«Μανούβρες» για την αναβάθμιση των πιο σύγχρονων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού



Το υποβρύχιο «Πιπίνος», Type 214Το υποβρύχιο «Πιπίνος», Type 214


Κινητικότητα για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν το Πολεμικό Ναυτικό, τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 (κλάση «Παπανικολής») υποδεικνύουν πρόσφατες εξελίξεις.

Την Πέμπτη 10 Ιουλίου υπεγράφη σχετικό μνημόνιο συνεργασίας (MoU) μεταξύ της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία) για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων υποβρυχίων. Η τελετή έγινε στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, με το MoU να υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και τον Thomas Fred Keupp από πλευράς της TKMS, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων- μεταξύ των οποίων ο Dr. Vik, Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής της Γερμανίας, και ο Έλληνας ομόλογός του, κ. Μ. Σπινέλης, Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθώς και αντιπρόσωποι ελληνικών αμυντικών εταιρειών που διατηρούν συνεργασία με γερμανικές εταιρείες και θεσμούς.

Το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε και στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Διευθυντή Πολιτικής Ασφαλείας & Άμυνας της Γερμανίας, Dr. Jasper Wieck, ο οποίος είχε συνάντηση στις 11 Ιουλίου με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη.






Υπενθυμίζεται πως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν κατασκευαστεί τα τρία από τα τέσσερα υποβρύχια της κλάσης (το πρώτο, ο «Παπανικολής», είχε ναυπηγηθεί στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο). Επίσης, στον Σκαραμαγκά είχε λάβει χώρα και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής Neptune II του υποβρυχίου «Ωκεανός»- τα τέσσερα Type 214 («Παπανικολής», «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης») και ο εκσυγχρονισμένος «Ωκεανός» είναι τα πιο σύγχρονα υποβρύχια που διαθέτει το ΠΝ. Ο «Ωκεανός» δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί ξανά, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των 214: Ο γενικότερος άτυπος «κανόνας» είναι πως ένα σκάφος εκσυγχρονίζεται περίπου στην 20ετία, προκειμένου να αποκτήσει άλλα περίπου 20 χρόνια υπηρεσίας. Στην περίπτωση των Type 214, η αναβάθμιση θα αφορά κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και αισθητήρες, καθώς και το σύστημα μάχης. Υπενθυμίζεται πως τα ελληνικά υποβρύχια ήδη αποκτούν - μετά από πολλές καθυστερήσεις- τορπίλες βαρέος τύπου, που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους.






Η ThyssenKrupp Marine Systems θεωρείται «φαβορί» ως προς την αναβάθμιση του ελληνικού υποβρύχιου στόλου- τόσο για την αναβάθμιση των Type 214, όσο και για την προαναγγελθείσα προμήθεια νέων υποβρυχίων. Προσφέρει τις κλάσεις 214, 212Α, 209/1400mod, Dolphin (χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ)- ενώ σε αυτά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί το Type 218 της Σιγκαπούρης, που βασίζεται στο 214, με χαρακτηριστικά του 212. Κύριο πλεονέκτημα της γερμανικής επιλογής είναι πως είναι οικεία στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε κάθε επίπεδο, δεδομένου ότι τα πρώτα Type 209 εντάχθηκαν στο ΠΝ τη δεκαετία του 1970 και ότι ο όλος ο υποβρύχιος στόλος εδώ και δεκαετίες είναι της ίδιας γερμανικής «οικογένειας». Ως μειονέκτημα εκλαμβάνεται η προβληματική εμπειρία από την ολοκλήρωση και ένταξη σε υπηρεσία των Type 214, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση, με τα υποβρύχια να ολοκληρώνονται από το ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά από σειρά αντιδικιών και «περιπετειών».


Huffington Post

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά