Γεύση από F-35 και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις παίρνει για δεύτερη φορά μέσα στο 2019 η Πολεμική μας Αεροπορία. Στα όρια της χερσονήσου του Σινά πάνω από τα νότια εδάφη του Ισραήλ οι «Τίγρεις» της 335 μοίρας από τον Άραξο ξεκίνησαν ήδη να πετούν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες τόσο με τα Ισραηλινά stealth μαχητικά όσο και με τα F-35 που έχει μεταφέρει στην έρημο Νεγκέβ η Ιταλική πολεμική αεροπορία.
Τα 5ης γενιάς Αμερικανικά μαχητικά είχαν για πρώτη φορά «συστηθεί» στους Έλληνες πιλότους την περασμένη Άνοιξη στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια του «ΗΝΙΟΧΟΥ 2019».
Εκεί τα Ελληνικά «γεράκια» είχαν περάσει μια πρώτη «ακτινογραφία» τα F-35 όσο τους επέτρεπαν όμως οι περιορισμοί που είχαν θέσει οι Ιταλοί αλλά κυρίως η κατασκευάστρια εταιρία που επιθυμεί να κρατήσει κρυφά όσα περισσότερα μπορεί από τα «μυστικά» των αεροσκαφών της.
Τότε οι Έλληνες πιλότοι και κυρίως οι επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας από το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής, οι οποίοι σχεδιάζουν και επανασχεδιάζουν τις επιχειρησιακές αποστολές κρούσης αλλά και τις «άμυνες» τις οποίες στήνουν για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια, είχαν βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά των F-35.
Αυτή τη φορά όμως στην Blue Flag στο Ισραήλ, τόσο ο αριθμός των Stealth μαχητικών που συμμετέχουν όσο και το γεγονός ότι πλέον προέρχονται και από μια αεροπορία η οποία ξεκάθαρα βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου, ήδη βοηθά σε μια πιο αναλυτική αξιολόγηση του μαχητικού πολλαπλών ρόλων.
Και οι πρώτες εντυπώσεις κάνουν λόγο για ένα αεροσκάφος με πρωτόγνωρες δυνατότητες το οποίο ακόμα και άοπλο μπορεί να αλλάξει καταλυτικά την εικόνα στο σύγχρονο πεδίο του αεροπορικού πολέμου και όχι μόνο.
Τόσο στον «ΗΝΙΟΧΟ» όσο και στη «BLUEFLAG» τα F-35 πετούν με ανακλαστήρες, με συσκευές δηλαδή που πολλαπλασιάζουν το στίγμα το οποίο δίνει το αεροπλάνο στα εχθρικά ραντάρ προκείμενου να «κρύψει» το πιο ισχυρό του χαρακτηριστικό, αυτό δηλαδή της χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνει Stealth.
Ωστόσο οι Έλληνες πιλότοι ήδη διακρίνουν ότι το Αμερικανικό μαχητικό αποτελεί ουσιαστικά μια ηλεκτρονική «πλατφόρμα» που «διαβάζει» και στοχοποιεί σε μεγάλες αποστάσεις με τους σένσορες που διαθέτει αλλά κυρίως διαμοιράζει κάθε στοιχείο που συλλέγει από τον εχθρό σε όλα τα «φίλια» οπλικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, αεράμυνα εδάφους ακόμα και σε χερσαίες δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι ένας ενδεχόμενος συνδυασμός F-35 και F-16 viper με βάση τα χαρακτηριστικά τους, δείχνει να μετατρέπει την Πολεμική Αεροπορία που θα τον διαθέτει σε καταλυτικό όπλο για το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης τουλάχιστον στον αέρα.
Την ερχόμενη Τετάρτη 13 Νοεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται την Ουάσιγκτον για μια ακόμη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ.
Θα προσπαθήσει να «τουμπάρει» αναφέρουν οι πληροφορίες τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να «ξεπαγώσει» το πρόγραμμα των F-35 και τα πέμπτης γενιάς μαχητικά-κάποια από τα οποία έχουν ήδη την ημισέληνο στα φτερά τους-να απογειωθούν από το Τέξας με προορισμό την Τουρκία. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως μιλά την γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα απ’ όλες ο Αμερικανός ομόλογός του κι αυτή είναι οι «μπίζνες».
Ούτως ή άλλως έχει πάρει θάρρος από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της εισβολής στη Συρία αλλά κυρίως από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν επέβαλαν έως τώρα σοβαρές κυρώσεις στην Άγκυρα για την απόκτηση των Ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Θα «παίξει» και το χαρτί των Patriot ποντάροντας στο εμπορικό κριτήριο με το οποίο βλέπει τα γεωπολιτικά ζητήματα ο Αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος ίσως οτι θ' αποθηκεύσει τους S-400 και θα αναπτύξει μια Αμερικανική αντιαεροπορική ομπρέλα.
Αν για μία ακόμη φορά του «περάσει» η επόμενη μέρα στο Αιγαίο προβλέπεται εξαιρετικά δυσάρεστη και μη αναστρέψιμη με την Τουρκία να διαθέτει στο οπλοστάσιό της και F-35 και S-400-ακόμα και στις αποθήκες-αλλά και αντιαεροπορικούς Patriot.
Απέναντι στον απόλυτο σχεδόν έλεγχο της «εναέριας κυκλοφορίας» την οποία θα έχουν οι Τουρκικές δυνάμεις, η Ελλάδα θα έχει να αντιπαρατάξει μόνο τα υπό εκσυγχρονισμό F-16, την ώρα που οι γείτονες θα έχουν περάσει στην 5η γενιά μαχητικών και ταυτόχρονα θα διαθέτουν τα καλύτερα αντιαεροπορικά συστήματα στον κόσμο.
newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου