ΣΑΣΜΥ: Εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα ζητήματα των μεταθέσεων




Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) δια της παρούσας στοχεύει στην ανάδειξη του προβληματισμού μεγάλου αριθμού μελών του, αλλά και ευρύτερα των συναδέλφων προέλευσης από τη ΣΜΥ, αναφορικά με το ζήτημα εξορθολογισμού και βελτιστοποίησης του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα ζητήματα των μεταθέσεων.
Η απαίτηση αυτή προκύπτει εξαιτίας ορισμένων ρυθμίσεων «μέριμνας υπέρ του προσωπικού» που αφειδώς έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας συναδέλφους πολλών ταχυτήτων, φαινόμενο το οποίο με την πάροδο των ετών διευρύνεται και μεγιστοποιείται, επιφέροντας σοβαρά προβλήματα και ανισορροπίες, ακόμη και στα θέματα μεταθέσεων.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων με επαρκή αριθμό μορίων που επιθυμούν να παραμείνουν σε μια συγκεκριμένη Φρουρά, αλλά δυστυχώς η ύπαρξη μεγάλου αριθμού συναδέλφων ειδικής μεταθετικότητας, καθιστά δυσχερή έως αδύνατη για την Υπηρεσία την ικανοποίηση της επιθυμίας  τους, με συνέπεια να μετατίθενται «βιαίως» ασχέτως αριθμού μορίων και ανεξαρτήτως της θέσης κατάταξης στην επετηρίδα μορίων (πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα, προϊόν πολλών ετών εργώδους προσπάθειας και ευδοκίμου σταδιοδρομίας).
Η ύπαρξη αρκετών δεσμευτικών κοινωνικών κριτηρίων (στελέχη ειδικής μεταθετικότητας) τα οποία επηρεάζουν τον σχεδιασμό των μεταθέσεων, φέρεται ότι ως γεγονός εισάγει υπέρμετρους περιορισμούς στην Υπηρεσία, που εν τέλει αποβαίνουν σε βάρος του μέσου συναδέλφου και ιδιαίτερα όσων έχουν υπερβεί τα 25-30 έτη υπηρεσίας και είναι «πλήρους εκμεταλλεύσεως». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων με ελάχιστα σχετικά έτη υπηρεσίας (10-15 έτη) που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ειδικής μεταθετικότητας, με συνέπεια η «περίοδος χάριτος» να αγγίζει, αν όχι υπερβαίνει, το 1/2 του υπηρεσιακού τους βίου (40 έτη), φαινόμενο που δημιουργεί πρωτοφανή στα χρονικά στρέβλωση (δραστικός περιορισμός του προσωπικού που είναι διαθέσιμο προς «αναμόχλευση»).
Τα φαινόμενα αυτά, με την πάροδο του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα διευρύνονται περαιτέρω, εξαιτίας της βαθμολογικής ωρίμανσης πολλών κατηγοριών προσωπικού, με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στους βαθμούς του Ανθυπασπιστή έως και Ταγματάρχη. Κρίσιμο σημείο που χρήζει ορθολογικότερης διαχείρισης είναι η άνευ καθορισμένου ορίου διάρκεια παραμονής ορισμένων κατηγοριών προσωπικού (πχ τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες με 2 γονείς σε διάζευξη) σε καθεστώς ειδικής μεταθετικότητας, γεγονός που αποβαίνει στο διηνεκές σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων.
Για την αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος, την άμβλυνση των φαινομένων που προαναφέρθηκαν ο ΣΑΣΜΥ απέστειλε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο έγγραφο μέσω του οποίου τον καλούμε να ενσκήψει στο πρόβλημα και να δώσει κατευθύνσεις – οδηγίες επίλυσής του, λαμβάνοντας υπόψη επιτέλους και τον/την μέσο συνάδελφο, προκειμένου να εξαλειφθούν μειοψηφικές διακρίσεις (θέσπιση ευεργετημάτων με πλήρη απουσία εισοδηματικών κριτηρίων, ένταξη προσωπικού αθρόα και συλλήβδην σε «ειδικές» κατηγορίες, ανισομερής κατανομή των υποχρεώσεων κλπ), που δοκιμάζουν τους δεσμούς συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, τη συνεκτικότητα – ομοιογένεια του κλάδου και δημιουργούν σε βάθος χρόνου, ας μας επιτραπεί η έκφραση, κουλτούρα «διαφορετικότητας» και ανισομερούς κατανομής των «βαρών», όταν όλοι ανεξαιρέτως οι στρατιωτικοί είμαστε ταγμένοι στον ίδιο εθνικό σκοπό.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

1 σχόλια:

  1. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το σύστημα των μεταθέσεων ώστε να μην φεύγουν κάθε 2-3 χρόνια τα στελέχη.
    Αφού υπάρχουν στελέχη από όλη σχεδόν την επικράτεια ας παραμένουν στο τόπο που έχουν συμφέρον ώστε και η υπηρεσία να μην πληρώνει έξοδα μεταθέσεων και τα στελέχη να μην μετακινούν τις οικογένειες τους με συνέπεια να αλλάζουν τα παιδιά σχολεία και οι σύζυγοι να μην χάνουν τις εργασίες τους εις βάρος του οικογενειακού προϋπολογισμού και κατά συνέπεια τις ψυχικής ισορροπίας.
    Αποτελέσμα θα είναι να έχουν καλύτερη απόδοση τα στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά