Αποσύρθηκαν τα Α/Φ Α-7 E/H Corsair‏

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 116 ΠΜ στον Άραξο, η τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Α-7 Ε/Η Corsair από την Πολεμική Αεροπορία.
 
            Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.
 
            Τους πιλότους των Α-7 Ε/H Corsair από το 1975 έως σήμερα εκπροσώπησε, απευθύνοντας ομιλία, ο Αντιπτέραρχος ε.α. Αντώνιος Ιορδάνου πριν από το χαιρετισμό του Α/ΓΕΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν και αεροπορικές επιδείξεις. 
 
Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού του κ. Αβραμόπουλου:


«Σεβασμιότατε,
Κύριε Υφυπουργέ,
Αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή,
Κύριε Περιφερειάρχα,
Κύριε Αρχηγέ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας,
Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού,
Κυρίες και κύριοι.

Ευρισκόμενος σε αυτό το χώρο μοιράζομαι και εγώ τα ωραία αυτά συναισθήματα με την Πολεμική μας Αεροπορία, σε αυτή τη στιγμή του αποχαιρετισμού ενός πραγματικού θρύλου της ελληνικής Αεροπορίας, που διέγραψε μία τροχιά ζωής κοντά στα 40 χρόνια προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην αποστολή της, η οποία είναι να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με τα άλλα δύο όπλα να συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας μας.

Είναι ξεχωριστή η μέρα αυτή και θέλω ιδιαίτερα να κάνω μία αναφορά σε όλους εκείνους που βρέθηκαν στην καρδιά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και που είναι σήμερα κοντά μας. τους επίτιμους Αρχηγούς, τους Πτεράρχους, τους χειριστές, τους μηχανικούς.

Άκουσα με πολλή συγκίνηση τα όσα είπε πρωτύτερα ο Πτέραρχος Αντώνιος Ιωάννου και θα ήθελα να του πω. Ναι, αυτό το αεροσκάφος είναι στην καρδιά σας, αλλά να προσθέσω ότι όλα αυτά τα χρόνια εσείς ήσασταν η καρδιά, υπήρξατε η ψυχή αυτού του αεροπλάνου.

Κάποιος θα έλεγε ότι σήμερα αποχαιρετούμε ένα μηχάνημα που έκλεισε τον κύκλο ζωής του για να αντικατασταθεί από κάποια άλλα. Αλλά αυτά τα μηχανήματα δεν θα έλεγαν τίποτα εάν δεν είχαν μέσα τους, αυτούς τους άξιους Έλληνες αεροπόρους, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι πια ανάμεσά μας. Αυτή η σεμνή και συμβολική τελετή ήταν μία αναφορά τιμής και αναγνώρισης στην δική τους θυσία, στην υπηρέτηση του υπέρτατου καθήκοντός τους.

Γιατί αν σήμερα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και να κρατιόμαστε ακόμα όρθιοι, παρά τις αντιξοότητες που μας επιφύλαξε η εποχή, είναι γιατί αυτός ο χώρος, η μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κρατά ψηλά τη σημαία της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της ισχύος της πατρίδας μας.

Η σημερινή τελετή της απόσυρσης των Α7, του θρυλικού “κουρσάρου των αιθέρων”, αποτελεί μια ιστορική στιγμή όχι μονάχα για την Πολεμική μας Αεροπορία, αλλά και για την παγκόσμια αεροπορική οικογένεια.

Γνωρίζουμε όλοι πως η αποτελεσματικότητα του αεροπορικού όπλου βελτιώθηκε και κορυφώθηκε κατά τα τελευταία 50 χρόνια με τη ραγδαία εξέλιξη μέσω των νέων τεχνολογιών των συστημάτων αεροναυτιλίας, των σκοπευτικών, των συστημάτων άφεσης όπλων και της συρρίκνωσης του χρόνου αναμετάδοσης αποτελεσμάτων και αξιολόγησης καταστροφής αεροπορικών στόχων.

Όλα αυτά οι πιλότοι μας τα μελέτησαν καλά. Και όταν ερχόταν η ώρα να τα εφαρμόσουν, τα εφήρμοζαν με μεγάλη επιτυχία.  Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί το έκανε τόσον ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφερόμενος στις ικανότητες αυτού του αεροσκάφους.

Θέλω απλά σήμερα εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη όλων μας προς την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προς τα στελέχη της.

Όλα αυτά τα χρόνια αυτά τα οπλικά συστήματα, τα οποία να θυμίσουμε αγοράστηκαν με μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, γιατί στοίχισαν και στοιχίζουν πολλά, ανταποκρίθηκαν με αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους. Τους αξίζει, λοιπόν, ο δημόσιος έπαινος, η ευγνωμοσύνη μας, η αναγνώριση και ο σεβασμός.

Αποχαιρετούμε, λοιπόν, αυτό το αεροπλάνο με τη δόξα και την τιμή που του αναλογεί και του αξίζει. Και στέλνουμε ένα μήνυμα τιμής και αναγνώρισης, σε όλους εκείνους που τον δύσκολο καιρό που ξεκίνησε τη ζωή του στην Ελλάδα το 1974-1975 και έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της αποστολής τους, αλλά και των κινδύνων που διέτρεχαν, την εξετέλεσαν στο ακέραιο.

Αυτή την αναγνώριση και τιμή σήμερα η ελληνική Πολιτεία τούς τη στέλνει σαν μήνυμα και δημόσια την αναγνωρίζει.

Όπως είπε πρωτύτερα ο Αρχηγός, δεν αφήνει ένα κενό η απόσυρση του Corsair. Έρχεται η 336 μοίρα, η οποία με τα υπερσύγχρονα αεροπλάνα F16, τα πλέον προηγμένα και εξελιγμένα, τα οποία σταδιακά θα αναπληρώσουν το κενό. 

Αλλά δεν παραγνωρίζουμε σήμερα και την άλλη διάσταση, την καθαρά συναισθηματική.

Κύριε Αρχηγέ της  Αεροπορίας, όταν πριν από λίγους μήνες μου είπατε ότι αποσύρονται αυτά τα αεροπλάνα, θυμάστε την κουβέντα που κάναμε. Και χαίρομαι σήμερα, που έχοντας ανοίξει τις πόρτες αυτού του χώρου, υποδεχόμαστε χιλιάδες συμπολίτες μας, πέραν των αρχών και των φιλοξενουμένων μας με τους οποίους συνταξιδέψαμε και που ήταν η ψυχή αυτών των αεροπλάνων.

Δεν αποχαιρετούμε λοιπόν ένα μηχάνημα.

Πράγματι, είναι το τέλος μιας εποχής που ανοίγει ωστόσο ένα πιο αισιόδοξο ορίζοντα για την ελληνική Αεροπορία παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της εποχής.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση των μεγάλων δικών της ευθυνών για τα θέματα που αφορούν γενικότερα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και είμαι βέβαιος ότι σαν έρθει η ώρα, που εύχομαι να μην είναι μακριά, να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας, και πάλι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων, έτσι ώστε όλα τα κενά που άφησε η δημοσιονομική συγκυρία να καλυφθούν. Και το κυριότερο, τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνολικά να αισθάνονται την αναγνώριση, την τιμή και το σεβασμό και την υποστήριξη που χρειάζονται στην εκπλήρωση της μεγάλης τους αποστολής.
 
(μετάφραση από τα αγγλικά)

«Πριν τελειώσω θα ήθελα να απευθύνω δυο λόγια στους παρευρισκόμενους ξένους φίλους μας.

Τους καλωσορίζω, χαιρετίζω την παρουσία τους εδώ για να πούμε αντίο σε ένα θρυλικό αεροσκάφος που έφερε επανάσταση στην Διεθνή Στρατιωτική Αεροπορία.

Σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας και μεταφέρετε ένα μήνυμα στις χώρες σας, στις εφημερίδες σας: ότι σε αυτή τη χώρα ξέρουμε πώς να διατηρούμε μεγάλες αξίες και το Corsair A7 αποδείχθηκε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στα χέρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ότι υπηρέτησε με αφοσίωση την αποστολή του.

Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε μαζί μας».

---

Καλό ταξίδι, λοιπόν, το τελευταίο που θα κάνουν σε λίγο μπροστά μας τα αεροσκάφη και ένα καινούριο ξεκίνημα αισιόδοξο για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία που πάντοτε θα είναι ο εγγυητής, μαζί με τα άλλα δύο όπλα, της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Σας ευχαριστώ».
 
Μετά το τέλος της τελετής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:
 
«Αποχαιρετήσαμε σήμερα με δόξα και τιμή ένα από τα αεροπλάνα - θρύλους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το θρυλικό Corsair Α7, το οποίο για 40 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε την Ελλάδα αναλαμβάνοντας πολύ σημαντικές αποστολές.
 
Θυμίζω ότι το 1975, όταν τα προμηθευτήκαμε, η Ελλάδα περνούσε δύσκολες στιγμές. Ότι είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην Κύπρο και θωρακίζαμε την άμυνα της Πατρίδας μας. Τα αεροπλάνα αυτά, όμως σήμερα αποχωρούν και είναι τα τελευταία σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Γι’ αυτό βρέθηκαν εδώ και πάρα πολλοί ξένοι για να καλύψουν το γεγονός και όπως είπα πριν, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ίδιο το αεροπλάνο, αλλά και στους εκατοντάδες πιλότους μας που από το 1978 και μετά ήσαν η ψυχή αυτών των αεροσκαφών.
 
Ανάμεσά τους και 13 που δεν υπάρχουν πια και που έπεσαν στο καθήκον. Κρίναμε ότι αυτόν τον αποχαιρετισμό έπρεπε να τον γιορτάσουμε σήμερα, σαν μια αναφορά τιμής και σε εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια τα υπηρέτησαν, αλλά και στο ίδιο αυτό το οπλικό σύστημα το οποίο θυμίζω και πρέπει πάντοτε να το λέμε αυτό, τα προμηθεύτηκε η Ελλάδα με μεγάλες θυσίες του λαού μας.
 
Σήμερα η ελληνική Αεροπορία περνά από ένα στάδιο, σε μια καινούρια εποχή. Δεν αφήνει πίσω η αποχώρηση αυτών των αεροσκαφών κενό, διότι έρχονται τα υψηλής τεχνολογίας "F-16 Block52+ Advanced", τα οποία είναι τα τελειότερα αεροσκάφη στο είδος τους για να καλύψουν τις ανάγκες.
 
Είμαστε λοιπόν από αυτή τη πλευρά, πάντοτε σε καλό δρόμο και η υπέρτατη αποστολή της Ελληνικής Αεροπορίας που είναι μαζί με τα άλλα δυο όπλα να εξασφαλίζουν την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας, είναι κάτι δεδομένο.
 
Σήμερα εξ’ ονόματος της ελληνικής Πολιτείας εξέφρασα τον δημόσιο έπαινο, την αναγνώριση και το σεβασμό και προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και προς το πολεμικό αυτό αεροσκάφος. Είναι ακριβώς πίσω μας, το τελευταίο που πέταξε σήμερα μπροστά σας, συνοδευόμενο τιμητικά από τα άλλα υπερσύγχρονα αεροσκάφη μας».








 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά