ΣΑΣΜΥ: Προβληματισμός με την Επαγγελματική Κατάρτιση Στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) δια του παρακάτω εγγράφου επιθυμεί να αναδείξει τον προβληματισμό μεγάλου αριθμού μελών του και ε.ε συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), σχετικά με την αναγκαιότητα μετεξέλιξης και αναδιάρθρωσης ενός από τα βασικά σταδιοδρομικά σχολεία του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ) του «Ενιαίου Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης» (ΕΤΠΕ), στο οποίο φοιτούν υποχρεωτικά στο βαθμό του Λοχαγού, άπαντες οι κατώτεροι Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων.

Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές θα συναντήσει αρχικά ισχυρές αντιστάσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση στα επόμενα στάδια, προκειμένου να δρομολογηθεί το ταχύτερο η αναγκαία υπέρβαση.  Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τα στελέχη και για την Υπηρεσία.

Δείτε παρακάτω το έγγραφο εδω

www.sasmy.gr/

Κύριε Υπουργέ,
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) δια της παρούσας επιθυμεί να αναδείξει τον προβληματισμό μεγάλου αριθμού μελών του και ε.ε συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), σχετικά με την αναγκαιότητα μετεξέλιξης και αναδιάρθρωσης ενός από τα βασικά σταδιοδρομικά σχολεία του Στρατού Ξηράς (Σ.Ξ) του «Ενιαίου Τμήματος Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης» (ΕΤΠΕ), στο οποίο φοιτούν υποχρεωτικά στο βαθμό του Λοχαγού, άπαντες οι κατώτεροι Αξιωματικοί Όπλων και Σωμάτων.
Είναι απολύτως σαφές ότι, ως συλλογικότητα, ουδεμία πρόθεση έχουμε να εμπλακούμε έστω και ακροθιγώς σε αμιγώς διοικητικές και επιχειρησιακές λειτουργίες των ΕΔ. Έχουμε όμως την ηθική υποχρέωση να καταγράψουμε και να αποκωδικοποιήσουμε από την ανθρώπινη διάσταση τα προβλήματα, τις δυσχέρειες και τη δυσμενή διακριτική μεταχείρισή τους σε ότι έχει να κάνει με το αυστηρά μαθησιακό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν οι Αξιωματικοί προέλευσης ΣΜΥ, οικογενειάρχες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που καλούνται να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκπαίδευση.
Με τις αναλυτικές οδηγίες εκπαιδεύσεως (ΑΝΑΠΕΚ) η συνολική διάρκεια του σχολείου ανέρχεται σε 15 εβδομάδες (2 εβδομάδες ΔΙ.ΜΑ, 13 εβδομάδες διαδοχικά σε Σχολές Εφαρμογής (Ο – Σ). Η φοίτηση είναι υποχρεωτική και κοινή για όλους του Αξκούς βαθμού Λοχαγού, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Αρχιτεχνίτες, Φροντιστές), ενώ η επιτυχής αποφοίτηση αποτελεί προϋπόθεση για προαγωγή στον επόμενο βαθμό.
Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι αρχομένης από το 2015 για τους προαχθέντες στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού από το 2010, έχει καθιερωθεί το Σχολείο Διοικητών Υπομονάδων, επίσης υποχρεωτικής φύσεως, με συνολική διάρκεια 12 εβδομάδες, επί συναφούς θεματολογίας αντικειμένων κατάρτισης.
C:\Users\Στέφανος\Desktop\sasmy_logo.jpg ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (Σ.Α.Σ.Μ.Υ) Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018. Ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.sasmy.gr/ Ε-mail : info@sasmy.gr Ομάδα Face book : https://web.facebook.com/groups/
Μελετώντας τη διάρθρωση του ΕΤΠΕ, διαπιστώνεται η ανομοιογένεια του συμμετέχοντος προσωπικού και η εμφανής αδυναμία συγκερασμού του ψυχισμού, εξαιτίας των διαφορετικών κινήτρων συμμετοχής των στελεχών διαφορετικής προέλευσης (ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ). Το προσωπικό (διαφορετικής προέλευσης) εκκινεί από άλλη προσωπική και επαγγελματική αφετηρία, δε διαθέτει εφάμιλλο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και θα ακολουθήσει διακριτή σταδιοδρομική εξέλιξη. Η βασική παραδοξότητα έγκειται στο ότι οι προερχόμενοι από τα ΑΣΕΙ βρίσκονται σε φάση βιολογικής ακμής, έχοντας ως βασικές προτεραιότητες την ακαδημαϊκή επιμόρφωση και την επαγγελματική τους εξέλιξη. Αντιθέτως, οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ βρίσκονται στη δύση της σταδιοδρομίας τους, αρκετοί έχοντας ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ για τους υπόλοιπους ο ορίζοντας αποχώρησης δεν υπερβαίνει τα 6 έτη. Διανύουν την μέση ηλικία (πέριξ των 50 ετών) και συνεπώς εκ φύσεως βρίσκονται στο στάδιο της τρωτότητας και της ευαλωτότητας. Παράλληλα, οι οικογενειακές και οι οικονομικές υποχρεώσεις επιδρούν αρνητικά, καθιστώντας φύσει αδύνατη την απερίσπαστη παρακολούθηση της εκπαίδευσης, μακριά από τους τόπους διαμονής, όταν στην πλειοψηφία τους έχουν παιδιά στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Κατόπιν των παραπάνω, απαιτείται η λήψη μέτρων τα οποία δύναται να εξαλείψουν τις ως άνω αντιξοότητες, χωρίς να επηρεαστεί η επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ. Αντιθέτως μάλιστα, θα επιφέρουν τεράστιο όφελος λόγω μείωσης των αμοιβών και αποζημιώσεων των εμπλεκομένων και περιορισμού λειτουργικών εξόδων των Σχολών Εφαρμογής (Ο – Σ). Ειδικότερα, προτείνεται ο διαχωρισμός των εκπαιδευομένων, βάσει της προέλευσης και της σταδιοδρομικής τους εξέλιξης, ώστε οι Αξκοί που προέρχονται από ΑΣΣΥ, ως ξεχωριστό και αμιγές τμήμα, να φοιτούν συνολικά επί (8) εβδομάδες, εκ των οποίων οι (2) αρχικές μέσω ΔΙ.ΜΑ και οι λοιπές (6) εβδομάδες με φυσική παρουσία (ενδεικτικά ανά 3 στις Σχολές εφαρμογής Ο – Σ και στη ΣΠΖ).
Κύριε Υπουργέ,
Τα παραπάνω, επιβάλλεται όπως εφαρμοστούν κατ’ ελάχιστον για όσα στελέχη, έχουν αποφοιτήσει από το Σχολείο Διοικητών Υπομονάδων, όπου βάσει συναφούς θεματολογίας ΑΝΑΠΕΚ έχουν ήδη πιστοποιημένα αποκτήσει τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ενημερώθηκαν επί των νέων τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και επί θεμάτων τακτικής χρησιμοποίησης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα του Διοικητή Λόχου, που είναι κοινά ανεξαρτήτως διοικητικού βαθμού (Υπολοχαγού ή Λοχαγού).
Είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη πρόταση, εφόσον περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές θα συναντήσει αρχικά ισχυρές αντιστάσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση στα επόμενα στάδια, προκειμένου να δρομολογηθεί το ταχύτερο η αναγκαία υπέρβαση. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για τα στελέχη και για την Υπηρεσία.



Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά