Ζήτησε συγνώμη ο Κουβέλης




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Μπάγια Αντωνοπούλου μεταξύ άλλων ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις:
Για το εάν ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε όπως έπρεπε και για το εάν υπήρξαν λάθη και παραλείψεις:
Στρατηγικού χαρακτήρα λάθη για την τραγωδία στο Μάτι  που οδήγησε στο θάνατο πολλούς συνανθρώπους μας, δεν έγιναν.  Το ότι μπορεί να υπήρξαν λάθη σε επιμέρους συνεννοήσεις ή διαδικασίες  δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτό όμως είναι μία υπόθεση η οποία θα αντιμετωπισθεί σε νηφαλιότερη στιγμή.
Σήμερα το ζητούμενο είναι, με αφορμή το τραγικό γεγονός, που έχει  προκαλέσει οδύνη αλλά ταυτόχρονα έχει αναδείξει και τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα, να προχωρήσει η κυβέρνηση σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των στοιχείων που οδήγησαν και πολλαπλασίασαν, το τραγικό αποτέλεσμα, στη βάση των συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν σε αυτήν την εικόνα του Δάντη, αυτή την κόλαση.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση ήδη προωθείται και υλοποιείται. Υπάρχουν άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατεδάφιση δυόμισι χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και επτακοσίων σε αιγιαλούς της Αττικής. Ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες έως το 2019 αλλά και το κτηματολόγιο μέχρι το 2020 για ολόκληρη τη χώρα. Επίσης πρέπει να υπάρξει σχεδίαση, προώθηση και υλοποίηση του σχεδίου για την πολεοδόμηση με ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, ιδιαίτερα για την περιοχή στο Μάτι. 
Κληθείς να σχολιάσει το  ότι  «κανείς από την κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει συγνώμη», τόνισε:
Αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, αναφορικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, προφανώς και αφορά στην έκφραση της συγνώμης και της λύπης για αυτό το οποίο έγινε. Χωρίς η έλλειψη της συγνώμης και της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, όπως προσδιορίσθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να σημαίνει άφεση των ευθυνών για όλα εκείνα τα λάθη ή τα επιμέρους στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν την καταστροφή. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής και επαναλαμβάνω ότι στρατηγικού χαρακτήρα λάθη δεν υπήρξαν. Άδειασε μία ολόκληρη περιοχή στο Μάτι με είκοσι πέντε χιλιάδες κατοίκους.
Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να αδειάσει πλήρως χωρίς να υπάρξουν αυτοί οι νεκροί συμπολίτες μας. Ενδεχομένως, εάν έλειπαν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία συνιστούν το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, θα μπορούσε να είχε γλυτώσει και αυτός ο κόσμος. Αλλά δεν θέλω να απομακρύνομαι από τις πραγματικές συνθήκες. Δεν σημαίνει ότι δεν αναζητούνται ή δεν θα αναζητηθούν επιμέρους λάθη και παραλείψεις, ενδεχομένως και αμέλειες. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα από εκείνο που καταγράφεται ως η άμεση προτεραιότητα και η επί της ουσίας ανάληψη της ευθύνης. Τί είναι αυτή; Είναι η προώθηση όλων εκείνων των μέτρων  που πράγματι μπορεί να αρχίσουν να δίνουν τέλος  σε μία εφιαλτική κατάσταση.
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος με τα λεγόμενά του «ζητάει συγνώμη», υπογράμμισε:
Σε ό, τι με αφορά, ζητάω συγνώμη αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν. Με ένα Κέντρο Επιχειρήσεων να δουλεύει σε 48ωρη βάση, με υλικά μέσα, με πλοία, με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, με τους στρατιωτικούς μας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, είναι στις επάλξεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.
Αλλά σας εξήγησα, η έκφραση της συγνώμης και της λύπης, βρίσκεται ακριβώς εκεί που λίγο πριν προανέφερα. Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο: Και τώρα τι γίνεται; Είναι δυνατόν να υπάρξει η αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων που από κάθε πλευρά, συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους,    αναδεικνύονται ως βασικά στοιχεία αιτιών που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα;
Εκεί είναι το ζητούμενο και θέλω να πω ότι οι ρυθμίσεις που άμεσα δρομολογήθηκαν είναι ουσιαστικά προς θετική κατεύθυνση. Χωρίς καμία διάθεση να ισοπεδώσω ζητήματα, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν και να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν, θέλω να επισημάνω ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες αποφασίστηκαν όπως και η άμεση υλοποίησή τους, θα συναντήσουν προβλήματα με ιδιωτικά συμφέροντα, με καταστάσεις παρανομίας και  αυθαιρεσίας. Πρέπει να γίνει συνείδηση και των πολιτικών δυνάμεων αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, ότι το συλλογικό συμφέρον είναι εκείνο που προέχει.
Στο ερώτημα αν έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις αρμοδίων:
Πρέπει να σας πω με απόλυτη σαφήνεια ότι υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, οι εν θερμώ παραιτήσεις, η εν θερμώ αναζήτηση των ευθυνών, είτε των γενικοτέρων είτε των επιμέρους, δεν υπηρετεί το σκοπούμενο. Το σκοπούμενο είναι να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις οι οποίες προέκυψαν και γεννήθηκαν.
Σήμερα οι καταστάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα είναι πολλά. Σας έλεγα λίγο πριν ότι οι ρυθμίσεις οι οποίες αποφασίστηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα συναντήσουν αντιστάσεις, διότι κυριαρχεί η άποψη «κρεμάστε τον αδελφό μου γιατί εγώ ζαλίζομαι». Δηλαδή να κάνουμε πολεοδομικές ρυθμίσεις, να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, να ανοίξουμε δρόμους, να ελευθερώσουμε τον αιγιαλό αλλά σε βάρος κάποιων άλλων πέραν του ‘’ιδιωτικού συμφέροντος’’.
Εκείνο που πρέπει να καταγράψουμε όχι για να δικαιώσουμε την κυβερνητική πολιτική αλλά για να δούμε τί πρέπει να κάνουμε, είναι ότι πρέπει να διαπιστώσουμε και να αξιολογήσουμε όλη την προηγούμενη κατάσταση και το πως αυτή έχει διαμορφωθεί.
 





Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά