Το Ασφαλιστικό των Στρατιωτικών καταταγέντων το 1990-92 και όχι μόνο‏

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Δημήτριος Στρατούλης, προτίθεται να προβεί σε σειρά ριζικών αλλαγών στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, με κατάργηση νόμων που αφορούν αυξήσεις ορίων ηλικίας-χρόνων ασφάλισης, για την δυνατότητα κατοχυρώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Με δεδομένη την πρόθεση κατάργησης των συγκεκριμένων νόμων τίθεται θέμα για λόγους δικαιοσύνης της επαναφοράς των παλαιότερων ορίων στους στρατιωτικούς αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας.Όχι μόνο για τους καταταγέντες μεταξύ 1990-1992 αλλά και τους νεότερους συναδέλφους.Είναι κοινός τόπος άλλωστε ότι ο Ελληνικός στρατός τα επόμενα χρόνια θα έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας σε σχέση με τους στρατούς άλλων χωρών, μη δυνάμενος να ανταποκριθεί στην αποστολή του.
Η φυσιολογική φθορά σε συνδυασμό με την αυξημένη σωματική και ψυχική καταπόνηση λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος δημιουργεί επιπλέον προβλήματα υγείας,που δεν επιτρέπουν στο στέλεχος να αποδώσει σύμφωνα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του,προκαλώντας ταυτόχρονα δυσάρεστες συνέπειες στην υπηρεσία αλλά και στον ίδιο.Εάν ο Αξιωματικός-Υπαξιωματικός αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν μπορούν απαραίτητα να αποδειχθούν ότι προέκυψαν εξαιτίας της υπηρεσίας, (π.χ. γονάτων, μέσης, σπονδυλοδεσία), με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του, δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να τον πετάξει στον δρόμο σαν το σκυλί, σακατεμένο, χωρίς επαφή με την αγορά εργασίας, άγνωστο στον τόπο του λόγω των πολλών μεταθέσεων,χωρίς δικαίωμα σύνταξης παρά μόνο μετά την συμπλήρωση των 65 ετών,εφόσον έχει συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας. Αν δεν τα έχει κλείσει,δεν δικαιούται ούτε αυτό το μικρό ποσό της μειωμένης σύνταξης όταν γεράσει.Έτσι επαφίεται στην ανθρωπιά των αρμοδίων και των προϊσταμένων του.
Παλαιότερα τα στελέχη ήταν λιγότερα και μεγαλυτέρων βαθμών. Με το πέρασμα του χρόνου οι γηραιότεροι μετατίθονταν σε λιγότερο μάχιμα πόστα. Ήταν δύσκολο να βρεθεί μόνιμο στέλεχος στις μονάδες με περισσότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας, πλην του Διοικητή. Η εικόνα όμως αλλάζει. Πλέον σε μια μηχανοκίνητη μονάδα του πεζικού υπηρετούν 200 στελέχη αντί των 20 του παρελθόντος.Ο στρατός είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με παλαιότερα.Πιο επαγγελματικός.Το προσωπικό είναι στην πλειοψηφία μόνιμο,μεγαλύτερης ηλικίας πιο ώριμο και υπεύθυνο.Είναι πιο εξειδικευμένο με περισσότερες γνώσεις και επιχειρησιακές
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά