Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στην τελετή καθελκύσεως της πρώτης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λωριάν της Γαλλίας.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς της Ελλάδος και της Γαλλίας που εδράζονται σε κοινές αξίες, στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου και υπογράμμισε τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη συμβολή της διμερούς συνεργασίας στη σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην πορεία υλοποίησης του στρατηγικού οράματος προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας.
Ο Υπουργός χαιρέτισε τη συνεργασία της Naval Group με ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, και ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας.
Στο περιθώριο της τελετής καθελκύσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lécornu), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Επιπλέον είχε συνάντηση με στελέχη του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας και ενημερώθηκε για το έργο τους.
Σε δήλωσή του προς την ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τα εξής:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχα τη χαρά σήμερα και την τιμή να αποδεχθώ την πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου μου Σεμπαστιάν Λεκορνύ, να παρευρεθώ στη τελετή καθέλκυσης -τρόπον τινά- της πρώτης φρεγάτας τύπου FDI, της πρώτης Belh@rra δηλαδή, που καθελκύεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.
Ως γνωστόν η δεύτερη φρεγάτα αυτού του τύπου θα είναι Ελληνική. Μετά την ωραία εκδήλωση που έγινε και τις τοποθετήσεις που κάναμε, είχα επίσης την ευκαιρία να περιηγηθώ στην φρεγάτα με τον Γάλλο ομόλογο μου και τους ανθρώπους της “Naval Group”, που μας έδωσαν πολλές και ενδιαφέρουσες τεχνικές πληροφορίες για τις φοβερές δυνατότητες αυτού του πλοίου. Μπήκα μέσα, ακόμα βέβαια έχει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά ολοκληρώνεται σιγά-σιγά μόνο όταν περιηγείσαι στο εσωτερικό του σκάφους καταλαβαίνεις το μέγεθος και τις δυνατότητες του.
Το πρωτότυπο σκάφος, η φρεγάτα τύπου FDI, ετοιμάζεται για το Γαλλικό Ναυτικό, ακολουθεί όμως κατά πόδας και το πρώτο Ελληνικό. Πραγματικά η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική, εκτός των άλλων η σχέση αυτή καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η διμερής στρατηγική σχέση με έμφαση στο τομέα της Άμυνας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μεγαλώνει και ενισχύεται. Πραγματικά πολύ σημαντική ημέρα και για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αφού ξεκινά πλέον η τελική φάση της κατασκευής των φρεγατών Belh@rra.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ακούσαμε στην ομιλία σας να κάνετε λόγο για προκλήσεις στη Μεσόγειο, ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συμπορεύονται απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και τάσσονται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς! Όχι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο το ΝΑΤΟ με την στάση τους ας πούμε στη περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταδικάζει και να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό. Όλοι ανεξαιρέτως! Επομένως καλό είναι αυτό το μήνυμα να περνά προς πάσα κατεύθυνση.
Σε κάθε περίπτωση όμως Ελλάδα και Γαλλία έχουν τη δική τους ειδική συμμαχική σχέση. Όπως ξέρετε στην Αμυντική Συμφωνία που υπογράψαμε πέρυσι το καλοκαίρι μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, πρόσφατα διά της Υπουργού Εξωτερικών, οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα να τονίσω -γιατί πολύ μπορεί να μην το ξέρουν αυτό- ότι στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, κλπ. Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αμυντικό διπλωματικό επίπεδο βλέπουμε ότι Ελλάδα και Γαλλία προχωρά μπροστά όπως και στον αμυντικό τομέα. Η πιθανότητα ενεργοποίησης της option για την τέταρτη Belh@rra ή ακόμη επίσης και για το πρόγραμμα των κορβετών πόσο πιθανόν είναι;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε άλλα δύο Rafale, τα οποία θα έρθουν εντός των προσεχών ημερών και θα εγκατασταθούν στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Όμως την ίδια στιγμή, θα έλεγα ότι περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης Belh@rra κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουμε όμως και εμείς πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις.
Εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου