Προσωπικές σκέψεις...

Δύο θέματα τριγυρίζουν την σκέψη μου. Θέματα της επικαιρότητας. Θέματα απλά και παράλληλα σύνθετα. Θέματα που τους τελευταίους μήνες αποτελούν σημεία αντιπαράθεσης σε άρθρα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
"Μάχες" σχολίων και "πόλεμοι" συζητήσεων βαρύνουν την ατμόσφαιρα της καθημερινότητας των στρατιωτικών (και όχι μόνο).

Ας ασχοληθούμε με αυτά ξεχωριστά, με σειρά τυχαία.

Θέμα πρώτο "ο ....Γραμματέας"

Ακούω, διαβάζω : " ο Τσουκαράκης είναι Στρατιωτικός Δικαστικός Γραμματέας", "είναι άκαπνος", δεν ξέρει από ασκήσεις", "πως θα εκπροσωπήσει εμάς τους (μάχιμους, τέθωρες, ιπτάμενους, πλεύσιμους, κομάντο κτλ)". Πολλά τέτοια "ωραία", λένε κάποιοι στρατιωτικοί και όχι μόνο.
ΚΛΗΣΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ : Αγαπητοί συνάδερφοι και φίλοι των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε θέλετε να το συνειδητοποιήσετε είτε όχι, οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας Χώρας, είναι ένας πολύπλοκος, πολυεπίπεδος και σύνθετος οργανισμός. Την Άμυνα της Χώρας δεν μπορείς να την εξασφαλίσεις μόνο με την "δύναμη του πυρός". Χρειάζεται ένα τεράστιο δίκτυο υποστήριξης των δυνάμεων (των ανθρώπων, αν προτιμάτε) οι οποίες εμπλέκονται άμεσα στην αντιμετώπιση ενός πιθανού εχθρού.
Το δίκτυο υποστήριξης καλύπτεται από τον γενικό όρο Διοικητική Μέριμνα. Για όσους το μάθημα των αρχαίων Ελληνικών δεν ήταν το "φόρτε" τους, ο όρος αποδίδεται στην νέα Ελληνική ως "η φροντίδα της διοικήσεως". Φανταστείτε τα οχήματα, τα άρματα μάχης, τα αεροσκάφη και τα πολεμικά σκάφη χωρίς καύσιμα, φανταστείτε τα όπλα χωρίς πυρομαχικά, τους στρατιώτες χωρίς φαγητό, στολές, υποδήματα, φανταστείτε τους Διοικητές να μην μπορούν να μεταβιβάσουν τις διαταγές στα τμήματά τους, φανταστείτε αρρώστους και τραυματίες χωρίς περίθαλψη, φανταστείτε τους αδικούντες μη κρινόμενους, φανταστείτε τους παραβάτες μην συλλαμβανόμενους, φανταστείτε κατατασσόμενους να αναζητούν τους κατατάσσοντες...... αυτά και άλλα τόσα θα συμβούν αν δεν εργαστούν πολλοί άνθρωποι στους τομείς που απαρτίζουν την Διοικητική Μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Βάζετε ταμπέλες εύκολα, αγαπητοί φίλοι. Αποκαλείτε κάποιους άκαπνους, επειδή "δεν σύρθηκαν στην λάσπη". Ξεχνάτε ότι για να έχει αποτέλεσμα και αντικείμενο το "σύρσιμο στην λάσπη" πρέπει να πρηστούν τα μάτια κάποιον μπροστά σε φωτεινές οθόνες και τόνους εγγράφων. Ειδάλλως, οι κόποι του προσωπικού έμπροσθεν είναι "επί ματαίω".
Υπηρετώ την Διοικητική Μέριμνα ως Αξιωματικός του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών και είμαι περήφανος γι' αυτό. Νιώθω άξιο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και αδερφός με κάθε άλλο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Εάν κάποιος - κάποιοι, θεωρούν ότι είμαι κατώτερος αυτών, εάν θεωρούν συναδέρφους που ασχολούνται με την Διοικητική Μέριμνα κατώτερους, θα ήταν καλύτερα να σκεφτούν τις συνέπειες που θα υπέφερε κάθε σύγχρονος Στρατός (ή Ναυτικό ή Αεροπορία), εάν αυτοί οι συνάδερφοι απουσίαζαν. Είμαστε όλοι κομμάτια της υπέροχης μηχανής των Ενόπλων Δυνάμεων. Όποιο κομμάτι κι αν χαλάσει, επηρεάζεται το σύνολο της λειτουργίας της μηχανής.
Όσο για το αν πρέπει η όχι να εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς... αγαπητοί φίλοι, αν θυμάμαι καλά, κάθε πρόεδρος σωματείου ή συνδέσμου, όπως και κάθε πρόεδρος Περιφερειακής Ενώσεως εκπροσωπεί τα μέλη του σωματείου του. Εκ μέρους των μελών του Σωματείου ομίλησε και ομιλεί. Τα μέλη του Σωματείου τυγχάνει να είναι στρατιωτικοί. Εάν δεν είσαστε μέλος, μην φοβάστε, δεν μίλησε για εσάς. Φυσικά, σε περίπτωση που σας ενοχλούν τα επιτεύγματα του ΣΥΣΜΕΔ (πχ απαλλαγές από υπηρεσία, άδεια άνευ αποδοχών σε γονέα ανηλίκου κτλ) έχετε την διακριτική ευχέρεια να μην κάνετε χρήση αυτών.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι "συνήγορος" του κυρίου Ανχη. Ούτε είναι δεοντολογικά ορθό να κρίνω (θετικά ή αρνητικά) τον οποιοδήποτε ανώτερό μου. Η ηλεκτρονική παραφιλολογία όμως που καλλιεργείτε στις ημέρες μας περί "επιθυμητών και μη εκπροσώπων", με προσβάλλει καθώς καταφέρεται του συνόλου των υπηρετούντων στην Διοικητική Μέριμνα.

Θέμα δεύτερο "η .... διάλυση της πειθαρχίας"

Ποιος είπε, ποιος έγραψε, ποιος υπονόησε ότι αμφισβητείται η πειθαρχία;
Άρθρα επί άρθρων, έντυπα ή ηλεκτρονικά βγαίνουν στην δημοσιότητα καθημερινά, με έμμεσες ή άμεσες δηλώσεις, ότι τα Σωματεία και τα μέλη τους διαταράσσουν την πειθαρχία.
Ας δούμε την έννοια της λέξεως :
πειθαρχία : "η υπακοή σε κανόνες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και τη δράση των ατόμων ενός συνόλου και εξασφαλίζουν την τάξη".

Αγαπητοί φίλοι, οι κανόνες ενός συνόλου, δεν είναι αόριστοι και γενικοί. Είναι καταγεγραμμένοι. Δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Δεν είναι θέμα "επιλογής" άλλοτε να χρησιμοποιούμε τον έναν κανόνα και άλλοτε τον άλλον, κατά το δοκούν και τις επιθυμίες μας. Πρέπει να εφαρμόζονται όλοι ταυτόχρονα.
Οι κανόνες αυτοί ονομάζονται Νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται για όλους και όλοι. Οι Νόμοι, ακόμα και αυτοί που ορίζονται ως Στρατιωτικοί Κανονισμοί, δεν είναι αντικείμενο επιλεκτικής αναφοράς. Δεν ορίζουν αυτά που ο καθένας ορίζει κατά την κρίση του ότι θα έπρεπε να ορίζουν. Είναι γραμμένοι, ψηφισμένοι και δεν υπάρχει "νομίζω".

Το ότι πολλοί "νομίζουν" ότι οι Ενώσεις Στρατιωτικών δεν είναι "σωστές", δεν τις θέτει εκτός Νόμου. Αντίθετα, οι Νόμοι και οι κατάλληλες δικαστικές αρχές που κρίνουν κατά Νόμο, αποφάσισαν ότι οι Ενώσεις πρέπει να υπάρχουν. Όχι απλά και γενικά, αλλά με συγκεκριμένα Καταστατικά που διευκρινίζουν την λειτουργία και τον σκοπό τους.

Φυσικά κάθε Έλλην έχει το δικαίωμα της άποψης του. Όταν όμως η άποψη αυτή δεν συμβαδίζει με τις κατά Νόμον εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις, τότε καλό είναι να υπαναχωρεί.
Φυσικά κάθε Έλλην έχει το δικαίωμα να τηρεί τις όποιες αμφιβολίες του. Αυτό όμως είναι διαφορετικό από το να προσπαθεί να επηρεάσει διάφορους κύκλους εξουσίας, μέσω γνωριμιών και πλήθους δημοσιεύσεων ώστε να διαβάλλει και να παραπλανήσει περί της πραγματικής φύσεως των Ενώσεων Στρατιωτικών.

Ο αγωνιώδης "πόλεμος" ορισμένων κύκλων, οι οποίοι κατά πλειοψηφία δεν έχουν εσωτερική θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις "στόχου ζωής" γι' αυτούς.
Διάφοροι "στρατιωτικοί αναλυτές" και "στρατόφιλοι", παλεύουν να πείσουν ότι οι συμμετέχοντες στις Ενώσεις έχουν την τάδε ή την δείνα ιδεολογία. Παλεύουν να προκαλέσουν την "καταδίκη" των συμμετεχόντων στις Ενώσεις, πάση θυσία, ακόμα και με λασπολογία, παραποίηση ειδήσεων και ψευδής κατηγορίες.

Ως τώρα, οι Ενώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών, έχουν τηρήσει στάση αξιοπρεπή, χωρίς υπερβολές, χωρίς βιαστικές κινήσεις. Οι όποιες διεκδικήσεις, γίνονται εκτός χρόνου υπηρεσίας, μέσω επιστολών ή δικαστικά.
Η συνεχιζόμενη όμως "αντίδραση" των κύκλων που αναφέρθηκα, προκαλεί πλήθος αποριών για τα βαθύτερα αίτια της δράσης τους. Τι σκοπούς υπηρετούν; Ποιο το κέρδος τους; Τι τους κάνει να θεωρούν ότι ωφελούν την Πατρίδα;

Μας κατηγορούν ότι είμαστε λίγοι άρα δεν εκφράζουμε το σύνολο. Μας προκαλούν να δηλώσουμε δημόσια τον αριθμό των μελών μας. Γιατί;
Ποιο Σωματείο με 60 ημέρες ζωής μπορεί να έχει δεκάδες χιλιάδες μέλη;
Μην ρωτάτε πόσοι είμαστε μέλη σήμερα. Ρωτήστε πόσοι έχουν σκοπό να εγγραφούν. Ρωτήστε πόσοι ψάχνουν να μας ρωτήσουν αν όσα δημοσιεύονται για "συνδικαλισμό" και για "κομματικοποίηση" είναι αληθή.
Μας διαβάλουν αναίσχυντα. Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.
Σήμερα είμαστε λίγες χιλιάδες. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στις Περιφερειακές Ενώσεις και την δημιουργία δευτεροβάθμιου συντονιστικού οργάνου, να είσαστε βέβαιοι ότι θα περιλάβουμε την πλειοψηφία του στρατιωτικού προσωπικού, δίνοντας "φωνή" σε προτάσεις και ευκαιρίες επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων. Το γιαπί δείχνει το σχήμα του οικοδομήματος, όχι την λειτουργικότητά του.


Κλείνοντας, καλώ τους συναδέρφους να μην ακούνε τις "σειρήνες". Είμαστε εδώ για να μας ρωτήσετε κάθε απορία. Δεν σας αποκλείουμε. Στεκόμαστε δίπλα σας, περιμένουμε τις ιδέες σας και τις απόψεις σας. Δεν έχετε κάτι να χάσετε. Ίσως να κερδίσετε.

Με εκτίμηση,
Ιωάννης Τσιώλης, Λγος (ΕΜ)
υποψήφιος για το ΔΣ της ΕΣΠΕΠΕΛ

http://espepel.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3455.html
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά