Χαρδαλιάς: Αναμένουμε την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

 




Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα «Επείγουσα ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της αναστολής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

 Η αναστολή χορήγησης φαρμάκων σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) από Φαρμακεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), αφορά σε μη χορήγηση επί πιστώσει αυτών και ανακοινώθηκε η πραγματοποίησή της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), μέσω επιστολών από τον ίδιο το Σύλλογο. Ο λόγος είναι η απόρριψη άυλων συνταγών που εκτελέστηκαν από ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς δεν είχαν συνταγογραφηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 Περαιτέρω, η άρνηση πληρωμών των φαρμακευτικών δαπανών σε φαρμακεία της Επικράτειας προκύπτει μόνο, όταν μετά από έλεγχο και εκκαθάριση από τις εντεταλμένες υπηρεσίες, που γίνεται στο σύνολο των συνταγών με βάση το δημόσιο λογιστικό και τις ισχύουσες διατάξεις, διαπιστωθεί η μη τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων σε εν ενεργεία στρατιωτικούς. Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις αποπληρωμής των φαρμακείων του ΦΣΘ για συνταγές ασφαλισμένων ΥΠΕΘΑ, καθώς ο έλεγχος και η εν συνεχεία πληρωμή των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης υλοποιείται και από τα τρία Γενικά Επιτελεία, ήτοι Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, εντός τριμήνου από την υποβολή και πρωτοκόλλησή τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τις υπάρχουσες συμβάσεις με τους εκάστοτε Φαρμακευτικούς Συλλόγους. 

Εξυπακούεται δε ότι, δαπάνες μη νόμιμες και μη κανονικές δεν δύνανται να εκκαθαριστούν και να αποζημιωθούν.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, που έχουν σύμβαση με τις ΕΔ, λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και υποχρεώσεις, και η συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με αυτούς εξελίσσεται απρόσκοπτα.

 Συνεπώς, από μέρους της Υπηρεσίας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε την απόφαση του ΦΣΘ, για την άρση της σχετικής αναστολής και την ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση των στελεχών των ΕΔ.

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑ

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά