Η κατασκευή της γέφυρας Bailey στη γέφυρα Καραϊσκάκη από το 724 ΤΜΧ (video)

 


Η κατασκευή της γέφυρας Bailey στη γέφυρα Καραϊσκάκη από το 724 ΤΜΧ (video)

Η κατασκευή της γέφυρας Bailey στη γέφυρα Καραϊσκάκη από το 724 ΤΜΧ (video)

Οκτώβρης 2020

Η γέφυρα Καραϊσκάκη, 2χλμ έξω από το Μουζάκι προς Λίμνη Πλαστήρα, έχει καταστραφεί από τον “Ιανό”. Το 724 Τάγμα Μηχανικού από τους Τοξότες Ξάνθης καλείται να κατασκευάσει μία προσωρινή γέφυρα τύπου Bailey. Σε κανονικές συνθήκες η κατασκευή θα είχε τελειώσει σε πέντε μέρες. Όμως, η διαφορά ύψους από την μία πλευρά στην άλλη, καθυστερεί την κατασκευή τέσσερις επιλέον μέρες. Για πρώτη φορά οι μηχανικοί του 724 ΤΜΧ χρησιμοποιούν μεθόδους που μόνο στη θεωρία είχαν εκπαιδευτεί.

Σύντομη Ιστορική Αναφορά

Ο τύπος γέφυρας Bailey αναπτύχθηκε από τον Sir Donald Bailey, μέλος του πολιτικού προσωπικού του Βρετανικού Στρατού, κατά την διάρκεια του Β ΠΠ. Αν και θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί πως υπήρχαν προγενέστεροι τύποι γεφυρών παρόμοιοι με αυτόν της Bailey, ο Bailey τυποποίησε την κατασκευή της γέφυρας σε τέτοιο βαθμό που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους Στρατηγούς Eisenhower και Montgomery, των οποίων το έργο κατά την προέλασή τους στην ηπειρωτική Ευρώπη διευκολύνθηκε σημαντικά.

Η γέφυρα αποτελείται από συγκολλητά τμήματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω πείρων και κοχλιών ώστε να είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση και επανάχρησή τους. Το βαρύτερο στοιχείο έχει τέτοιο βάρος ώστε να μπορεί να μεταφερθεί από 6 στρατιώτες και ολόκληρη η γέφυρα μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς την χρήση μηχανημάτων. Ανάλογα με το πλήθος των δικτυωμάτων (από 1 έως 3) και το πλήθος των ορόφων (από 1 έως 3) η γέφυρα μπορεί να καλύψει ανοίγματα διαφόρων μηκών με μέγιστο αυτό των περίπου 70 μέτρων.

Από το αρχικό προσομοίωμα του Bailey, ο τύπος της γέφυρας έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές κυρίως από τον Αγγλικό και Αμερικανικό Στρατό. Οι γέφυρες τύπου Bailey χρησιμοποιούνται εκτενώς ακόμα και σήμερα και κατασκευάζονται όχι μόνο από στρατιωτικό προσωπικό αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες. Σε περιπτώσεις κυρίως έκτακτων αναγκών, η τυποποιημένη μορφή, η ταχύτητα ανέγερσης και η επάρκεια τέτοιων γεφυρών τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές λύσεις.

Η γέφυρα τύπου Bailey

Η γέφυρα τύπου Bailey που γεφυρώνει το κενό που κάλυπτε η κατεστραμμένη πλέον από την θεομηνία του «Ιανού» γέφυρα Καραϊσκάκη κατασκευάστηκε από το 724 Τάγμα Μηχανικού με έδρα τους Τοξότες της Ξάνθης στα μέσα του Οκτωβρίου 2020. Αποτελείται από 14 στοιχεία (μήκους 10 ποδών το καθένα), έχει συνολικό μήκος 42.67m και πλάτος 3.8m (μονής κυκλοφορίας). Αποτελείται από 2 δικτυώματα και 2 ορόφους, φέρει την ονομασία Διπλή-Διπλή (D-D) και έχει φέρουσα ικανότητα 30 τόννων χωρίς προυποθέσεις. Η γέφυρα πέραν των στοιχείων που προαναφέρθηκαν αποτελείται από τα μεταλλικά στοιχεία καταστρώματος, τις διαδοκίδες, τους αντιανέμιους συνδέσμους όπως και πλήθος άλλων μεταλλικών στοιχείων που εξασφαλίζουν την απαραίτητη δυσκαμψία και αντοχή.

Τυπικά, τέτοιου είδους γέφυρες κατασκευάζονται σταδιακά στην μια πλευρά του κωλύματος και προωθούνται με χρήση κατάλληλων αντίβαρων στην απέναντι πλευρά. Όπως γίνεται κατανοητό, η κατασκευή και προώθηση από την μια πλευρά του κωλύματος απαιτεί επαρκή χώρο. Ο απαιτούμενος χώρος δεν ήταν διαθέσιμος στην περίπτωση της γέφυρας Καραϊσκάκη και συνεπώς το προσωπικό έπρεπε να κάνει χρήση των εξειδικευμένων γνώσεών του προκειμένου η προώθηση να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο. Το προεξέχον τμήμα, όπως φαίνεται και σε πλάνα του βίντεο, αποτελείται από έναν όροφο και ένα δικτύωμα ώστε το βάρος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Αντίθετα, το τμήμα της γέφυρας που αποτρέπει την ανατροπή είναι όσο το δυνατόν βαρύτερο για ευνόητους λόγους.

Η χρήση της γέφυρας στο μέλλον

Οι γέφυρες τύπου Bailey θα πρέπει να τοποθετούνται προσωρινά για την κάλυψη άμεσων αναγκών και στην συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής μόνιμης γέφυρας, να απομακρύνονται. Η γέφυρα που τοποθετήθηκε στο Μουζάκι δεν αποτελεί εξαίρεση και η σωστή λειτουργία της, όπως ισχύει για όλες τις κατασκευές, απαιτεί κατάλληλη συντήρηση.

mouzakinews
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά