Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η τελική μελέτη για την συγκρότηση της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό το ΓΕΕΘΑ, που αποβλέπει σε ένα κεντρικό σχήμα υπό το οποίο θα συγκεντρωθεί το σύνολο των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων των τριών Κλάδων.
Ιθύνων νους του εγχειρήματος είναι ο νυν Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος τα προηγούμενα έτη ως Επιτελάρχης κι εν συνεχεία Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, προέβη στην σχεδίαση, η οποία έτυχε της υποστηρίξεως του τότε προϊσταμένου του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ. Η διαδικασία προόδου ωστόσο ήταν αργή, εξαιτίας φυσιολογικών αντιδράσεων λόγω νοοτροπίας από τους τρεις Κλάδους.
Η συγκρότηση της ΔΕΠ είναι μια κίνηση η οποία δεν ενέχει οικονομικό κόστος ούτε περιλαμβάνει μείζονες μεταβολές που μπορεί να θεωρηθούν χρονοβόρες. Ωστόσο, παρά την προώθησή της επί της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τα τέλη του 2017 ο Π. Καμμένος πάγωσε όλες τις εργασίες που αφορούσαν την λεγομένη Νέα Δομή Δυνάμεων που προωθούσε το ΓΕΕΘΑ. Πολιτικοί λόγοι, οδήγησαν τον τότε ΥΕΘΑ να παραχωρήσει (ουσιαστικώς να ξεφορτωθεί) την σχετική αρμοδιότητα στην ΥΦΕΘΑ Μ. Κόλλια Τσαρουχά, η οποία δεν επέδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον και παρέτεινε την εκκρεμότητα.
Μετά την απόφαση της 30ής Απριλίου του ΣΑΓΕ, το θέμα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ θα υποβληθεί άμεσα προς έγκριση στο Συμβούλιο Αμύνης (ΣΑΜ) στο οποίο προεδρεύει ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Η σύγκλιση του ΣΑΜ, αποτελεί υπόθεση των επομένων εβδομάδων. Μετά την έγκριση από το ΣΑΜ, ο ΥΕΘΑ πρέπει να προβεί σε τυπική ενημέρωση της Βουλής κι εν συνεχεία η συγκρότηση της νέας Διοικήσεως να τεθεί προς έγκριση από το ΚΥΣΕΑ.
Με την ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, επιδιώκεται η συνολική αναβάθμιση της ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανταπόκριση σε Ειδικές Επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρος ενώ σε επίπεδο οργανώσεως, εκπαιδεύσεως, εξοπλισμών, αναμένεται να επέλθει καλύτερη τυποποίηση και μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Στις προθέσεις του Α/ΓΕΕΘΑ είναι να υποστηριχθεί κάθε πρωτοβουλία των Κλάδων για αποστολή στελεχών στο εξωτερικό, προκειμένου να παρακολουθήσουν σχολεία εξειδικευμένης εκπαιδεύσεως. Εκπαίδευση στο εξωτερικό χειριστών αεροσκαφών τακτικών μεταφορών και ελικοπτέρων, για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων, αναμένεται να βελτιώσει την ανταπόκριση σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των δεικτών διαθεσιμότητος των αεροπορικών μέσων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ προβλέπεται η συγκρότηση Τάγματος Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Η βασική οργάνωση της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ προβλέπει διοικητή αντιστράτηγο υπό τον οποίο θα υπάγεται η σημερινή Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) και η Ι Μεραρχία Πεζικού, με διοικητές υποστρατήγους.
Η ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ θα περιλαμβάνει το ΕΤΑ, την Ζ΄ ΜΑΚ, τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών και Τάγμα Ελικοπτέρων Ειδικών Επιχειρήσεων από πλευράς Στρατού, στοιχεία της ΔΥΚ του Πολεμικού Ναυτικού και της 31 ΜΕΕΔ της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Ι Μεραρχία Πεζικού, που για ιστορικούς λόγους καλό θα ήταν να μετονομασθεί σε ΙΙΙ Μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων, θα περιλαμβάνει την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών και την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου