Έναν χρόνο μετά την ενημέρωση της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS που θα αυξήσουν θεαματικά την ισχύ πυρός του Στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα εμπόδια που κρατούσαν το πρόγραμμα στις καλένδες φαίνεται πως έχουν ξεπεραστεί και πλέον στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων «τρέχουν» προκειμένου να ετοιμάσουν τους φακέλους για την απόκτηση των φονικών ισραηλινών πυραύλων. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν το σύνολο των εκκρεμοτήτων έχει διευθετηθεί και ότι, παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων αφού πρόκειται για διακρατική συμφωνία, οι δύο πλευρές ενδέχεται να προχωρήσουν στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ακόμη και πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ελληνική πλευρά σκοπεύει να αποκτήσει 27 συστήματα Spike NLOS, κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, το όχημα Ελέγχου και Διεύθυνσης Πυρός, το ραντάρ αλλά και drone για επιτήρηση και στοχοποίηση. Το κόστος για την απόκτηση τους αναμένεται να φτάσει τα 370 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την εγκατάσταση, την υποστήριξη αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Στην πρώτη γραμμή

Στόχος της Αθήνας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη προμήθεια των ισραηλινών βλημάτων ακριβείας που θα αποτελούν «χειρουργικό» εργαλείο στα χέρια του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού, οι Spike NLOS θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων, είτε εγκατεστημένοι σε οχήματα του Στρατού Ξηράς είτε σε επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Το ελληνικό Επιτελείο υπολογίζει ότι ένας ικανός αριθμός ισραηλινών πυραύλων θα τοποθετηθεί και στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, Spike NLOS θα διαθέτουν και οι Κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού που συνδράμουν την άμυνα των νησιών. Με άλλα λόγια, η προσθήκη των κατευθυνόμενων ισραηλινών βλημάτων στο ελληνικό οπλοστάσιο, θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος δίνοντας νέες επιχειρησιακές δυνατότητες στις Μονάδες του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Φόβητρο

Χάρη στο βεληνεκές τους που φτάνει τα 35 χιλιόμετρα αλλά και την εντυπωσιακή ακρίβεια με την οποία πλήττουν τους στόχους τους, οι Spike NLOS θεωρούνται «υπερόπλα» που μπορούν με ευκολία να καταστρέψουν άρματα μάχης, αποβατικά σκάφη και ταχύπλοα, επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος στα ελληνικά νησιά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πρώτοι που θα αποκτήσουν τα κατευθυνόμενα βλήματα είναι οι φρουροί των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και των νησιών που βρίσκονται καθημερινά στο «στόχαστρο» των απειλών που εκτοξεύει η Άγκυρα.

Οι Spike NLOS θεωρούνται εξαιρετική επιλογή καθώς μπορούν να πλήξουν στόχους πολλαπλάσιας στρατηγικής και οικονομικής αξίας ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν, μπορούν να αλλάζουν θέση μετά από κάθε βολή. Οι Spike θα ανήκουν στους Λόχους των Αντιαρματικών Μονάδων και σύμφωνα με τα πλάνα του ΓΕΣ η εκπαίδευση των χειριστών θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ οι δύο πλευρές συζητούν το ενδεχόμενο η συντήρηση τους να γίνεται στην Ελλάδα.

Ανοίγει ο δρόμος για τους πανίσχυρους πυραύλους Spike NLOS - CNN.gr