Όταν τα Rafale βγουν στο Αιγαίο

 Όταν τα Rafale βγουν στο Αιγαίο | tovima.gr

Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου τέσσερα γαλλικά Rafale της Διοίκησης της Αrmee de L’air αναμένεται να πετάξουν στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας. Την ίδια περίοδο θα πετάξουν σε σχηματισμούς μαζί τα ελληνικά μαχητικά και στον ουρανό του Αιγαίου. Θα είναι η πρώτη φορά που τα γαλλικά Rafale λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία απόκτησής τους (σ.σ. η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή την Πέμπτη) θα σταθμεύσουν στην Τανάγρα και θα μετάσχουν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με ελληνικά Mirage 20005 και με F-16 στο Αιγαίο. Οι Γάλλοι έρχονται στην Τανάγρα, μεταφέροντας μαζί τους και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για υποστήριξη των Rafale καθώς και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού για ασκήσεις ανεφοδιασμού στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με τα ελληνικά μαχητικά. Θα παρουσιάσουν στους Έλληνες πιλότους σε real time και στο Αιγαίο μερικές από τις δυνατότητες των Rafale.


***

Οι πτήσεις στην εθνική επέτειο

Αλλά η εμφάνιση των Rafale στους ελληνικούς ουρανούς (έως την απόκτησή τους) δεν σταματά εδώ. Μαθαίνω ότι κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, μπορεί η παρέλαση να μην πραγματοποιηθεί, λόγω της πανδημίας, αλλά τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετάξουν πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Έχουν προσκληθεί να πετάξουν εκείνη την ημέρα πάνω από την Αθήνα και άλλα τέσσερα Rafale με Γάλλους πιλότους μετέχοντας και αυτοί στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

***

Έρχονται και τα Σαουδαραβικά F-15

Η παρουσία όμως στην Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς άλλων χωρών θα συνεχισθεί για όλο το 2021. Σε λίγες ημέρες έρχονται στη Σούδα τα Σαουδαραβικά F-15 για κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά μαχητικά, ενώ κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος», έχουν προγραμματισθεί και κοινές πτήσεις ισραηλινών F-35 με ελληνικά F-16 . Μαθαίνω επίσης ότι στη Σαουδική Αραβία θα έχουν σε λίγες εβδομάδες σημαντικές συναντήσεις για την άμυνα των δύο χωρών τόσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

***

Να σταματήσουμε τις κουμπάρες με τους Τούρκους

Ο Πρωθυπουργός με τη φράση «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο», υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα αναμένει την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για το 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, με βασικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

***

Ο Τσιόδρας στο Μαξίμου

Το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (με μάσκα βεβαίως). Αφού έκανε το (προβλεπόμενο) rapid test (ουδείς εισέρχεται στο Μαξίμου χωρίς τεστ, είτε είναι εκεί ο Πρωθυπουργός είτε όχι) κατευθύνθηκε στον πρώτο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και είχε μαζί του συνεργασία επί δύο ώρες.

Ο Πρωθυπουργός εκείνη την ώρα απουσίαζε στην Πορτογαλία. Τώρα θα πείτε τι είδους συνεργασία. Τη ονόμασαν «προβλεπτική». Δηλαδή με διάφορες μεθόδους και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, ο κ. καθηγητής προέβλεψε την εξέλιξη σε βάθος χρόνου της πανδημίας. Λεπτομέρειες δυστυχώς δεν μου είπαν αν και θα είχαν ενδιαφέρον. Το μόνον που μου αποκάλυψαν είναι ότι «ο κ. καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος». Όταν ρώτησα εάν το καλοκαίρι θα πάρουμε ένα μέρος των ζωών μας πίσω, η απάντηση ήταν «εξαρτάται».

***

Δεν είμαστε πλιατσικολόγοι ούτε λαθρεπιβάτες

Δεν υπάρχει περίπτωση, μαθαίνω να αγοράσουμε ή να αναζητήσουμε εμβόλια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως μου είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «εμείς πλιατσικολόγοι δεν θα γίνουμε, ούτε λαθρεπιβάτες, ούτε αποβράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα διατηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Προέβλεψε μάλιστα ότι όσες χώρες το επιχειρήσουν να βρουν εμβόλια εκτός από τα συμφωνηθέντα θα δημιουργήσουν σοβαρότατο πρόβλημα εντός της ευρωπαϊκής οικογενείας».

***

Εμβόλια για 15 εκατ. Έλληνες

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 17:00 της Δευτέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σημείωσε πως η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού έως αυτή την ώρα ανέρχεται σε 0,46%. Αναφερόμενος στις αγορές εμβολίων της Ελλάδας μέσω της ΕΕ, επεσήμανε πως στη χώρα μας αντιστοιχεί το 2,36% των ευρωπαϊκών εμβολίων, κάτι που καθορίζεται ανάλογα με τον πληθυσμό. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Ελλάδα προχώρησε σε όλες τις αναγκαίες συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών.

***

Tι περιμένει η Ελλάδα σε εμβόλια

Η χώρα μας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, έχει παραλάβει μέχρι τώρα 165.600 δόσεις του εμβολίου Comirnaty των Pfizer/BioNTech. Εως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να παραληφθούν άλλες 347.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις. Στα τέλη Μαρτίου οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις, ενώ αυτός ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. για επιπλέον 300 εκατομμύρια δόσεις του Comirnaty.

Στις προαναφερόμενες δόσεις θα προστεθούν και 240.000 του εμβολίου της Moderna, με χρόνο παράδοσης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την έγκριση του εμβολίου AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, που αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, η χώρα μας θα παραλάβει 500.000 δόσεις. Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παραγωγής των εμβολίων, η Ελλάδα θα παραλάβει άλλες 800.000 δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο δόσεις τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson, από το οποίο η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα παραλάβει περίπου 9,6 εκατομμύρια εμβόλια

***

Τα πρώτα της Moderna

Την Τετάρτη αναμένονται στην χώρα μας και τα εμβόλια της αμερικανικής εταιρίας Moderna. Δυστυχώς όμως, σε πρώτη φάση, θα είναι λίγα. Να σκεφτείτε ότι όλο τον Ιανουάριο αναμένονται να παραληφθούν μόνον 20.000 εμβόλια. Και σε αυτό το εμβόλιο απαιτούνται δύο δόσεις.

***

Ο Βορίδης απαντά στον Πολάκη

«Οι απόδημοι θα ψηφίσουν. Μην σας πιάνει αγωνία». Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «ανάμεσα στους Έλληνες ομογενείς λειτουργούν ακροδεξιά και εθνικιστικά δίκτυα».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέφερε, για το θέμα: «Θα ψηφίσουν καθώς υπάρχει απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Εμείς θα οργανώσουμε την συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία. Ξέρω ότι θλίβεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτή είναι η απόφαση του κοινοβουλίου. Είπε ο κ. Πολάκης ότι οι απόδημοι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και επειδή δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έβαλε τον Βορίδη να τους οργανώσει. Όμως, ο κ. Πολάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει ότι ασχέτως με την συμμετοχή των απόδημων, δεν θα κερδίσουν τις εκλογές γιατί δεν τους θέλει ο κόσμος». Ο κ. Πολάκης είπε στον Μάκη Βορίδη «εσείς μπήκατε υπουργός Εσωτερικών για να ετοιμάσετε τις επόμενες εκλογές, με τη φιλοδοξία ότι κινητοποιώντας τα εθνικιστικά-ακροδεξιά δίκτυα της ομογένειας θα μπορέσετε να επιτύχετε διαφορά επιστολικών ψήφων, που θα επιτρέψει είτε την οριακή σας νίκη, είτε την όχι συντριπτική σας ήττα», προσβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τους Έλληνες ομογενείς ανά τον κόσμο. Μια δήλωση που προκάλεσε και την αντίδραση της ΝΔ.

***

Τι βρήκαμε στη βιβλιοθήκη του Πρωθυπουργού

Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία. Αυτή με τον Πρωθυπουργό να συνομιλεί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Η συνομιλία έγινε στην οικία του κ. Μητσοτάκη, μπροστά από τη βιβλιοθήκη που διατηρεί ο Πρωθυπουργός. Κοιτάζοντας τα βιβλία που έχει στη βιβλιοθήκη του βγαίνουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τη συλλογή βιβλίων που διαθέτει ο Πρωθυπουργός.

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τα πιο πολλά είναι Λευκώματα: Ξεχωρίζουν βιβλία για το Βυζάντιο The Glory of Byzantium (Λεύκωμα από την ομότιτλη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, Civilization Byzantina του Steven Rusinman) καθώς και ένας τόμος για τη «Μακεδονία».

Διακρίνονται επίσης λευκώματα για τους εικαστικούς: Έλληνες : Νίκος Εγγονόπουλος, Γκίκας, Τάκις, Λάππας, Σκουλάκης, Κουνέλης, Ανδρέου τα περισσότερα εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη. Toν τόμο με τα έργα του Μουσείου Φρυσίρα. Τον τόμο για τα 40χρονα του περιοδικού Αρχιτεκτονικά Θέματα.
Ξένους : Mark Rothko, Keith Haring, Helmut Middendorf, Tadashi Kawamata

Ακόμα μια έκδοση του Art Book. Ένα τόμο με τα έργα της περίφημης Uffizi gallery της Φλωρεντίας.

Φυσιολατρικά άλμπουμ (αυτά που οι Εγγλέζοι ονομάζουν… «coffee table») για τους Ωκεανούς, τα δάση της γης, τα Ιμαλάια κ.λπ.

tovima.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά