Η Τουρκία στην Μέγγενη

Είναι φυσιολογικό,  να συζητούμε στις παρέες μας  τα περί της οικονομίας χωρίς ανάγκη να δοθεί η πρέπουσα προσοχή στην εξωτερική πολιτική . Όλα όμως τα σημαντικά γεωπολιτικά ζητήματα που εξελίσσονται στην περιοχή μας άπτονται της οικονομικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας τους εμπορικούς άξονες , την τουριστική κίνηση, την ενεργειακή αξιοποίηση των όποιων πηγών σε Ελλάδα και Κύπρο, τον έρποντα εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνδυνο, την αύξηση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και τις σχέσεις μας με τις μεγάλες δυνάμεις, με επιπτώσεις στην  κοινωνική γαλήνη αλλά και την οικονομική ομαλότητα της χώρας μας.
Παρά όμως τις εσωτερικές πολιτικοοικονομικές συγκρούσεις  , στην εξωτερική πολιτική μπορεί και πρέπει να υπάρξει κοινό σχέδιο χάραξης εθνικής στρατηγικής.
Σημαντικά διεθνή γεγονότα των τελευταίων ημερών, δεν έχουν την πρέπουσα προβολή μέσα στα καθημερινά προβλήματά που αντιμετωπίζομε. Οι επανωτές ήττες όμως  της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής,  δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τους αναλυτές . Μετά την άρνησή της για ενίσχυση των Κούρδων μαχητών , πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στο Κομπάνι , που σε συνδυασμό με την σθεναρά χερσαία αντίσταση των Κούρδων της περιοχής,  επιβράδυναν τους τζιχαντιστές,  προκαλώντας τους συγχρόνως εκατοντάδες θύματα στις τάξεις των. Η  Τουρκική διπλωματική παρακμή, συνεχίστηκε  και με το απορριπτικό  αποτέλεσμα της Τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΟΗΕ,  ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξοδεύοντας εκ μέρους της χρήμα και χρόνο, ήττα  οφειλόμενη ενδεχομένως στην πολιτική της στο κυρίαρχο θέμα του Ιράκ και της Συρίας. Οι τουρκικές λοιπόν προσπάθειες κατάληψης θέσεως στο Σ.Α του ΟΗΕ για να επηρεάσει , ειρηνευτικές αποστολές , αλλά και Ιρανοσοβιετικές σχέσεις κατέρρευσαν. Η ενοποίηση των χώρων έρευνας και διάσωσης Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και η αναμενόμενη τριμελής συνάντηση με την Αίγυπτο ενισχύει το γεωπολιτικό και οικονομικό διακύβευμα της Τουρκίας . Η  παράλληλη παρουσία του Ρωσικού και Ισραηλινού ναυτικού νοτίως της Κύπρου την ίδια στιγμή που δηλώνει και η Τουρκία την παρουσία της, σε εφαπτόμενη περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα,  από την Αθήνα, Κάιρο, Λευκωσία, Μόσχα και  Τελ Αβίβ  προς την Άγκυρα. Το αναπτυσσόμενο εδώ και δεκαετίες  εκ μέρους της  εκβιαστικό μοντέλο που εντέχνως προσπαθεί να επιβάλλει τη θέληση της θα καταρρεύσει, καταγράφοντας μελλοντικές εξελίξεις για την περιοχή μας κομβικής σημασίας με θεαματική ματαστροφή  προς την διεθνή νομιμότητα και την περιφερειακή ισορροπία.
Μηνάς Ρασούλης Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά