Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην τιμητική έκδήλωση μνήμης του πρώτου πεσόντα Ήρωα Αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, στην Κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης.
Ο Γρηγόριος Βαλκανάς – Σμηνίας (Ι), ο οποίος καταγόταν από την Τοπική Κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης, ήταν ο πρώτος πιλότος καμικάζι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θυσιάστηκε ηρωικά για την πατρίδα σε αερομαχία την 18η Νοεμβρίου 1940 στην Κορυτσά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο Συνταγματάρχης Πεζικού κ. Παντελής Καπράλος Υποδιοικητής ΔΙΚΕ, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σκαντζός, εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο Αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Γιαννουδάκης Π.Ν. Ναυτικός Διοικητής Ιουνίου, εκ μέρους του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ο Σμήναρχος κ. Παύλος Κανάτας, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Σιέμπος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αντώνης Κυριακόπουλος, Σπύρος Τσιριγώτης, Γιώργος Μαρκολιάς, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης Αντισμήναρχος Δημήτρης Φωτόπουλος, ο Υπαστυνόμος Β’ κ. Γεώργιος Λειβαδίτης, ο Αντιπύραρχος κ. Χρηστος Μπουντούρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χράνων κ. Φώτιος Σίκαλης, εκ μέρους της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Παραρτήματος Καλαμάτας ο Σμήναρχος κ. Ιωάννης Σαμπαζιώτης, μέλη της οικογένειας του Ήρωα Αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες.
Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική Μεγαλόπολης.
Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στον χαιρετισμό του ανέφερε:
Στην κοινωνική συνείδηση και την ιστορική μνήμη, το Έπος του ’40 είναι συνυφασμένο με τις ηρωικές μάχες που έδωσε ο Στρατός Ξηράς στα βουνά της βορείου Ηπείρου, κατορθώνοντας ουσιαστικά την πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ωστόσο, στη «συγγραφή» αυτών των ιστορικών σελίδων του έθνους μας συνέβαλαν καθοριστικά και τα άλλα δύο σώματα των ελληνικών δυνάμεων, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία.
Η δράση της τελευταίας ίσως να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, πιθανόν λόγω των σαφώς μικρότερων δυνάμεων που διέθετε τότε η χώρα μας, ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία, ιπτάμενοι και τεχνικοί, επιχείρησε επάξια σε όλα τα μέτωπα, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.
Στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας ανήκει και ο συμπατριώτης μας αεροπόρος Γρηγόριος Βαλκανάς από τους Χράνους Μεγαλόπολης.
Ακριβώς πριν από 81 χρόνια, στις 18 Νοεμβρίου 1940, ο μόλις 24 ετών αεροπόρος Γρηγόριος Βαλκανάς, σε διατεταγμένη αποστολή περιπολίας με αεροπλάνο της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη στη ΒΑ Κορυτσά. Όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά που έβαλε κατά των εχθρών, εμβόλισε με το αεροπλάνο του ιταλικό καταδιωκτικό, με αποτέλεσμα αμφότερα τα αεροπλάνα να πιάσουν φωτιά και τα πληρώματά τους να χάσουν τη ζωή τους.
Με την υπέρτατη ηρωική πράξη του αψήφησε το θάνατο, έδωσε τη ζωή του κυριολεκτικά στο άνθος της ηλικίας του, για να υπηρετήσει την Πατρίδα του, για να υπερασπισθεί την Ελευθερία.
Κλείνοντας πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίον θυσιάσθηκε προκαλεί δέος. Το μεγαλείο του ηρωϊσμού του επιτρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτόν όλοι μας, πέρα από τους συγγενείς του. Δε χωρούν περισσότερα λόγια. Αρκεί η σιωπή μας ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού.
Αιωνία η μνήμη του. Αθάνατος.
Εκ του Δήμου
About Newsroom
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου