Εξαιρούνται οι στρατιωτικοί απο από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου νόμου για την άδεια άνευ αποδοχών !!!

 Σε λίγες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα εκδόσει διαταγή περί ‘’αδειών ‘’

Ο νόμος 4075/2012 προβλέπει άδεια άνευ αποδοχών σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπαλλήλων με πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δικαιούχους.
Δυστυχώς από τις ανωτέρω ευνοϊκές ρυθμίσεις εξαιρούνται για μία ακόμη φορά οι στρατιωτικοί .

Η ΠΟΕΣ εξέδωσε έγγραφο αλλά δυστυχώς δεν το έλαβαν υπόψη τους για να το συμπεριλάβει το ΥΠΕΘΑ . Όπως φυσικά δεν έλαβαν υπόψη τους και το έγγραφο από τον Συνήγορο του Πολίτη











ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΟΕΣ:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

 

              Με το σχετικό (α) νόμο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2010 σχετικά με τη εφαρμογή της αναθεωρημένης συμφωνίας – πλαισίου για τη γονική άδεια που συνήφθη από τις οργανώσεις BUSINESSEUROPE, UEARME, CEEP και ETUC και με την κατάργηση της Οδηγίας 96/34/ΕΚ.

 

              Σύμφωνα με το άρθρο 50 του ανωτέρω νόμου, ορίζεται ότι: «1. Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού, μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό. … 3. Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης. 4. Η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, με βάση σχετική αίτηση του εργαζόμενου, όπου διευκρινίζεται η έναρξη και η λήξη της…. 5. Αν υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά, εφόσον από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, εκτός αν ορίζεται ευνοϊκότερα από ειδική διάταξη νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων…. 8. Τη γονική άδεια δικαιούται και ο εργαζόμενος ο οποίος υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών …. Το ανωτέρω δικαίωμα ισχύει μέχρι τα οκτώ (8) έτη του παιδιού, σε περίπτωση που η διαδικασία υιοθεσίας ή αναδοχής δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των έξι (6) ετών αυτού».      

 

              Σύμφωνα, εξάλλου, με το άρθρο 51 του αυτού ως άνω νόμου, ορίζεται ότι: «1. Στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα εργασίμων ημερών κατ΄ έτος, με αποδοχές, έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα. 2. Στο φυσικό, θετό και ανάδοχο γονέα, σε περίπτωση νοσηλείας του παιδιού λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του εργαζόμενου, χορηγείται γονική άδεια νοσηλείας, και μέχρι την ηλικία των 18 ετών αυτού συμπληρωμένων, χωρίς αποδοχές, εφόσον έχει εξαντλήσει τη γονική άδεια ανατροφής του άρθρου 51 του παρόντος νόμου, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα εργάσιμων ημερών κατ’ έτος. 3. Οι άδειες των παραγράφων 1 και 2 αποτελούν ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγούνται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στους εργαζόμενους γονείς για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας».

 

              Σύμφωνα, επίσης, με το άρθρο 52 του ανωτέρω νόμου, ορίζεται ότι: «2. Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας των άρθρων 51 και 52 του παρόντος νόμου, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσής τους….. 4. Ο εργαζόμενος γονέας, που λαμβάνει τη γονική άδεια του άρθρου 51 και της παραγράφου 2 του άρθρου 52 του παρόντος νόμου έχει, κατά το χρονικό διάστημα της απουσίας από την εργασία του, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ασφαλιστικό του φορέα και μπορεί να αναγνωρίσει το χρόνο απουσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 (Α΄165), όπως ισχύει. 5. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος της γονικής άδειας των άρθρων 51 και 52 του παρόντος νόμου, ως ισχύουν κάθε φορά, λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης».

 

              Σύμφωνα, ωσαύτως, με το άρθρο 53 του παραπάνω νόμου, ορίζεται ότι: «2. Για κάθε παραβίαση των διατάξεων του παρόντος στο δημόσιο τομέα, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Ο.Τ.Α. και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως οριοθετείται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65), επιβάλλονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις...».

 

              Σύμφωνα, τέλος, με το άρθρο 54 του ίδιου νόμου, ορίζεται ότι: «1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που ρυθμίζει δυσμενέστερα τα θέματα του παρόντος… 2. Δεν θίγονται με τον παρόντα νόμο ειδικές διατάξεις νόμων, διαταγμάτων, κανονισμών, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, Διαιτητικών Αποφάσεων ή συμφωνιών εργοδοτών και εργαζομένων που ρυθμίζουν ευνοϊκότερα θέματα γονικής άδειας ανατροφής παιδιών. 3. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαιτητικές αποφάσεις, κανονισμούς εργασίας ή συμφωνίες εργοδοτών και εργαζομένων μπορεί να τίθενται ευνοϊκότεροι όροι για τα ζητήματα του παρόντος Κεφαλαίου. 4. Η γονική άδεια των άρθρων 51 και 52 του παρόντος νόμου δεν καταργεί και δεν επηρεάζει τη χορήγηση άλλων δικαιωμάτων που αφορούν στη διευκόλυνση των γονέων για την ανατροφή του παιδιού, για το θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού ή για λόγους που συνδέονται με την οικογένεια».

 

              Με τη σχετική (β) απόφασή της, την 23-7-2013, η προκάτοχός σας Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας ρύθμισε το εν λόγω θέμα και θέσπισε τη δυνατότητα χορήγησης εφάπαξ αδείας χωρίς αποδοχές διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους και μέχρι τρία (3) έτη, κατόπιν έγκρισης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

 

              Ωστόσο, όπως κατ΄ επανάληψη έχει επισημάνει και ο Συνήγορος του Πολίτη, παρά τη ρητή μνεία που γίνεται στο σχετικό (α) νόμο, οι διατάξεις της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης, μη συμμορφούμενες με το πνεύμα της Οδηγίας και του νόμου, παραβιάζουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι έρχονται σε αντίθεση και εισάγουν δυσμενέστερους όρους και συνεπώς δυσμενέστερη μεταχείριση, η οποία έγκειται κυρίως στα ακόλουθα σημεία:

 

                   -    Υποχρεωτικά η εφάπαξ χορήγησή της από την Υπηρεσία.

 

-     Μη υποχρεωτικότητα της χορήγησης από την Υπηρεσία.

         

-     Υποχρεωτική επίκληση σοβαρών ιδιωτικών λόγων, για την έγκριση της λήψης της αδείας.

 

-     Μη προσμέτρηση του χρόνου της αδείας ως χρόνου πραγματικής υπηρεσίας.

 

              Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να αποφύγουμε μελλοντική επιβολή προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπεία καταγγελιών, προτείνουμε και παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα τροποποίησης της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/ 27-05-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1139) ως εξής:

 

-     «Η παράγραφος 4 του άρθρου 10 Α της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1139, τ. Β΄), όπως προστέθηκε με την υπ΄ αριθμ. Φ.400/254549/Σ.2671/23-7-2013 απόφαση ΑΝΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1818, τ. Β΄), αντικαθίσταται ως εξής: «4. Ομοίως, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται η εφάπαξ χορήγηση γονικής αδείας ανατροφής άδειας χωρίς αποδοχές διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών ενός (1) έτους και μέχρι τρία (3) έτη, κατόπιν έγκρισης του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους. με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς το τέκνο μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των έξι (6) ετών, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 50 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, τ. Α΄)» και αναριθμείται σε 5».  

 

-     Η παράγραφος 5 του άρθρου 10 Α της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1139, τ. Β΄), όπως αυτή αναριθμήθηκε με την υπ΄ αριθμ. Φ.400/254549/Σ.2671/23-7-2013 απόφαση ΑΝΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1818, τ. Β΄), αντικαθίσταται ως εξής: «5. Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές, της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και δεν υπολογίζεται για τις βαθμολογικές προαγωγές και μισθολογικές προσαυξήσεις των στρατιωτικών» και αναριθμείται σε 4».

 

-     Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 10 Α της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1139, τ. Β΄), προστίθενται παράγραφοι 6, 7, 8 και 9 ως εξής: «6. Στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα στρατιωτικό, σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου του λόγω ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά αναγκαία την άμεση παρουσία του γονέα, χορηγείται γονική άδεια νοσηλείας, και μέχρι την ηλικία των 18 ετών αυτού συμπληρωμένων, χωρίς αποδοχές, εφόσον έχει εξαντλήσει τη γονική άδεια ανατροφής του άρθρου 5 της παρούσης Απόφασης, για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριάντα (30) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος. 7. Η άδεια της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου αποτελεί ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας. 8. Ο χρόνος της αδείας της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, υπολογίζεται για τις βαθμολογικές προαγωγές και μισθολογικές προσαυξήσεις και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του ασφαλιστικού δικαιώματος, όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης της/του αιτούσης/ούντος στρατιωτικού, εφόσον καταβληθούν οι αναλογούσες προβλεπόμενες εισφορές. 9. Για κάθε παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων επιβάλλονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».


-     Μετά το άρθρο 10 Α της υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 Απόφασης ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1139, τ. Β΄), όπως προστέθηκε με την υπ΄ αριθμ. Φ.400/10/81896/Σ.298/11-5-2012 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ 1646, τ. Β΄) προστίθεται άρθρο 10 Β με τίτλο «Ειδική γονική άδεια» ως εξής: «1. Στο φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα στρατιωτικό τέκνου ηλικίας έως 18 ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρση, από νεοπλασματική ασθένεια, ή χρήζει μεταμόσχευσης χορηγείται ειδική γονική άδεια, διάρκειας δέκα (10) εργάσιμων ημερών κατ’ έτος, με αποδοχές, έπειτα από αίτηση του στρατιωτικού γονέα, κατά απόλυτη προτεραιότητα. 2. Η άδεια της ανωτέρω παραγράφου του παρόντος άρθρου αποτελεί ατομικό δικαίωμα του κάθε γονέα, χορηγείται, χωρίς άλλη προϋπόθεση, πέραν των σχετικών διευκολύνσεων που παρέχονται από άλλες διατάξεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για οικογενειακούς λόγους και αφού εξαντληθούν συναφή δικαιώματα με αποδοχές, πλην της ετήσιας κανονικής άδειας. 3. Για κάθε παραβίαση των ανωτέρω διατάξεων επιβάλλονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».    

 

              Ευελπιστούμε στην αποδοχή των ανωτέρω αιτημάτων μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

Ο Πρόεδρος
 
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800
 
Ο Γεν. Γραμματέας
 
Μαστρογιαννάκης Χρίστος
Υπολοχαγός (ΠΒ)
6972516650


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά