Βίτσας: Η βάση του σχεδίου ανασυγκρότησης είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο στρατό



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ (24/09/2017) και στον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό, αναφέρει τα ακόλουθα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελευταία αυξάνονται οι ροές μεταναστών και οι ευρωτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται. Ανησυχείτε; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπερασπιζόμαστε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ευχόμαστε η Τουρκία να πάρει μια ευρωπαϊκή πορεία, δεν ανεχόμαστε όμως οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ούτε οι μετανάστες και πρόσφυγες να λειτουργήσουν ως απειλή. Το Προσφυγικό είναι καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα διεθνούς δικαίου. 

Οντως παρουσιάζεται τελευταία αύξηση των ροών, αλλά πολύ μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά. Από την πλευρά μας, πρέπει να επιταχύνουμε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στην ηπειρωτική Ελλάδα και να πιέσουμε για τη μετεγκατάσταση στις άλλες χώρες της Ευρώπης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν, αν και η αποτίμηση πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της απορρύπανσης. Τώρα πρέπει να εστιάσουμε στην πραγματική ανάγκη και όχι στην επικοινωνιακή. Το υπουργείο μας δίνει όλη τη βοήθεια που του ζητείται και παράγει και ορισμένες νέες ιδέες αντιμετώπισης. Πρέπει να γίνει ακόμη η διερεύνηση των αιτιών. Επίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε παράκτιες περιοχές και σε συγκεκριμένους επαγγελματίες και να ενισχυθούν πριν απ’ όλους οι παράκτιοι αλιείς του Σαρωνικού. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδαμε το ιδιότυπο κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ που εξήγγειλαν η ΔΗΣΥ και η ΝΔ. Πώς το σχολιάζετε; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα αντιπολιτικής. Το να λες ότι συμφωνείς με κάτι, αλλά δεν θα το ψηφίσεις, ως μέρος της αντιπολιτευτικής τακτικής σου, σημαίνει ότι δεν έχεις αρχές και το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσεις προσκόμματα στην κυβέρνηση. Αυτό με το οποίο κοιμούνται και ξυπνούν είναι το πώς θα φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική εξουσία. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες μιζέριας και πανικού. Η κυβέρνηση, αντίθετα, πρέπει να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας και διατήρησης της δημοκρατίας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει όμως μια αντίφαση σε αυτά με το προσκλητήριο που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πρόσκληση, υιοθετώντας τη κι εγώ προσωπικά, έχει, θα λέγαμε, περισσότερο χαρακτήρα ιδεολογικό. Δηλαδή ότι η Αριστερά και η Κεντροαριστερά θα πρέπει να βρουν έναν νέο δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το γεγονός ότι τέτοια κόμματα αυτοχαρακτηρίζονται κεντροαριστερά, ενώ προηγούμενα έχουν εναγκαλιστεί τον νεοφιλελευθερισμό, δεν τα κάνει ούτε κατόχους της ιδεολογίας ούτε, πολύ περισσότερο, του κόσμου που νιώθει κεντροαριστερός. Υπάρχει μια ολόκληρη μετατόπιση του κόσμου στη βάση της ανάγκης ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρισκόμαστε, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για την έξοδο από το μνημόνιο. Πώς σας φαίνεται, λοιπόν, ο όρος «Αριστερά του ρεαλισμού»; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν υπάρχει Αριστερά του οράματος χώρια από την Αριστερά του ρεαλισμού. Ερχονται στιγμές που προβάλλεις περισσότερο το όραμά σου, αλλά όταν είσαι κυβέρνηση πρέπει να πράττεις πολύ συγκεκριμένα. Κι αυτό μας έχει συμβεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αρα δεν αποδεχόμαστε αυτό τον όρο ή, σωστότερα, αυτό τον διαχωρισμό. Αποδεχόμαστε τον όρο ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία λειτουργεί με επιτυχίες, δυσκολίες, ακόμη και με λάθη, και δεν εγκαταλείπει τους στόχους της. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λέγεται ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει πια να αντιστρέψει τη δημοσκοπική υστέρησή της, ό,τι και να κάνει. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι δημοσκοπήσεις -τις οποίες πάντοτε διαβάζω με προσοχή- θα έχουν πραγματική αξία το 2019. Τότε θα τίθεται συγκεκριμένα το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Προς το παρόν, οι πολίτες ασκούν πιέσεις διεκδικώντας πράγματα από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού βρίσκεται σε αναμονή και δεν ξεχνάει εύκολα ποιοι έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάσταση και πώς χειρίστηκαν την κρίση όταν ξέσπασε. Εν τω μεταξύ, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται ήδη μια αντιστροφή του κλίματος. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός άνοιξε κατάλογο υπουργείων, ελέγχοντας τις επιδόσεις τους στην εξοικονόμηση εξόδων, το λεγόμενο «spending review», η οποία θα διατεθεί σε κοινωνικά επιδόματα. Το υπουργείο Αμυνας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο καθήκον του; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ανταποκριθεί στο καθήκον του για το spending review καλύτερα και από τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το ΥΠΕΘΑ έχει λόγο για τα ελληνικά ναυπηγεία. Υπάρχει τέτοια προοπτική; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, αυτή τη στιγμή ζουν από παραγγελίες του Ναυτικού. Για να επιζήσει όμως η ναυπηγική βιομηχανία πρέπει να ανοιχτεί εμπορικά. Γι’ αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Πρόσφατα έχει ενεργοποιηθεί -νομίζω πολύ καλά- η Διυπουργική Επιτροπή και εμφανίζεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να αναβιώσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει επενδυτής για το Νεώριο, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του πρώτου διαιτητικού δικαστηρίου για τον Σκαραμαγκά και θα επιλυθεί το ιδιοκτησιακό των Ναυπηγείων Ελευσίνας. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκκρεμεί το σχέδιο ανασυγκρότησης του Στρατού... 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει ήδη μια πολύ σοβαρή δουλειά, η οποία φτάνει στο τέλος. Εως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις. Η βάση αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο στρατό και διαθεσιμότητα δυνάμεων εκεί που πιθανολογούμε τις απειλές. Από την άποψη του εξοπλισμού, επιδίωξη είναι το πώς θα μπορούμε να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε με τον καλύτερο τρόπο το υπάρχον υλικό και ποιες στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε. Ενα άλλο κομμάτι αφορά στο πώς θα ενισχύσουμε την αμυντική μας βιομηχανία και το εξαγωγικό της κομμάτι. 
Η σημερινή δομή έχει αναφορά σε δύο πράγματα. Στην ιστορία -δηλαδή είναι αποτέλεσμα του Εμφυλίου- του από Βορρά κινδύνου. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Συγχρόνως, έχει μια δομή που συνδέεται με πολιτικάντικα συμφέροντα. Να έχουμε εδώ στρατό για να έχουν δουλειά τα μαγαζιά της περιοχής μας. Κι αυτό θα αλλάξει.  
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά