Αναστολή Χορήγησης Φαρμάκων στα Στελέχη των ΕΔ από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Άμεση επίλυση.

 

 Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΦΣΘ,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ» αναδεικνύει εκ νέου, μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θ.) και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΕΚΜ),  τα προβλήματα που παρατηρούνται ως προς την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη.

2.   Συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, έχει αναστείλει από τις 01 Ιουλίου 2022, την χορήγηση φαρμάκων συνολικά στα στελέχη του Στρατού Ξηράς και από 01 Αυγούστου 2022, για τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, λόγω της μη αποζημίωσης από τα Γενικά Επιτελεία, άυλων συνταγών φαρμάκων συγκεκριμένων συνάδελφων μας, που είχαν εκτελεστεί από φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, καθόσον μετά από σχετικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η συνταγογράφηση τους έγινε εκ παραδρομής από ιδιώτες ιατρούς και όχι από Στρατιωτικούς γιατρούς όπως πράγματι προβλέπεται.

3.   Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μας του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης να δύνανται  να εκτελέσουν συνταγές για τους ιδίους και τα μέλη των οικογενειών τους απευθυνόμενοι:

     α.  Σε μόλις δύο (2) συνολικά Στρατιωτικά φαρμακεία της πόλης που στεγάζονται στους χώρους του 424 ΓΣΝΕ και του πρώην 424 ΓΣΝΕ και λειτουργούν μόνο εργάσιμες ημέρες και ώρες.

     β.  Σε ιδιωτικά φαρμακεία καταβάλλοντας το στέλεχος όλο το ποσό της δαπάνης, επιβαρύνοντας τον  ήδη μειωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό και στη συνέχεια να αναμένει μέσω αίτησης δαπάνης που θα κάνει στην Μονάδα του να του επιστραφεί το ποσό που αναλογεί στο ταμείο ασφάλισης  και σε χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τους έξι (6) μήνες.

4.   Επί του θέματος απαντώντας στη Βουλή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και αιτιολογώντας την στάση των Γενικών Επιτελείων, τα οποία αρνούνται να καταβάλλουν την οφειλή προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τις συγκεκριμένες συνταγές, τόνισε:

‘’Τυχόν άρνηση πληρωμών των φαρμακευτικών δαπανών σε φαρμακεία της Επικράτειας προκύπτει μόνο, όταν μετά από έλεγχο και εκκαθάριση από τις  εντεταλμένες υπηρεσίες, που πραγματοποιείται στο σύνολο των συνταγών με βάση το  δημόσιο λογιστικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαπιστωθεί η μη τήρηση της  προβλεπόμενης διαδικασίας συνταγογράφησης φαρμάκων σε εν ενεργεία στελέχη.’’

5.   Αυτό όμως που δεν απαντάται από τον κ. Χαρδαλιά και την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος, το οποίο έχει θέσει σε ομηρία τους συναδέλφους μας και τις οικογένειες του. Η αδυναμία του συστήματος να αποκλείει έγκαιρα όσους εκ παραδρομής, προβαίνουν παράτυπα σε μη προβλεπόμενες συνταγογραφήσεις δεν μπορεί να καταλήγει σε βάρος όλων των στρατιωτικών οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας και των υπηρεσιακών διαταγών.

Ευθύνη άλλωστε κύριε Υπουργέ της Πολιτικής Ηγεσίας είναι να επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν και όχι να αρκείται σε δημοσιογραφικές διαπιστώσεις.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΦΣΘ,

6.   Όπως γίνεται κατανοητό η παραπάνω εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν αγόγγυστα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες την Πατρίδα, καταβάλλοντας κανονικά τις εισφορές τους προς το Κράτος και αξιώνουν την ισότιμη αντιμετώπιση με το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων. Με τον χειμώνα προ των πυλών, την επιβαρυμένη  υγειονομικά περίοδο που διανύουμε και τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των συναδέλφων μας, η αποκατάσταση της ομαλής χορήγησης φαρμακευτικών αγωγών για το σύνολο του προσωπικού  και των τριών Κλάδων του ΥΠΕΘΑ και των οικογενειών τους, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται οι Στρατιωτικοί  οι οποίοι όποτε χρειάστηκε έβαλαν πλάτη, αναλαμβάνοντας πάρεργα άλλων υπουργείων ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.

7.    Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία να ενσκήψουν με προσοχή στα συγκεκριμένα προβλήματα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, επίλυση τους.

  Καλούμε επίσης τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς των ασφαλισμένων Στρατιωτικών να αναστείλει  για εύλογο χρονικό διάστημα, τις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις υπάρχουν, ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων τους με τα Γενικά Επιτελεία, προχωρώντας στην απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων προς τα στελέχη τους, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων και ενδεδειγμένων λύσεων.

Το θέμα της ομαλής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γενικότερα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.» και όλων των Ενώσεων Στρατιωτικών της Χώρας και το ανωτέρω γεγονός θα το παρακολουθούμε στενά μέχρις αποκαταστάσεως του.

Παρακαλούμε για την σοβαρότητα και την συναίσθηση της ευθύνης όλων μας.

8.   Εισηγητής θέματος: Ανθλγός (ΠΒ) Όρκας Στέργιος τηλ.6947849508.

9.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

 

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία     

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

  

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γιώργος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά