Μπήκαμε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Οι φοιτητές που οδηγούν το Πολεμικό Ναυτικό στη νέα εποχή






Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποτελεί το φυτώριο των Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, που εδώ και 180 χρόνια υπερασπίζονται τις θάλασσες μας, και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση των νησιών μας.


Κάποτε, η εκπαίδευση γινόταν εν πλω σε αγκυροβολημένα πλοία, ωστόσο τον τελευταίο αιώνα οι ναυτικοί δόκιμοι, διαβιούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Βασσάνειου Ιδρύματος, που βρίσκονται στον Πειραιά.




«Μια Ημέρα Εύελπις»: Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Εκεί βρέθηκε το Newsbomb και πραγματοποίησε ρεπορτάζ, καταγράφοντας μέρος της εκπαίδευσης, συνομιλώντας με τους νεαρούς και ενθουσιώδεις -άνδρες και γυναίκες- ναυτικούς δόκιμους, καθώς και με τον διοικητή της Σχολής, υποναύαρχο Σταύρο Καρλατήρα.


Δείτε το ρεπορτάζ:


Η απαιτητική, όσο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εκπαίδευση των δοκίμων, οι οποίοι επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη σχολή μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, διαρκεί όπως και στις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές 4 χρόνια, και οι σπουδαστές είναι εσώκλειστοι στη σχολή, με εξόδους κάθε σαββατοκύριακο αλλά και μέσα στην εβδομάδα.

Στόχος είναι και η προσαρμογή τους στις συνθήκες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, πραγματοποιώντας μεγάλα ή μικρότερα ταξίδια με τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, όπου και για όσο απαιτηθεί.



Αυτό, δεν φαίνεται να τους ενοχλεί καθόλου, καθώς όπως αναφέρουν στο Newsbomb, τα οφέλη από τις γνώσεις που αποκτούν, η προοπτική της καριέρας στη θάλασσα, οι δυνατότητες εξέλιξης αλλά και το αίσθημα προσφοράς στην πατρίδα, όπως έκαναν ο Μιαούλης, ο Κανάρης και ο Θεμιστοκλής, ανδριάντες των οποίων κοσμούν τους χώρους της Σχολής, υπερβαίνουν την οποιαδήποτε δυσκολία ή θυσία.





Μαζί τους, συμφωνεί και ο διοικητής τους, ο υποναύαρχος Σταύρος Καρλατήρας, ο οποίος αναλύει τους λόγους που συστήνει σε κάθε ενδιαφερόμενο νέο και νέα που τελειώνουν το σχολείο, να προτιμήσουν τη Σχολή.

Η ακαδημαϊκή, μηχανική και στρατιωτική εκπαίδευση συνδυάζονται αρμονικά στο πρόγραμμα των σπουδών, προσφέροντας όλα τα κατάλληλα εφόδια στους δόκιμους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους αλλά και αμέσως μετά την ορκωμοσία τους ως Σημαιοφόροι αρχίζουν και αποκτούν την αναγκαία εμπειρία για να ανταποκριθούν στο έργο τους.



Οι 284 δόκιμοι που φοιτούν αυτή τη στιγμή στη σχολή -με το 20% από αυτούς να είναι γυναίκες- χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατευθύνσεις, τους μάχιμους και τους μηχανικούς. Πρόκειται για τους δύο απαραίτητους ρόλους για τη λειτουργία των πολεμικών πλοίων, με την εκπαίδευση ουσιαστικά να είναι δια βίου, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, μαζί με τις μηχανές, τα οπλικά συστήματα και τα ραντάρ του πλοίου. Στη συνέχεια, οι νέοι αξιωματικοί μπορεί να μεταπηδήσουν στα υποβρύχια, στον χειρισμό ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων του ΠΝ ή και στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ μπορούν να υπηρετήσουν και στο εξωτερικό, σε διάφορες θέσεις και ρόλους που σχετίζονται με τον διεθνή ρόλο της χώρας μας και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Η εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται, μαζί με τις νέες προσκτήσεις σκαφών που φέρνουν νέα νοοτροπία στο Πολεμικό Ναυτικό. Με τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra που σύντομα θα αποκτήσουμε, θα επέλθει και η εκ νέου αναβαθμισμένη εκπαίδευση ώστε οι αυριανοί αξιωματικοί να υιοθετήσουν τη νέα τεχνολογία και τις απαιτήσεις που αυτή επιβάλλει στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιοποίησης των νέων σκαφών», υπογραμμίζει ο διοικητής της σχολής.

Μια πρόκληση, είναι το μειωμένο ενδιαφέρον των νέων αλλά και οι παραιτήσεις στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που μπορεί να υπονομεύει το αξιόμαχο του στόλου μας. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια αυτό να αντιμετωπιστεί, με ενέργειες όπως η μεγάλη αύξηση στους μισθούς και στα επιδόματα ήδη από την πρώτη ημέρα της φοίτησης και την παροχή κινήτρων. Στόχος η προσέλκυση περίπου 100 εισακτέων το κάθε έτος, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.

Δείτε εδώ το ρεπορτάζ για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά