, τα μέλη της ομάδας αυτομολούν και καταστρώνουν μία ληστεία, ώστε να ανακτήσουν τον χρυσό και να τον επιστρέψουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Σε μία θανάσιμη εξέλιξη των γεγονότων, όμως, γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό και, πλέον, τους μένουν μόλις 10 ώρες ώστε να εκτελέσουν την αποστολή τους. 

«Η ταινία είναι μία δραματική περιπέτεια με κωμικά στοιχεία» - 
Τζ. Κ. Σίμονς 

Σε ένα κατεξοχήν υδάτινο περιβάλλον, η παρουσία ενός σκηνοθέτη με εκτεταμένη εμπειρία γυρισμάτων στο στοιχείο του νερού, σίγουρα αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή. «Η εμπειρία μου ως βοηθός σκηνοθέτη και σκηνοθέτη στις ταινίες «Τιτανικό» και «Into the Storm» αντίστοιχα, με έχει κάνει να σέβομαι πόσο δύσκολο είναι να εργάζεσαι σε υδάτινο περιβάλλον», λέει ο Στίβεν Κουέιλ. «Το να βρίσκεσαι στην ξηρά είναι εντάξει –όταν όμως βάζεις το νερό στην εξίσωση, τα πάντα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς, έχεις θέματα ασφαλείας να επιληφθείς, αλλά επίσης έχεις μία ξεχωριστή, διαφορετική ομορφιά». Φυσικά, η παρουσία του Λικ Μπεσόν είχε τη σημασία της: «Κάποιος όπως ο Λικ Μπεσόν που κάνει καταδύσεις και που οι γονείς του ήταν εκπαιδευτές καταδύσεων, αγαπά το νερό, έχει περάσει όλη του τη ζωή μέσα σε αυτό. Υπάρχει ένα είδος συνεργίας εκεί», σχολιάζει ο Κουέιλ.
Εννοείται πως, σε μία τέτοια απαιτητική ταινία, οι πρωταγωνιστές έπρεπε να εκπαιδευτούν για να φέρουν εις πέρας τις εξαιρετικά ριψοκίνδυνες σκηνές δράσης. «Το τρομερό με τους ηθοποιούς σε αυτή την ταινία είναι πως είχαν τη νοοτροπία ‘ας το κάνουμε σωστά και ας μάθουμε ό,τι μπορούμε’. Είχαν επαγγελματίες δύτες που εκπαίδευσαν τους πραγματικούς Navy SEALS – οι ηθοποιοί μας χρησιμοποίησαν τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό. Είναι αξιοσημείωτο, καθώς τις πρώτες δύο μέρες έμαθαν να κάνουν ό, τι κάνει οποιοσδήποτε δύτης και στην πορεία έγιναν πολύ καλοί. Εξάλλου, είχαμε έναν εκπαιδευτή Navy SEALS  στο πλατό –μέλος των Navy SEALS και ο ίδιος- που εντυπωσιάστηκε πολύ από το επίπεδο του ταλέντου και της ικανότητας των ηθοποιών μέσα στο νερό. Ήταν μία φανταστική εμπειρία». 
Μιλώντας για πρωταγωνιστές, το «Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών» ευτυχεί να διαθέτει τον Σάλιβαν Στέιπλτον, που οι περισσότεροι θυμόμαστε ως Θεμιστοκλή στο «300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας». Ο Αυστραλός ηθοποιός δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να πειστεί να ηγηθεί της ταινίας: «Προφανώς, το όνομα του Λικ Μπεσόν μου κέντρισε την προσοχή! Το ίδιο, όμως, συνέβη και με την ιστορία, η οποία είναι φανταστική. Η δράση είναι τοποθετημένη στο 1995, στον πόλεμο της Βοσνίας. Εμείς, οι Navy SEALS, βρισκόμαστε στο Σαράγιεβο, προσπαθώντας να βοηθήσουμε τους κατοίκους –να μπει ένα τέλος
σε αυτό τον εμφύλιο». Τα πράγματα, όμως, θα εξελιχθούν διαφορετικά για την ομάδα, χάρη σε μία γυναίκα, τη Λάρα: «Ένας από την ομάδα ερωτεύεται τη Λάρα, και έτσι μαθαίνουμε για μία παλιά ιστορία που της είχε πει ο παππούς της, ότι οι Ναζί είχαν κλέψει χρυσάφι σε έναν παλαιότερο πόλεμο και το έκρυψαν σε αναχώματα. Επειδή οι κάτοικοι, όμως, πολεμούσαν τους Ναζί, πλημμύρισαν την πόλη, κι έτσι υπάρχει μία ολόκληρη εγκαταλελειμμένη περιοχή κάτω από το νερό, όπου βρίσκεται το χρυσάφι. Εμείς, με τον δικό μας τρόπο, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη Λάρα, για να δώσουμε τον χρυσό πίσω στους ανθρώπους της», αναφέρει ο Στέιπλτον. 
Στην ηγεσία μίας τέτοιας ομάδας κομάντο, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ένας σκληρός και άτεγκτος αρχηγός. Ποιος καλύτερος λοιπόν, από τον βραβευμένο με Όσκαρ, Τζ. Κ. Σίμονς; «Ήμουν ενθουσιασμένος που συνάντησα τον Λικ Μπεσόν και είχα την ευκαιρία να δουλέψω σε ένα πρότζεκτ το οποίο επέβλεπε».  Ο Σίμονς ερμηνεύει τον Ναύαρχο Τζέικομπ Λέβιν: «Είναι ένας ευθύς τύπος, όπως περιμένεις από κάποιον σαν αυτόν, που έχει αναρριχηθεί τόσο ψηλά στην ιεραρχία του Αμερικανικού Ναυτικού και επιβλέπει αυτή την αποστολή του ΝΑΤΟ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύω κάποιον στρατιωτικό, είχα αρχίσει με το ‘A Few Good Men’ στο Broadway το 1990».
Ο νικητής του Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου (για το Whiplash) συνοψίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ταινίας: «Όταν δυσκολεύεσαι να κατατάξεις μία ταινία σε ένα συγκεκριμένο είδος, είναι συνήθως καλό σημάδι πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον φιλμ. Θα μπορούσες απλά να πεις πως είναι μία ταινία δράσης, και θα ήταν ακριβές –υπάρχει άφθονη δράση και μάχες- αλλά επίσης είναι περιπέτεια, είναι δράμα, υπάρχουν κωμικά στοιχεία, είναι εποχής, είναι πολεμικό. Λατρεύω το γεγονός πως δεν είναι μία ταινία που μπορεί να περιγραφεί με μία μικρή, λιτή πρόταση». 

5 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON Δείτε το trailer: http://bit.ly/2xzIJpA

Σκηνοθεσία Στίβεν Κουέιλ
Σενάριο  Ρίτσαρντ Ουένκ Λικ Μπεσόν
Παραγωγή Λικ Μπεσόν Ραφαέλ Μπενολιέ
Ηθοποιοί  Σάλιβαν Στέιπλτον Γιούεν Μπρέμνερ Τζ. Κ. Σίμονς Ντιμίτρι Λεονίντας Τσάρλι Μπιούλι
Φωτογραφία Μπράιαν Πίρσον
Μοντάζ Φλοράν Βασόλ
Σχεδιασμός παραγωγής Ιγκ Τισαντιέ
Μουσική Ερίκ Σερά
Διάρκεια 105’
Διανομή Odeon

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά