Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικών της Ιαπωνίας γράφει ιστορία λόγω Top Gun

Κόσμος © www.cnn.gr Κόσμος
Η χώρα που, προ εβδομάδων εκτέθηκε διεθνώς μετά την αποκάλυψη πως η ιατρική σχολή του Τόκιο παραποιούσε τις βαθμολογίες των μαθητριών στις εισαγωγικές εξετάσεις, ώστε να περιορίσει τον αριθμό γυναικών εισακτέων, μετρά μία σημαντική – τόσο σε επίπεδο πρακτικό όσο και συμβολισμού – πρωτιά: Την πρώτη γυναίκα πιλότο μαχητικού αεροσκάφους.
Η Μίσα Ματσουσίμα (Misa Matsushima), 26 Μαΐων και υποσμηναγός, αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Άμυνας της Ιαπωνίας το 2014 κι έγινε μία από τις 13.707 γυναίκες (σε σύνολο 228.000 μελών στρατιωτικού προσωπικού) που υπηρετεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της. 
Μόλις αυτήν την εβδομάδα ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της και σε μία ειδική τελετή χρίστηκε επισήμως χειρίστρια μαχητικού αεροσκάφους.
«Από τη στιγμή που είδα για πρώτη φορά το Top Gun, στο δημοτικό, θαύμαζα απεριόριστα τους πιλότους», λέει η Ματσουσίμα, προσθέτοντας: «Ως πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικών, θα ανοίξω το δρόμο. Ελπίζω να εμπνεύσω κι άλλους ανθρώπους να γίνουν πιλότοι. Θα δουλέψω σκληρά για να εκπληρώσω τις προσδοκίες των ανθρώπων και να δείξω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους με στήριξαν».

Η Ματσουσίμα που κατάγεται από τη Γιοκοχάμα, πήρε το δίπλωμα πιλότου το 2015, προτού αναβαθμιστεί σε χειρίστρια μαχητικού. Από εδώ και στο εξής, θα ανήκει στην αεροπορική βάση Νιουταμπάρου και θα πετάει τα μαχητικά F-15J.
Η εντυπωσιακή πρωτιά της Ματσουσίμα έρχεται λίγους μήνες μετά το διορισμό από το Πολεμικό Ναυτικό της πρώτης γυναίκας διοικητού μοίρας – που θα έχει υπό την εποπτεία της τέσσερα πολεμικά πλοία και πλήρωμα χιλίων ατόμων, εκ των οποίων μόλις 30 γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικών της Ιαπωνίας γράφει ιστορία λόγω Top Gun -1 © CNN Greece Η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικών της Ιαπωνίας γράφει ιστορία λόγω Top Gun -1
Το F-15J που θα χειρίζεται η Ματσουσίμα είναι ένα δικινητήριο μαχητικό σχεδιασμένο για αερομαχίες. Μπορεί να αποκτήσει μέγιστη ταχύτητα έως και 2,5 Mach – πάνω από 3.000 χλμ/ώρα, 2,5 φορές την ταχύτητα του ήχου - Wikimedia

«Womenomics» κατά του χάσματος των δύο φύλων

Παρά τη σύγχρονη δομή του και την ιλιγγιώδη τεχνολογική εξέλιξη, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, μοιάζει να χάνει το παιχνίδι σε θέματα ισότητας των δύο φύλωνκαι κοινωνικών δικαιωμάτων.- με την κραυγαλέα ανισότητα να εκτείνεται σε όλες τις πτυχές της, επαγγελματικής και μη, ζωής, από τον αποκλεισμό των γυναικών στη διαδοχή του αυτοκρατορικού θρόνου μέχρι την "αδυναμία" τους να φτιάχνουν σούσι.

Συσκευή αναπαραγωγής βίντεο από: YouTube (Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων)

Η Εθνική Ακαδημία Άμυνας της Ιαπωνίας δεν έκανε δεκτές τις εισαγωγές γυναικών στις τάξεις της έως το 1993, όταν άνοιξαν οι πρώτες θέσεις για γυναίκες υποψήφιες. Παρόλα αυτά, έπρεπε να περάσουν 22 χρόνια από τότε, ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες να γίνονται πιλότοι μαχητικών και αναγνωριστικών αεροσκαφών – πρωτοβουλία που ελήφθη στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο χώρο εργασίας.
Στην ιαπωνική παράδοση ο ρόλος της γυναίκας είναι περιορισμένος, συνήθως στα καθήκοντα ενός νοικοκυριού. Ωστόσο, ο ολοένα αυξανόμενος γηράσκων πληθυσμός και η συρρίκνωση της εργατικής δύναμης της χώρας οδήγησε, το 2013, τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της συμβολής των γυναικών στην ιαπωνική οικονομία. 
Η λεγόμενη «γυναικονομία» (womenomics) του Άμπε επεκτάθηκε και στις ένοπλες δυνάμεις. Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο 9% (από 6,1% που είναι σήμερα, σε αντίθεση με το 16% του αντίστοιχου αριθμού γυναικών που υπηρετούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις) έως το 2030.
msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά