Η Αθήνα ξεκαθαρίζει στις ΗΠΑ ότι δε στέλνει στρατό στην Ουκρανία

 


Στιγμιότυπο από την κατεστραμμένη Μαριούπολη
Στιγμιότυπο από την κατεστραμμένη Μαριούπολη  AP PHOTO/ALEXEI ALEXANDROV

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται φυσικά να κυριαρχήσει στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαϊου στο Λευκό Οίκο. Όχι μόνο από τη σκοπιά της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και με δεδομένο ότι ο αμερικανικός παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα αυτό είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα η αμερικανική προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 800 εκ δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά. Αλλά και επιπλέον οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκ δολαρίων.


Ενώ ο επανεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France, ότι η χώρα του θα δώσει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει στείλει“αμυντικό υλικό” στην Ουκρανία, αλλά έχει αφενός ξεκαθαρίσει ότι δε θα διαθέσει συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας όπως οι S300και αφετέρου έχει αποφύγει την εμπλοκή με αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σήμερα για τις αμερικανικές πιέσεις να εμπλακεί πιο ενεργά η Ελλάδα στην Ουκρανία, καθώς και εάν το ζήτημα θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη- Μπάιντεν, απάντησε ότι: “Η χώρα μας δεν θα έχει καμία εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι χώρα μελος του ΝΑΤΟ”, ενώ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσουν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και όλα τα μεγάλα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα βεβαίως ως μέλος του ΝΑΤΟ μπορεί να εμπλακεί εμμέσως δια της νέας βάσης στην Αλεξανδρούπολη, καθώς το θρακικό λιμάνι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung,έχει καθιερωθεί ως σταθμός μεταφόρτωσης για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση σε χώρες της του Εύξεινου Πόντου, δηλαδή τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία” και έχει χαρακτηριστεί ως «το λιμάνι του ΝΑΤΟ».

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει στις ΗΠΑ ότι δε στέλνει στρατό στην Ουκρανία (news247.gr)

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά