Ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό, από το αφιέρωμα του Πολεμικού Μουσείου/Παραρτήματος Τρίπολης στους Αρκάδες Αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων, με ιδιαίτερη αναφορά στον Ταγματάρχη Γεωργούλη Νικόλαο, που έπεσε ηρωικά στη Μάχη των Γιαννιτσών στις 19 Οκτ 1912. Συνδιοργανωτές με το Πολεμικό Μουσείο, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» και η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Πελοποννήσου.
Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρίπολης. Τη σεμνή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τεγέας κκ Θεόκλητος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Υποστράτηγος Νικόλαος Λάλος Διοικητής της IV Μεραρχίας, Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι των ΕΔ και των Σωμάτων Ασφαλείας, συγγενείς των πεσόντων και πλήθος κόσμου, ενώ ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν οι μαθητές (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) της Τεγέας με τις Σημαίες των Σχολείων και το Λάβαρο του Τεγεατικού Συνδέσμου (ΤΣ). Ακολούθησε ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο από τον Πρόεδρο του ΤΣ κ Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, που ολοκληρώθηκε μ ένα πλούσιο κέρασμα από αλμυρές και γλυκές νοστιμιές της Αρκαδίας. Οι ταξιδιώτες από τα Γιαννιτσά, είχαν την τύχη να περιηγηθούν και να ξεναγηθούν στο Πάρκο του ΤΣ, την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 11ου αιώνα, τον Ολυμπιακό βωμό, και το αρχαίο θέατρο. Στη συνέχεια μετέβησαν στο Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, όπου ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από τον Αντισμήναρχο Δημήτρη Φωτόπουλο
Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου, στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Μουσείου, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας κ Παπαλαζάρου Ιωάννης, παρουσίασε στην ομιλία του τις μάχες και τα ονόματα των Αρκάδων Αγωνιστών της Μακεδονίας, στη συνέχεια ο Ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτης Γεωργόπουλος Α΄ Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, αναφέρθηκε στη στρατιωτική προσωπικότητα και στη δράση του Ταγματάρχη Γεωργούλη κατά τη μάχη των Γιαννιτσών, καθώς και τον ηρωικό του θάνατο. Η συγκίνηση του κόσμου κορυφώθηκε όταν η τρισέγγονη του Ταγματάρχη Ειρήνη Παπαναστασίου, μαθήτρια γυμνασίου, αναφέρθηκε στις οικογενειακές στιγμές, τις επιστολές προς τα παιδιά του και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν την αναχώρησή του Ν. Γεωργούλη για να οργανώσει την πολεμική προετοιμασία και να αναλάβει πολεμική δράση στα μέτωπα των Βαλκανικών Πολέμων. Στη συνέχεια η εγγονή του ήρωα, Ειρήνη Γεωργούλη, δώρισε στο Πολεμικό Μουσείο έναν κανονισμό σχημάτων, ιματισμού, εξαρτύσεων, σαγής και οπλίσεων του Στρατού Ξηράς, των αρχών του 20ου αιώνος. Την εκδήλωση πλαισίωσε με ύμνους από την εορτή της Αγίας Σκέπης, ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Άγιος Νεοϊερομάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης», με Χοράρχη τον καθηγητή κ Βασίλειο Γεωργαρά. Στο επιμύθιο της εκδήλωσης, ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Θεόδωρος Δρακόπουλος κλήθηκε στο βήμα για να δώσει το στίγμα των αγώνων του έθνους στους οποίους η ηρωική IV Μεραρχία και το 11ο Σύνταγμα Πεζικού έλαβε μέρος, αναφέροντας τις μάχες και τα μεγέθη των φονευθέντων στους αγώνες του Έθνους από το 1897 μέχρι τον Β ΠΠ.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευλογίες και την έκφραση συγχαρητηρίων για τη διοργάνωση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλέξανδρο και ολοκληρώθηκε σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές πολιτιστικούς συλλόγους, τους ομιλητές, τα μέλη των οικογενειών των αγωνιστών, τους φίλους του Μουσείου που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τον βυζαντινό χορό και τον πρωτοψάλτη κ Βασίλειο Γεωργαρά. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια και ευχές για καλή πρόοδο ευχόμαστε στη μαθήτρια Ειρήνη Παπαναστασίου, που η δυναμική του λόγου και της παρουσίας της, αφύπνισε και φώτισε τη στάση ζωής των ακροατών για τον τρόπο που διατηρείται η ιστορική μνήμη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου