Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Δευτέρα 30 Μαΐου 2022, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Δράμας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, με θέμα: «Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί προκλητικά δυόμισι χρόνια να θεσμοθετήσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της στρατιωτικής δικαιοσύνης, όπως επιτάσσει η Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019».
Κατά την Πρωτολογία του, ο Υπουργός επισήμανε τα εξής:
«Κύριε συνάδελφε,
είναι γεγονός ότι έχουμε αργήσει. Αντίθετα όμως με το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη διευθέτηση των ζητημάτων της τακτικής Δικαιοσύνης, εμείς ως Υπουργείο Άμυνας, ξέρετε, έχουμε και άλλες αρμοδιότητες να διευθετήσουμε, όχι μόνο τη διευθέτηση των ζητημάτων της στρατιωτικής δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο βέβαια της Συνταγματικής Αναθεώρησης ασφαλώς, αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε στην εξομοίωση των τακτικών και των Στρατιωτικών Δικαστών όπως εξάλλου έχουμε κατά καιρούς εκφράσει την ισχυρή βούληση μας και στις ερωτήσεις που κατέθεσε το κόμμα σας και άλλοι συνάδελφοί σας. Άρα επί της ουσίας δεν έχουμε να διαφωνήσουμε μαζί σας.
Ναι έχουμε αργήσει, όχι όμως από αδιαφορία, θα έλεγα από φόρτο εργασίας που δημιουργείται από τα πολλά και βαριά θέματα που εκτός αυτού έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο Άμυνας ιδίως τα δύο καλοκαίρια που μας πέρασαν και είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε καλά περί τίνος ομιλώ.
Είναι γεγονός ότι η υπερψήφιση με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συναίνεση της νέας μορφής της Διάταξης του Άρθρου 96 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναγάγει την θεσμική αναβάθμιση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και των λειτουργιών της σε βασικό καθήκον του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Βούληση μας ήταν και παραμένει ο θεσμικός ρόλος της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης ως παράγοντα που διασφαλίζει αφενός τον έλεγχο και την τιμωρία των εγκλημάτων στρατιωτικών, αφετέρου δε την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των τελευταίων στην αρχή της δίκαιης δίκης, να συνεχίζει να λειτουργεί και εντός του χώρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν τους όρους του φυσικού, δηλαδή, ποινικού δικαστή για τους στρατιωτικούς, έτσι ώστε, η Στρατιωτική Δικαιοσύνη να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στο ρόλο και την αποστολή της ως ανεξάρτητης Δικαιοσύνης για το Στρατό και όχι δικαιοσύνης όπως έχει ειπωθεί μέσα στο Στρατό. Άρα κινούμενο προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τη φυσική ηγεσία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης αλλά στη συμπόρευση με το αρμόδιο, μαζί με μας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει δεσμευτεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συστήσει την αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και πραγματικά, πιστέψτε με, όταν κάνω λόγο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι θα κάνει αυτή η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, θα αναλάβει να εκπονήσει το κείμενο που θα εξομοιώνει στην ουσία τους τακτικούς με τους Στρατιωτικούς Δικαστές, δηλαδή να περάσει, να επεξεργαστεί και να προτείνει μάλλον προς Ψήφιση τον σχετικό εκτελεστικό Νόμο. Εγείρονται επιμέρους ζητήματα στο πλαίσιο εκπόνησης αυτού του Νόμου, η ρύθμιση των οποίων απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική και εξειδικευμένη προετοιμασία εκ μέρους του Υπουργείου, στο οποίο βέβαια υπάγεται το Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα συγκροτηθεί προς τον ειδικό αυτοσκοπό -έχει γίνει στο παρελθόν το ’84 και το ’90- τα μέλη των ανωτέρω Επιτροπών ορίζονται σε εκτέλεση των σχετικών ειδικών Νόμων με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης.
Τι θα κάνει αυτή η Επιτροπή;
Ø Πρώτον, θα προχωρήσει στην περαιτέρω διεύρυνση και ολοκλήρωση λειτουργικής και προσωπικής έκφρασης της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και στην εξομοίωση αυτών με τους τακτικούς δικαστές της χώρας.
Ø Δεύτερον, θα ορίσει τον ορθολογικό καθορισμό της αντιστοιχίας μεταξύ των βαθμών των δικαστικών λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης με τους βαθμούς των λοιπών δικαστικών λειτουργών της χώρας.
Ø Τρίτον θα προβλέψει για τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Σώματος των δικαστικών λειτουργών της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, καθώς και των Πειθαρχικών Συμβουλίων και τις Επιθεωρήσεις αυτού.
Ø Τέταρτον, θα μεριμνήσει και για την απαιτούμενη προσαρμογή ή τροποποίηση των Διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Ήδη και μπορείτε να πάρετε από τη Δευτερολογία μου, το σχετικό Ενημερωτικό Υπόμνημα από την φυσική ηγεσία Στρατιωτικής Δικαιοσύνης βρίσκεται στο γραφείο μου που ορίζει την ανάγκη Απόφασης για την σύσταση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Προφανώς αυτό πρέπει να γίνει με μία Διάταξη Νόμου, την οποία έχουμε πρόθεση να φέρουμε προς Ψήφιση μαζί με τις άλλες Διατάξεις του Νομοσχεδίου που θα φέρει προς Ψήφιση στο Σώμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κι έχουν να κάνουν με την μέριμνα του προσωπικού, ένα Νομοσχέδιο το οποίο επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό και που φρονούμε ότι πλέον είμαστε σε θέση να το φέρουμε προς Ψήφιση, αφού βέβαια προβλεφθούν όλα τα σχετικά με τη διαβούλευση κλπ., εν πάση περιπτώσει μέσα στον Ιούνιο. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο.
Δέχομαι ότι έχουμε καθυστερήσει, αλλά καταλαβαίνετε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει μία πολύ βαριά καθημερινότητα αυτό το διάστημα, τα δύο τελευταία χρόνια, και με τις εντάσεις, τις οποίες κλήθηκε να διαχειριστεί και με το περιβάλλον τεράστιας γεωπολιτικής αστάθειας που έχει ενταθεί έτι περαιτέρω μετά το ξέσπασμα του Πολέμου στην Ουκρανία και με την διπλή -αν θέλετε- αποστολή, αφενός να ενισχύσει το πλέγμα των συμμαχιών της χώρας και αφετέρου να προχωρήσει και στην επαύξηση του αξιόμαχου, του συνολικού αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος που αυτή τη στιγμή υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.
Από δω και πέρα φρονώ ότι με γοργούς ρυθμούς και σε συντονισμό με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφού είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε τη Διάταξη που θα ορίσει την ανάγκη σύστασης αυτής της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που θα λειτουργήσει υπό πίεση χρόνου για βραχύ χρονικό διάστημα προκειμένου να εκτελέσει το έργο που πρέπει να εκτελεστεί στο επόμενο αμέσως χρονικό διάστημα θα είναι γεγονός και αυτό θα φέρει πιο κοντά την συνταγματικά επιβαλλόμενη και εγκριθείσα με την ευρύτατη πλειοψηφία την οποία επικαλείστε ορθώς κι εσείς και τα προβλεπόμενα στην Συνταγματική Αναθεώρηση.
Σας ευχαριστώ».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά την δευτερολογία του τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι,
σαφώς και δεν θα διαφωνήσω με όσα είπε ο συνάδελφος, ο οποίος άλλωστε διακονεί κι εκείνος τη Δικαιοσύνη, καταλαβαίνω ότι και ως εισηγητής στη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει δύο επιπλέον λόγους τουλάχιστον να θέλει να δει αυτό το εγχείρημα να ολοκληρώνεται. Επί της ουσίας δεν διαφωνούμε.
Συμφωνούμε -όσο αφορά σ’ εμένα τουλάχιστον -ακόμα και στο ότι υπήρξε από μέρους μας καθυστέρηση, απλά προσπάθησα να σας εξηγήσω τους λόγους που τουλάχιστον -όσον αφορά στο Υπουργείο Άμυνας- δημιούργησαν αυτή την καθυστέρηση. Ασφαλώς και το εγχείρημα είναι σημαντικό και πρέπει να αρθούμε στο ύψος της αναθεωρητικής διαδικασίας και να μην το αναγάγουμε το θέμα της εξομοίωσης Στρατιωτικών και τακτικών Δικαστών σε ένα ζήτημα γρήγορης διεκπεραίωσης, fast track διεκπεραίωσης.
Είναι σημαντικό, έχει πολλές επιμέρους πτυχές. Στην ουσία πρόκειται για το θέμα της αποκόλλησης των Στρατιωτικών Δικαστών από την θεσμική τους ιδιότητα, του στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι ώστε αυτοί να εξομοιωθούν με τους λειτουργούς της τακτικής δικαιοσύνης, τους τακτικούς Δικαστές, την πρόσκτηση δηλαδή της ιδιότητας του Στρατιωτικού Δικαστή. Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές επιμέρους πτυχές στην εκπαίδευση, στην μισθολογική εξίσωση, εξομοίωση δηλαδή, στα ζητήματα και ασφαλιστικής ακόμα φύσεως, στα ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας, της αλλαγής των σχετικών κωδίκων των στρατιωτικών δικαστηρίων.
Όλες αυτές οι πτυχές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την αρμόδια επιτροπή. Ναι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της οποίας η σύσταση θα θεσμοθετηθεί στη Διάταξη Νόμου στο Νομοσχέδιο που θα φέρουμε τον άλλο μήνα θα πρέπει να κινηθεί σε σύντομο χρονικό πλαίσιο με ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα και εκεί θεωρώ ότι είναι λογικό και εύλογο αυτό που λέτε, θα λάβει δηλαδή την εντολή να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να φέρει το συντομότερο δυνατόν με τον Εκτελεστικό Νόμο προς Ψήφιση κι εκτιμώ ότι και αυτός ο νόμος όταν με το καλό έρθει, θα αντιμετωπιστεί από το Σώμα με την ευρεία συναίνεση που άλλωστε αρμόζει σε όσα συμφωνήσαμε κατά την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Επομένως παρά τις όποιες καθυστερήσεις, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα σημείο εις στο οποίο να μπορούμε να δηλώσουμε έτοιμοι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε τις σχετικές διαδικασίες, ασχέτως εντάσεων, ασχέτως γεωπολιτικών αναταράξεων, ασχέτως εξελίξεων οι οποίες εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν σε επίπεδο καθημερινότητας κυριολεκτικά.
Φτάσαμε σε αυτό το σημείο και οφείλουμε να ξεκινήσουμε όχι το τέλος της αρχής, αλλά την αρχή του τέλους της αναθεωρητικής διαδικασίας.
Σας ευχαριστώ».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου