Ήρθε η ώρα να πούμε ΑΡΚΕΤΑ - Μια αισχρή επίθεση‏

Από το Σύνδεσμο Στρατιωτικών Πορτογαλίας

Με την αδιαλλαξία, την αδράνεια και την ανικανότητα που διακρίνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αυτός, χρόνο με το χρόνο, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που επηρεάζουν το στρατιωτικό προσωπικό και έτσι εμποδίζεται η εξεύρεση λύσεων που μπορούν να αντιστρέψουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Η αβεβαιότητα ως προς τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών με βάση τη μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργεί ήδη δυσκολίες στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας στους στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους. Προβλέπεται υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην εξυπηρέτηση των στρατιωτικών που έχουν ανάγκη περίθαλψης, ακριβότερες κοινωνικές υπηρεσίες, υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Οργανισμό Κοινωνικής Δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων (IASFA).

Επίσης με τις αλλαγές που προωθούνται στο νομικό πλαίσιο περί Κατάστασης του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.( EMFAR), όπως: στη μείωση του στρατιωτικού προσωπικού, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την άρση της μονιμότητας, την αλλαγή προς το χειρότερο του συστήματος αξιολόγησης και προαγωγών, την αύξηση του χρόνου υπηρεσίας διαμονής στο στράτευμα, αλλά και το άδικο σύστημα αμοιβών που συνεχίζει να ταλαιπωρεί το προσωπικό, τις περικοπές στα επικουρικά Ταμεία, την αβεβαιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων Συνταξιοδότησης, όλα αυτά δημιουργούν αντικίνητρα στο στρατιωτικό προσωπικό και ένα ισχυρό αίσθημα απογοήτευσης, ανασφάλειας και δυσπιστίας.

Όπως όμως, ποτέ ένα κακό δεν έρχεται μόνο του, έτσι και πάλι οι στρατιωτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα επίθεση στα δικαιώματά τους. Με την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων (AF) έγινε περικοπή 218 εκατομμυρίων Ευρώ κι αυτό έγινε τη στιγμή που οι Ε.Δ. βρίσκονται ήδη στα όριά τους και από την άποψη της επάνδρωσης, αλλά και των διατιθέμενων μέσων.

Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, δεδομένου ότι το επίμαχο ζήτημα δεν είναι τόσο η ανάγκη για μεταρρύθμιση, αλλά μάλλον πως αυτή η μεταρρύθμιση γίνεται σε βάση ασυνεπειών και δυσαρμονιών και ενισχύεται από μια σαφή αντιδραστική ιδεολογική κατεύθυνση. Μια μεταρρύθμιση, που σε πείσμα του Νόμου (3/2001) για την ίδρυση των Στρατιωτικών Επαγγελματικών Ενώσεων (APM), στον οποίο προβλέπεται και η συμβουλευτική υποχρέωση και δικαίωμα για συμβολή στη μελέτη των προβλημάτων που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό και συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας, με στόχο να ακούγεται η φωνή των στρατιωτικών όλων των βαθμίδων. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει ότι οι Ενώσεις (APM) συνεχίζουν να μην καλούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία ή ακόμη, να μην τους παρέχονται σχετικές πληροφορίες.

Όπως και η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται τίμια, αλλά να είναι, έτσι και ένα κράτος δικαίου δεν φτάνει να λέει ότι έχει Συμμετοχική Δημοκρατία, αλλά στην πράξη να περιλαμβάνει όλες τις νόμιμες δυνάμεις που πρέπει να συμμετέχουν στην δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της Πολιτείας, ειδικά όταν πρόκειται για τους στρατιωτικούς που είναι οι εγγυητές της Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

Για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, και μόνο το Μνημόνιο αρκεί για να νομοθετεί, ακόμη και όταν έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, και η " δικτατορία των αριθμών" έχει μεγαλύτερη αξία από την αξιοπρέπεια της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και του Πορτογαλικού Έθνους με τα 900 χρόνια ιστορίας του, κατά την διάρκεια των οποίων οι Ε.Δ. (F.A.) έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Η προτεινόμενη μείωση των 218 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε το Υπουργικό Συμβούλιο των την 9η Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι αυτοί που σήμερα είναι επικεφαλής της Εθνικής Άμυνας δεν έχουν την ελάχιστη γνώση της πραγματικότητας και πως διαβιούμε στις Ε.Δ.. Αγνοούν την τεράστια προσπάθεια που κάνουν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν σ' αυτές για αξιοπρεπή διαβίωση, σε αντίθεση με αυτούς που κυβερνούν.

Ο στρατός συστηματικά βρίσκεται αντιμέτωπος με την "ανάγκη για μείωση των δαπανών ", λες και ο στρατός ήταν μέρος του προβλήματος και όχι η λύση. Ο Σύνδεσμός μας, Associação de Praças, υπέβαλε συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Άμυνας και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις:

Πώς είναι δυνατόν να μειώνεται το προσωπικό και να διατηρείτε το επιχειρησιακό επίπεδο που απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία των Ε.Δ.;

Πώς είναι δυνατόν να μειώνονται οι λειτουργικές δαπάνες και να διατηρείται η αναγκαία εκπαίδευση που απαιτείται, για την αποτελεσματική εκτέλεση των επιχειρησιακών αποστολών των Ε.Δ. σε γη, θάλασσα και αέρα;

Πώς είναι δυνατό να μειώνεται ο αριθμός των ανδρών και των γυναικών που υπηρετούν στις Ε.Δ. και να υπάρχει μια αποδοτική και αποτελεσματική εποπτεία της Πορτογαλικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ZEE). Πώς είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί η προβλεπόμενη αύξηση απειλών στην Ηπειρωτική πλατφόρμα μας;

Είναι οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί οι οποίοι έχουν την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μας έφεραν σε αυτό το σημείο. Οι Στρατιωτικοί και οι απλοί οπλίτες των Πορτογαλικών Ε.Δ. (FA), ποτέ δεν αποποιήθηκαν των ευθυνών για θυσίες προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των διαδοχικών λαθών από εκείνους που κυβέρνησαν. Αλλά ήρθε η ώρα να πούμε ΑΡΚΕΤΑ!

Το προσωπικό των Πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να συγχωρήσει άλλη μια ακόμα αισχρή επίθεση κατά των στρατιωτικών, επίθεση που δεν είναι σύννομη και παραβαίνει την ομαλή λειτουργία των Πορτογαλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Οι αγώνες δεν κερδίζονται πάντα, αλλά ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΟΥΝ, ΠΑΝΤΑ ΧΑΝΟΥΝ!"

Λισσαβώνα, 19 Φεβρουαρίου, 2013

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά