Ένστολοι: Σώζουν το εφάπαξ- «Πέναλτι» 1,3% για τους νέους συνταξιούχους

Και καλά και κακά νέα προκύπτουν για τους Ένστολους με το νέο Ασφαλιστικό​.
Και αυτό καθώς: α) διασώζεται το εφάπαξ όσων στρατιωτικών βγουν τα αμέσως επόμενα χρόνια στη σύνταξη,

β) ωστόσο μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι αποχωρήσουν με πολλά συντάξιμα χρόνια μετά την 1/1/2015. Σύμφωνα με ειδικούς περί την κοινωνική ασφάλιση, η μείωση για τους δεύτερους, αυτούς δηλαδή που θα αποχωρήσουν μετά το 2015, υπολογίζεται στο 1,3% κατ έτος!
Ειδικότερα το νομοσχέδιο «διασώζει» το εφάπαξ βοήθημα των Ενστόλων που είναι ένα βήμα πριν την σύνταξη ή έχουν ήδη καταθέσει την σχετική αίτηση. Ορίζεται πως για όσους υπέβαλαν αίτηση ως την 31/12/2014 το βοήθημα υπολογίζεται σύμφωνα με τις παλιές, ισχύουσες σήμερα, διατάξεις. Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν αίτηση μετά την 1/1/2015 το βοήθημα υπολογίζεται αθροιστικά: για τον χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 σύμφωνα με το παλιό καθεστώς και για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2015, σύμφωνα με τον νέο μαθηματικό τύπο που εισάγει το νομοσχέδιο (συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης με πλασματικό ποσοστό επιστροφής). Αυτό σημαίνει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις και όσοι αποχωρήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια θα πάρουν εφάπαξ με τον παλιό – σε μεγάλο βαθμό – τρόπο υπολογισμού. Όσο μεγαλώνει το τμήμα του χρόνου ασφάλισης μετά την 1/1/2015 τόσο θα μειώνεται το βοήθημα για τους δικαιούχους. Αυτό ισχύει για στρατιωτικούς (Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) , αστυνομικούς και πυροσβέστες (ΤΕΑΠΑΣΑ) αλλά και λιμενικούς (ΤΑΛΣ).
Όπως ήδη αναφέραμε, ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγάλη ποσοστιαία μείωση του εφάπαξ​, η οποία όμως εφαρμόζεται σταδιακά σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. Όσο περισσότερο απέχει η ημερομηνία διαγραφής από το 2015, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού. Η μείωση σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αναμένεται να είναι περίπου 1,3 % ανά έτος, μετά το 2015. Το παρήγορο είναι ότι δεν προβλέπεται κάποια τροποποίηση αναφορικά με τους μισθολογικούς βαθμούς υπολογισμού του εφάπαξ και επομένως ισχύει το κοινό νομοθετικό πλαίσιο (398/74) που ισχύει και για τους τρεις ειδικούς λογαριασμούς ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ.

Νέες μειώσεις στο Μέρισμα...

Με σημαντικό «ψαλίδι» κινδυνεύει το μέρισμα που εισπράττουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί από τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως «η χορήγηση παροχών χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Με αφορμή αυτή την αποστροφή και την εμμονή των δανειστών με την κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη που σήμερα χρηματοδοτούν τα «ένστολα» Μετοχικά Ταμεία – 4% επί των προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αν συμβεί αυτό τα χορηγούμενα μερίσματα (τουλάχιστον σε Αεροπορία και Ναυτικό) θα πρέπει να ψαλιδιστούν κατά περίπου 25%. Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αναμένεται να αντιμετωπίσει σχετικά μικρότερο πρόβλημα καθώς έχει στην ασφάλισή του μεγάλο μέρος των αστυνομικών. Υπενθυμίζεται πως τα μερίσματα των στρατιωτικών έχουν ήδη μειωθεί κατά περίσσότερο από 40%.

newpost
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά