Οι Ελληνες Διαβιβαστές στο ΝΑΤΟ:


Οι Ελληνες Διαβιβαστές στο ΝΑΤΟ:
Οι απαρχές της οργανωμένης διαχείρισης των επικοινωνιών στο ΝΑΤΟ τοποθετούνται στη δεκαετία του 1950, με την ανάγκη εναρμονισμένων και ασφαλών συστημάτων ΔΒ μεταξύ των κρατών-μελών.
Τότε ξεκίνησε η μελέτη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Επικοινωνιών ΝΑΤΟ (NICS: NATO Integrated Communications System), που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το 1964. Περιελάμβανε τα εξής υποσυστήματα:
το TARE (Tape Automatic Relay Equipment), το αυτόματο σύστημα διανομής σημάτων τηλετύπου, 
το IVSN (Initial Voice System Network), ένα εσωτερικό σύστημα τηλεφωνικής επικοινωνίας, αντίστοιχο με το εθνικό μας ΕΨΑΔ. 
Ως φορείς των κυκλωμάτων τηλετύπων και φωνής ήταν δεσμευμένες γραμμές ΟΤΕ, αλλά κυρίως το δίκτυο που ονομάστηκε Τροποσφαιρικό Σύστημα ACE HIGH και το δορυφορικό σύστημα NATO SATCOM (από το 1971).

Όλες αυτές οι επικοινωνίες λειτουργούσαν σε κάθε χώρα της Συμμαχίας με την ευθύνη των LCO (Local Control Organization), δηλαδή Ταγμάτων Επικοινωνιών, που υπήρχαν ένα ή δύο σε κάθε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Σε κάθε LCO υπήρχε και το TCF (Technical Control Facility) με αρμοδιότητα τη λειτουργία των κρυπτοσυσκευών, την παρακολούθηση της ποιότητας των κυκλωμάτων και την άρση βλαβών.

Η κεντρική διοίκηση όλων των συστημάτων ασκούνταν από την NICS COA (NICS Central Operating Authority) με έδρα το SHAPE στη Μονς του Βελγίου.

Στην Ελλάδα, η έδρα του "LCO Αθηνών" ήταν στο υπόγειο ναυτικό στρατηγείο του ΣΔΑΜ στην Αγία Παρασκευή, με τον δορυφορικό σταθμό F-11 στην Αταλάντη. Οι σταθμοί του τροποσφαιρικού ACE HIGH είχαν εγκατασταθεί σε κορυφές βουνών: στο Πεντελικό, στον Αίνο Κεφαλλονιάς, στο Πήλιο, στο Βίτσι, στον Ίσμαρο και στον Ζήρο στην Κρήτη. Από την Κεφαλλονιά συνδεόταν με την Ιταλία στο Μόντε Μανκούζο και από το Πεντελικό με την Τουρκία στη Σμύρνη.

Αυτή η δομή παρέμεινε μέχρι το 1992, οπότε με την αναδιοργάνωση του ΝΑΤΟ, λόγω της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου και της διάλυσης του σοβιετικού συνασπισμού αλλά και της εισόδου στη ψηφιακή εποχή, τα αναλογικά συστήματα σταδιακά αποσύρθηκαν (Νοέμβριος 1995) και αντικαταστάθηκαν από άλλα εμπορικού τύπου.

Όλες αυτές οι ΝΑΤΟικές Μονάδες ΔΒ ήταν διαρκώς επανδρωμένες με περίπου 600 συνολικά Έλληνες Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς και από τους τρεις Κλάδους ΕΔ, οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε θέματα ειδικότητας τους στο Σχολείο Επικοινωνιών ΝΑΤΟ στην πόλη Λατίνα της Ιταλίας.

Το σύστημα λειτούργησε έτσι από το 1964 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Την NICS COA ακολούθησε η συγκρότηση της NACOSA (NATO CIS Operating and Support Agency) το 1993.

Ωστόσο, η σημερινή μορφή του οργανισμού εδραιώθηκε το 2012 με τη δημιουργία του NCIA (NATO Communications and Information Agency), στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των διοικητικών και τεχνολογικών δομών της Συμμαχίας. Το NCIA, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση διαφόρων προηγούμενων οργανισμών του ΝΑΤΟ που ασχολούνταν με τηλεπικοινωνίες, πληροφοριακά συστήματα και υποστήριξη επιχειρήσεων, όπως του NATO C3 Agency (NC3A), του NATO CIS Services Agency (NCSA) και άλλων τεχνικών κέντρων.

Το NCIA, με έδρα στις Βρυξέλλες και παρουσία σε πολλές χώρες, είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη των συμμαχικών επικοινωνιακών, πληροφοριακών και κυβερνοτεχνολογικών υποδομών, διασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα και την κυβερνοασφάλεια μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας. Το NCIA είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και λειτουργία του NATO Cyber Security Centre (NCSC) και NATO SATCOM Operations Centre (NSATOC) στο Βέλγιο.

Σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια και η αξιοπιστία της πληροφορίας είναι καθοριστικής σημασίας, η συμβολή του NCIA στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και συνοχής της Συμμαχίας είναι κομβική. Η στρατηγική του σημασία αναδεικνύεται καθημερινά σε ασκήσεις, επιχειρήσεις και κρίσιμες αποστολές του ΝΑΤΟ.

Τονίζεται ότι και με την τωρινή οργάνωση του NCIA, στην Ελλάδα λειτουργεί στην Αταλάντη ένας εκ των τεσσάρων δορυφορικών σταθμών του ΝΑΤΟ. Οι άλλοι τρεις βρίσκονται στο Βέλγιο (Κέστερ), την Ιταλία (Βερόνα) και την Τουρκία (Σμύρνη). Επίσης, στην Αθήνα (Αγ. Παρασκευή) υπάρχει το NCIA CSU Athens για την υποστήριξη κυρίως Ναυτικών Δυνάμεων. Κλιμάκια του NCIA αναπτύσσονται και υποστηρίζουν το NRDC-GR της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια μεγάλων ασκήσεων και αξιολογήσεων.

Με υπερηφάνεια σημειώνουμε ότι στελέχη του Όπλου των Διαβιβάσεων (συμπεριλαμβανομένου του κ. Α/ΓΕΕΘΑ Στατηγού Χούπη Δημητρίου), αλλά και αξιωματικοί όλων των Κλάδων υπηρέτησαν και συνεχίζουν ως ε.α. να υπηρετούν στο NCIA, συνεισφέροντας με τεχνογνωσία, επαγγελματισμό και ήθος σε τεχνικά έργα αιχμής, όπως η διασφάλιση της κυβερνοπληροφορίας, η ανάπτυξη προτύπων διαλειτουργικότητας και η επιχειρησιακή υποστήριξη πολυεθνικών δυνάμεων.

Η παρουσία των Ελλήνων Διαβιβαστών σε αυτό το ιδιαίτερα απαιτητικό και στρατηγικά κρίσιμο περιβάλλον επιβεβαιώνει τη διαχρονική αξία του Όπλου μας και αναδεικνύει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο της Συμμαχίας στον τεχνολογικό και επιχειρησιακό τομέα.

Ως Σύνδεσμος Αποστράτων Αξκών ΔΒ, εκφράζουμε την εκτίμηση και την περηφάνια μας για τα στελέχη μας που τιμούν το Όπλο των Διαβιβάσεων, αλλά και για όλους τους Αξιωματικούς ε.α. - ε.ε. του NCIA που προβάλλουν τις αξίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαβιβάσεων

Ταξχος ε.α. Χρ. Νοταρίδης, Πρόεδρος ΕΕ/ΣΑΑΔΒ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά