Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στον ρ/φ σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
Για την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis και τις σχετικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ:
Διέκρινα μια προσπάθεια του κυρίου Βορίδη να ψηλαφίσει υπερασπιστική γραμμή, ενώ δεν έχει διαβάσει καν τη δικογραφία. Μάλιστα σε ένα σημείο, προς το τέλος, το τερμάτισε, με τη λογική ότι έβαλε και το θέμα της παραγραφής.
Το βασικό, κατά τη γνώμη μου, και εκεί θα πρέπει να επιμείνουμε είναι, ότι έχουμε ένα διεθνές σκάνδαλο για το οποίο η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων διεθνώς. Έχουν ξεκινήσει οι αποκαλύψεις από τις ΗΠΑ. Από αυτό που οι δημοσιογράφοι έχουν ονομάσει «πάρτι» στο χώρο της υγείας, έχουμε την κορυφή του παγόβουνου.
Πρέπει, πρώτον όλοι να ενδιαφερθούμε να έρθει γρήγορα στη Βουλή. Δεύτερο να ομαλοποιήσουμε, αφού αναδείξουμε το θέμα, την πολιτική ζωή του τόπου και με αυτή την έννοια τα περί μεθοδεύσεων επιστρέφονται ως υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ.
Τα πράγματα θα έρθουν κανονικά στη Βουλή. Η Βουλή θα επιληφθεί, αν υπάρχουν στοιχεία - γιατί το Σύνταγμα επιβάλλει να υπάρχουν στοιχεία και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας εισαγγελέας αμελλητί αλλά χωρίς στοιχεία θα στείλει φάκελο στη Βουλή - να κάνει εξεταστική ή προανακριτική, πιο σωστά, επιτροπή. Αυτή θα βγάλει τα πορίσματά της και θα επιστραφεί για τις ποινικές διερευνήσεις και διευθετήσεις. Στο βαθμό που η Βουλή κρίνει μπορεί να επιστρέψει τον φάκελο αλλά το συνηθέστερο είναι να ξεκινάει η Βουλή τη δική της διαδικασία.
Αν υπάρχει ένα τέτοιο σοβαρότατο ζήτημα και τα κόμματα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενδιαφερθούν. Ένα ζήτημα πιθανής εμπλοκής, ελπίζω να μην υπάρχει, αν αποδειχθεί, θα πρόκειται περί ενός μεγάλου χτυπήματος στον πολιτικό κόσμο και στην πολιτική ζωή της χώρας.
Κανένας δεν είναι κατηγορούμενος, αν δεν αποδειχθεί ότι είναι κατηγορούμενος και κανένας δεν είναι ένοχος αν δεν αποδειχθεί η ενοχή του. Αλλά θεωρώ φυσιολογικό αυτό που μπορεί να το κάνει κάθε δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, να μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή να ζητήσει ορισμένα πράγματα ή να βοηθήσει ώστε να γίνει ταχύτερα η διαδικασία.
Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ενστόλων:
Υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ η οποία στην ουσία έρχεται να δικαιώσει την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ήδη έχει κάνει μελέτη σε σχέση με την επιστροφή του 50% των αναδρομικών των ενστόλων, αναπροσαρμοσμένων προς πάνω με βάση και τη μελέτη που έχουμε κάνει. Μένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 να υπάρξει η οριστική λύση, την οποία ήδη έχουμε προτείνει σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μπαίνει ένα ζήτημα στην πλήρη λύση του ώστε να επιστραφούν τα χρήματα σε αυτούς που οφείλονται οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις τα τρία τελευταία χρόνια.
------------------------------ ------------------------------ -----------------------------
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:
Για το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το θέμα της Novartis βγήκε μετά το συλλαλητήριο για τα Σκόπια:
Το θέμα των Σκοπίων είναι ένα άλλο ζήτημα, όπως και το θέμα των αμοιβών των ενστόλων είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, προηγούμενα έχει συμβεί κάτι άλλο.
Το να τρέχουν κάποιοι, χωρίς να έχουν διαβάσει τη δικογραφία και να φτιάχνουν υπερασπιστική γραμμή είναι ένα θέμα. Το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis υπάρχει είναι διεθνώς δεδομένο. Στις ΗΠΑ εκτός από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές κάνει και το FBI έρευνες, μάλιστα κλιμάκιο του, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήρθε και στην Ελλάδα. Θα ευχόμουν όλη η Ελλάδα, όλοι οι πολιτικοί να μην εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες. Έλα όμως που υπάρχει το παλιό πολιτικό σύστημα που κάθε τόσο βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις που λένε ότι έχει εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες.
Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των ενστόλων:
Ο προηγούμενος νόμος έλεγε ότι θα δίνεται το 50% των αναδρομικών σε 36 δόσεις. Έτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσει αυτά. Συγχρόνως ο νόμος έλεγε ότι το άλλο 50% έλεγε «θα δούμε αν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας».
Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε πει ότι δεσμευόμαστε ότι θα δοθεί και το υπόλοιπο 50%. Στο ΥΠΕΘΑ υπολογίσαμε ότι αυτά τα χρήματα με τις προσαυξήσεις είναι γύρω 450-500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Κάναμε λοιπόν μια μελέτη για το πώς μπορούμε να το δώσουμε.
Βάση της μελέτης μπορούμε να τα δώσουμε σε μηνιαίες δόσεις. Πιστεύω ότι από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη θα ξεκινήσουμε να τα δίνουμε.
Για τις σχέσεις με τον ΥΕΘΑ Π. Καμμένο:
Συνεργαζόμαστε άριστα.
Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι εμείς διαπραγματευόμαστε σε διεθνές επίπεδο στην εξής βάση: ότι πρέπει να έχουμε ένα στόχο, που είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια και η ειρήνη στα Βαλκάνια για να υπάρχει χρειάζεται δύο δεδομένα, να παγιωθούν τα σύνορα - η παγίωση των συνόρων είναι πολύ σημαντικό πράγμα - και να φύγουν από παντού λογικές αλυτρωτισμούς.
Εμείς λέμε, σαν κυβέρνηση ότι η εθνική γραμμή είναι μια ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτό θα περιβληθεί τον τύπου μιας συμφωνίας, άρα θα είναι Διεθνές Δίκαιο. Θα είναι πάνω από τα Συντάγματα και αυτό θα βοηθήσει ώστε να βρεθούν λύσεις και ανάμεσα στα Σκόπια και την Αλβανία και την Βουλγαρία και τη Σερβία. Ένας αιώνας που αυτή η περιοχή φλέγεται είναι αρκετός για να μπουν μπροστά οι διαδικασίες της συνανάπτυξης.
Οι ΑΝΕΛ έχουν τη δική τους άποψη, δεν θα αποφασίσουν οι ΑΝΕΛ όπως δεν θα αποφασίσει ο ΣΥΡΖΙΑ, θα αποφασίσει η Βουλή. Η δική μας θέση είναι αυτή. Η μοναδική πολιτική δύναμη που δεν έχω καταλάβει ποια είναι η θέση της είναι η ΝΔ.
Σε ερώτηση αν μπορεί να προκύψει πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα από το συγκεκριμένο θέμα απάντησε:
Όχι και σας το λέω με μια παραπάνω γνώση, με την έννοια ότι όταν είμαστε στο Υπουργείο και συζητάμε με τον Πάνο Καμμένο, συζητάμε για όλα τα ζητήματα. Σας λέω όχι. Σας λέω ότι θα βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ακόμα είμαστε στην αρχή μιας διαπραγμάτευσης, γιατί στη διαπραγμάτευση χρειάζεται και οι δύο να συμφωνήσουν, δηλαδή η Ελλάδα με τα Σκόπια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου