Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή:
Η κατάσταση στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι ομαλή. Το μοναδικό πράγμα το οποίο μπορούμε να ευχηθούμε και συγχρόνως να εργαζόμαστε, είναι ο τουρκικός λαός, με δημοκρατία να βρει το δρόμο του για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Βεβαίως όλοι μαζί και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη ευθύνη να λειτουργήσουν, ώστε να υπάρχει πολιτική λύση για την ευρύτερη περιοχή και πραγματική νίκη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο βέβαια δεν είναι κράτος.
Παρά το γεγονός ότι φαίνεται πως είναι μακριά η νοτιοανατολική Τουρκία οι εξελίξεις μας ανησυχούν. Γιατί οι προσφυγικές ροές οφείλονται στο γεγονός, ότι άνθρωποι βομβαρδίζονται, χάνονται ζωές και φεύγουν για να βρουν μια ασφάλεια. Όσο αυτό συνεχίζεται υπάρχουν αυτές οι συνέπειες.
Για το προσφυγικό:
Πέρα από τις διπλωματικές ενέργειες συγχρόνως πρέπει να υπάρχει μια δράση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τήρηση της συμφωνίας. Η τήρηση της συμφωνίας ευνοεί και την Τουρκία όχι μόνο οικονομικά αλλά σε σχέση και με τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. Δεν είναι ειρηνοποιός δύναμη, δυστυχώς, γατί έχει και εσωτερικά προβλήματα.
Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, μιλάω για ζήτημα και όχι για πρόβλημα με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπιάς. Να εντείνουμε την προσπάθειά μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να υπάρχει ένας καταμερισμός του βάρους. Δεν μπορεί οι συνοριακές χώρες που υποδέχονται κατ’ αρχήν να έχουν όλο το βάρος. Και εδώ έχουμε προβλήματα. Έχουμε τις χώρες του Βίσεγκραντ, έχουμε τις χώρες οι οποίες αρνούνται. Στην Ουγγαρία, μαθαίνουμε, ότι θα κάνουν δημοψήφισμα.
Για τη διαχείριση του προσφυγικού:
Από την αρχή που έκλεισαν τα σύνορα διαμορφώθηκε ένα διυπουργικό όργανο το οποίο πήρε και θεσμική μορφή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Συγχρόνως κάτω από αυτό υπάρχει ένα άτυπο πολιτικό όργανο στο οποίο είναι ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Τόσκας, ο Θοδωρής Δρίτσας και ad hoc παίρνουν μέρος εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Μεταφορών, και βεβαίως o Αλέξης Χαρίτσης. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ανέλαβε το πρώτο βάρος, το οποίο μεταβιβάζεται στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχει ένα αντίστοιχο όργανο το οποίο συντονίζει και ειδικά όργανα σε κάθε περιφέρεια που έχει το κάθε Σώμα.
Με βάση αυτό έχουμε ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό, που προσπαθούμε να λύνουμε ζητήματα, άλλοτε με δυσκολίες άλλοτε όχι, γιατί υπάρχει η τοπική κοινωνία, υπάρχει η οικονομική κατάσταση, υπάρχουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα πρέπει να διαχειριστείς.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 50 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το πρόβλημα μας, είναι ότι στα νησιά κατά κύριο λόγο, έχει συγκεντρωθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι με βάση τη συμφωνία, πρέπει να περάσει το πρώτο στάδιο εξέτασης του αιτήματος ασύλου για να αρχίσουν να περνάνε, αυτοί που θα πάρουν άσυλο, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό, παίρνοντας υπόψη ποια ήταν τα υπεσχημένα σε σχέση με τη συμφωνία, από την άποψη των ειδικών και της βοήθειας, δεν έχει υλοποιηθεί με την ταχύτητα που εμείς θα θέλαμε. Εμείς θα είχαμε τη δυνατότητα έναν αριθμό ανθρώπων, όχι ευκαταφρόνητο, από τα νησιά, αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, να τον φέρουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει ένα σχεδιασμός, τον είπε και ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος λέει τα εξής για αυτή την περίοδο: τα κέντρα θα γίνουν πιο μικρά και πιο λίγα, θα είναι τελικά 31-33 και μικρότερα για να είναι διαχειρίσιμα. Συγχρόνως να αυξηθεί η φιλοξενία σε σπίτια και σε ξενοδοχεία που χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καθώς και να αυξηθεί η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε αυτό υπάρχει μεγάλη δυσκολία. Κάνει και ο κύριος Αβραμόπουλος σοβαρές προσπάθειες όπως και ο κύριος Στυλιανίδης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου ορισμένα κέντρα τα οποία υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα καταργηθούν, αυτά ήταν για να αδειάσει η Ειδομένη. Ορισμένα άλλα που, επικρατούν πολύ καλύτερες συνθήκες θα μείνουν, κάποια άλλα θα ανακατασκευαστούν. Εξαιρούμε τη Θράκη και ορισμένους νομούς οι οποίο βρίσκονται στα σύνορα.
Από κει και πέρα, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια κατάσταση, το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε, ώστε κάθε περιοχή να αναλάβει ένα συγκεκριμένο βάρος αν και όταν χρειαστεί, όχι καταναγκαστικά αλλά αυτό πρέπει να το προετοιμάσεις. Το βασικό στοιχείο της προετοιμασίες είναι να αναλάβουν την ευθύνη και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Για τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες:
Ο κύριος Καμμένος έκανε αυτή τη δήλωση σαν πολιτικός αρχηγός και σαν μέλος της κυβέρνησης. Είναι στην πολιτική χρόνια, γνωρίζει πράγματα, κάτι θα θέλει να πει.
Αυτή τη στιγμή η Βουλή έχει αποφασίσει τέσσερα κανάλια συν ΕΡΤ. Θα υπάρχουν και περιφερειακά θα υπάρχουν και ειδικά θεματικά, θα υπάρχουν και καλωδιακά.
Είναι η αρχή της τακτοποίησης, μιας διαδικασίας η οποία όλο αυτό το διάστημα ήταν έωλη, αντισυνταγματική και παράνομη. Τώρα αρχίζει και τακτοποιείται.
Για το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και την παρέμβαση της Κομισιόν:
Η συζήτηση που γίνεται δεν αφορά γενικά την ορθότητα των στοιχείων αλλά αφορά την υπόθεση Γεωργίου εκείνη την περίοδο. Θεωρώ ότι η παρέμβαση που έγινε δεν έπρεπε να γίνει προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά στη Δικαιοσύνη. Αν έχουν κάτι να πάνε εκεί να το πουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου