Ανάλυση προκλητικών τουρκικών σεναρίων
Ν. Λυγερός
Δεν μας φτάνει η τουρκική προπαγάνδα πρέπει να ανατρέψουμε και την εγχώρια προπαγάνδα που αναφέρεται σε αυτή. Έτσι πρέπει να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι το τουρκικό και λιβυκό ψευδομνημόνιο δεν μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση διότι δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά έχει ακυρωθεί και από την Βουλή της Λιβύης. Κατά συνέπεια είναι ένα άχρηστο εργαλείο.
Οι αναλύσεις που θέλουν να υπογράψει η Παλαιστίνη με την Τουρκία δεν είναι μόνο βασισμένες σε μια τουρκική φούσκα αλλά και στην ασχετοσύνη των αναλυτών σε θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ. Διότι η Παλαιστίνη έχει πρόσβαση στην θάλασσα μόνο μέσω της λωρίδας της Γάζας και αυτή έχει μόνο μια μικρή τριγωνική ΑΟΖ λόγω της καμπυλότητας της ξηράς, η οποία περιορίζεται από την ΑΟΖ του Ισραήλ και την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει καν επαφή με την ΑΟΖ της Κύπρου. Έτσι ακόμα και αν δεν υπήρχε η Κύπρος και η ΑΟΖ της η Παλαιστίνη δεν θα μπορούσε να έχει επαφή με οποιαδήποτε ΑΟΖ της Τουρκίας.
Το Ισραήλ μόλις κύρωσε την διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ισραήλ, θεωρεί ότι η Κύπρος θα είναι η βάση του. Αυτό είναι το στρατηγικό του δόγμα. Άρα δεν έχει καμιά θέληση να σπάσει οποιαδήποτε συμφωνία ή οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η Αίγυπτος δεν μπορεί να κερδίσει πολλά σε θέμα ΑΟΖ διότι πολύ απλά το Καστελόριζο είναι πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές και θα είχε πρόσβαση μόνο στην μισή απόσταση. Επίσης η Αίγυπτος είναι σε πλαίσιο συνεργασίας για το σύστημα των αγωγών φυσικού αερίου μέσω του οποίου έχει μαζί της την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πράγμα που της επιτρέπει να είναι εξαγωγέας για την ευρωπαϊκή αγορά.
Ακόμα και η Λιβύη έχει συμφέρον να υπογράψει με την Ελλάδα για να έχει πρόσβαση και αυτή στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αν εξετάζουμε μόνο τα σενάρια της τουρκικής προπαγάνδας πέφτουμε στην παγίδα της παραπληροφόρησης ειδικά όταν δεν έχουμε γνώσεις στον τομέα της ΑΟΖ όχι θεωρητικές και νομικές αλλά πρακτικές σε επίπεδο των υπολογισμών των οριοθετήσεων της ΑΟΖ εντός της Μεσογείου. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτά τα τεχνητά σενάρια κινδυνολογίας και ας ασχοληθούμε πραγματικά με την ελληνική γεωστρατηγική.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου